Παρόλο που δεν είναι εύκολο να καταλάβεις αν η δύσπνοια που νιώθεις οφείλεται σε άγχος ή κάποια άλλη κατάσταση υγείας, μερικές ενδείξεις μπορούν να σε βοηθήσουν.
Ένας επίμονος πόνος στο στήθος και μια δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να σε οδηγήσει –στην καλύτερη– στον γιατρό και –στη χειρότερη– στα επείγοντα του νοσοκομείου.
Έχω ακούσει για ιστορίες ανθρώπων που περίμεναν με τις ώρες στην αίθουσα αναμονής του νοσοκομείου για να ακούσουν, μετά από μια σειρά εξετάσεων, το «δεν έχεις τίποτα, φταίει το άγχος σου…».
Μπορεί πράγματι το άγχος να προκαλέσει δύσπνοια;
Ναι, το άγχος μπορεί να προκαλέσει δύσπνοια και τον τρόπο εξηγούν πολύ κατανοητά δύο ειδικοί στο περιοδικό Wondermind.
Όταν ο εγκέφαλός μας αντιλαμβάνεται μια απειλή, όπως το να προσπαθήσει κάποιος να μας ληστέψει σε ένα σκοτεινό σοκάκι, το σώμα μας αντιδρά με μια φυσιολογική αντίδραση «μάχης» ή «φυγής», προετοιμάζοντάς μας να «πολεμήσουμε» τον ληστή, όπως εξηγεί το διαδικτυακό περιοδικό.
Μέρος αυτής της αντίδρασης είναι μια έκρηξη αδρεναλίνης που αυξάνει το πόσο γρήγορα και βαθιά αναπνέουμε προκειμένου να εφοδιάσουμε τον εγκέφαλο, τους μυς και τα όργανά μας με πολύ οξυγόνο για να μας βοηθήσει να επιβιώσουμε, αναφέρει ο κλινικός ψυχολόγος Jonathan Abramowitz, ερευνητής άγχους και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνα. Ουσιαστικά, το νευρικό μας σύστημα προσπαθεί να μας προστατεύσει.
Μερικές φορές αυτή η αντίδραση μπορεί επίσης να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, η οποία να οδηγήσει σε ζαλάδα και αίσθημα επικείμενης καταστροφής, προσθέτει η πνευμονολόγος και καθηγήτρια ιατρικής Barbara Mann.
Πώς θα καταλάβεις ότι η δύσπνοια οφείλεται στο άγχος σου;
Οι ειδικοί λένε ότι δεν μπορείς πάντα να ξέρεις αν η δύσπνοια που αντιμετωπίζεις προκαλείται από άγχος ή κάποια άλλη ιατρική κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που μπορούν να σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι συμβαίνει.
Η Δρ Mann εξηγεί ότι υπάρχουν ιατρικές παθήσεις που κάνουν τους ανθρώπους να αισθάνονται ότι δεν μπορούν να αναπνεύσουν κανονικά, αλλά αυτές οι παθήσεις συχνά συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα. Επιπλέον, αν κάποιος νιώσει δύσπνοια σε αγχωτικές στιγμές, όπως για παράδειγμα όταν πρόκειται να ζητήσει αύξηση από το αφεντικό του, τότε είναι πιθανό να πρόκειται για μια αντίδραση άγχους.
Δοκίμασε την απόσπαση προσοχής
Αν υποψιάζεσαι ότι πίσω από τη δυσκολία στην αναπνοή κρύβονται αγχωτικά συναισθήματα, προσπάθησε να αποσπάσεις την προσοχή σου με κάποιον τρόπο. Για παράδειγμα, κάνε έναν μικρό περίπατο (έστω και πέντε λεπτά αρκούν), χάζεψε για λίγο στα social media ή κάνε μια άσκηση γείωσης που θα σε επαναφέρει στην πραγματικότητα. Αν διαπιστώσεις ότι η αναπνοή σου επανέρχεται στα φυσιολογικά, τότε πιθανότατα η δύσπνοια οφειλόταν στο άγχος.
Η επίσκεψη στον γιατρό κρίνεται απαραίτητη
Τέλος, να πούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμούμε αυτή την αίσθηση, η οποία μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας σειράς προβλημάτων υγείας. Γι΄αυτό, σε κάθε περίπτωση –και ιδιαίτερα αν η δύσπνοια είναι συχνή– είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον γιατρό. Χωρίς τη γνώμη ενός ειδικού, δεν μπορείς πραγματικά να ξέρεις εάν πρόκειται για παθολογικό ή ψυχολογικό ζήτημα.
Πηγή: ow.gr