«Γιατί δεν περιποιείται τον εαυτό της;»
«Γιατί δεν χτενίζει τα μαλλιά της συχνότερα;»
«Φαίνεται να φορά μόνο αθλητικά ρούχα…»
«Ακόμη και αν είναι στο σπίτι όλη μέρα το σπίτι της δεν είναι καθαρό»
«Μα δεν εργάζεται εκτός σπιτιού, γιατί έχει τόσο στρες;»
Σίγουρα, οι μαμάδες μπορεί να κοιμούνται λιγότερο και να είναι αρκετά απασχολημένες μέσα στο σπίτι, ειδικά αν έχουν παιδιά σε μικρές ηλικίες. Μπορεί να είναι επίσης κουρασμένες και εξαντλημένες ακόμη και αν φαίνεται στους άλλους, ότι δεν κάνουν τίποτε όλη μέρα.
Γιατί λοιπόν είναι οι μαμάδες τόσο κουρασμένες; Τι φταίει;
Φταίει η Υπερεπαγρύπνηση.
Η υπερεπαγρύπνηση είναι μια κατάσταση αυξημένης εγρήγορσης. Μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι είστε σε εγρήγορση για τυχόν κρυμμένους κινδύνους, είτε από άλλους ανθρώπους, είτε από το περιβάλλον. Συχνά, όμως, αυτοί οι κίνδυνοι δεν είναι πραγματικοί.
Η υπερεπαγρύπνηση μπορεί να είναι σύμπτωμα καταστάσεων ψυχικής υγείας, όπως:
- διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD)
- αγχώδεις διαταραχές
- σχιζοφρένεια
Όλα αυτά μπορούν να κάνουν τον εγκέφαλό και το σώμα να βρίσκονται συνεχώς σε εγρήγορση. Η υπερεπαγρύπνηση μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή ενός ανθρώπου. Μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο αλληλοεπιδρά και βλέπει τους άλλους ή μπορεί να ενθαρρύνει την παράνοια.
Για αυτόν τον λόγο είστε μια κουρασμένη μαμά – εξαιτίας της επαγρύπνησης και της συνεχούς εγρήγορσης. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει η Rachel Norman μέσα από άρθρο της.
«Κανονικά, ο όρος “υπερεπαγρύπνηση” χρησιμοποιείται για να χαρακτηρίσει καταστάσεις ψυχικής υγείας. Ωστόσο σήμερα χρησιμοποιώ τον όρο για να κάνω έναν παραλληλισμό με την ανατροφή των παιδιών!».
Μια μητέρα όταν βρίσκεται σε κατάσταση «υπερεπαγρύπνησης» έχει λιγότερο χρόνο για τον εαυτό της και περνά την ημέρα της συγκεντρωμένη σε άλλους ανθρώπους. Προσέχει τα παιδιά της, προσπαθεί να τα κρατήσει απασχολημένα, να τα κρατήσει μακριά από κινδύνους που βρίσκονται στο σπίτι όπως πρίζες, γυάλινα αντικείμενα, σκάλες, μπαλκόνι και άλλα. Η καθημερινότητά της και οι σκέψεις της περιστρέφονται γύρω από τη μητρότητα και αυτό είναι εξαντλητικό.
Στην υπερεπαγρύπνηση επίσης οφείλεται και το multitasking. Δεν είναι τυχαίο που μια μαμά μπορεί να κάνει ταυτόχρονα πολλά πράγματα. Να μιλά στο τηλέφωνο, όσο αλλάζει πάνα στο μικρότερο με το ένα χέρι, με το άλλο απαντά σε μήνυμα στο κινητό της και σκέφτεται τι να μαγειρέψει.
Δεν διαρκεί για πάντα η υπερεπαγρήπνηση
Σίγουρα η καθημερινότητά μιας μαμάς είναι γεμάτη και δεν υπάρχει χρόνος για πολλά πράγματα, όμως να θυμάστε «φάση είναι και θα περάσει». Την επόμενη φορά που θα κοιταχτείτε στον καθρέφτη και θα αναρρωτηθείτε «γιατί έχω τα χάλια μου πάλι;» χαμογελάστε στον εαυτό σας και σκεφτείτε:
Είστε κουρασμένη γιατί κανένα παιδί σας δεν βρήκε τη χλωρίνη και δεν έβαλε τα χέρια στις πρίζες.
Είστε κουρέλι γιατί κάθε μέρα, την τελευταία εβδομάδα βεβαιωνόσασταν ότι τα μικρά σας έχουν φαγητό στις κοιλίτσες τους, ένα γεμάτο πρόγραμμα με δραστηριότητες και έκαναν κάθε μέρα μπανάκι.
Ξεκουραστείτε έστω και λίγο – Θα σας κάνει καλό
Μπορείτε να κοιμηθείτε μερικά λεπτά όταν επιστρέψει από τη δουλειά ο σύζυγό σας, επειδή το σπίτι σας δεν κάηκε και οι τοίχοι δεν είναι λερωμένοι – τουλάχιστον στο σαλόνι γιατί στο παιδικό δωμάτιο είναι γεμάτοι με μπογιές και το μανό που ξεχάσατε να εξαφανίσετε από το κομοδίνο σας.
με πληροφορίες από το amotherfarfromhome.com
mothersblog.gr