Λάδι: Έφτασε τα 10 ευρώ το κιλό – Πού οφείλεται η αύξηση

    Ημερομηνία:

    Ακριβά πληρώνουν πλέον το λάδι οι Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι βλέπουν τις τιμές στο ράφι να ξεπερνούν σε ορισμένες περιπτώσεις, ήδη τα 10 ευρώ ανά κιλό.

    Η κακή σοδειά λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και οι αυξημένες εξαγωγές σε Ισπανία και Ιταλία έχουν στραγγίσει την ελληνική παραγωγή, δημιουργώντας ελλείψεις που αναμένεται να εκτινάξουν τις τιμές το επόμενο διάστημα. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι εξαγωγές λαδιού αυξήθηκαν κατά 135% σε σχέση με πέρυσι το ίδιο διάστημα. Ο ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος αγροτών Δυτικής Αχαΐας, Γιώργος Βεσκούκης, σημείωσε πως, «Τον Δεκέμβριο οι τιμές ήταν στα 4,20-4,30 ευρώ. Αυτή τη στιγμή έχουν εξαντληθεί τα αποθέματα και η τιμή στον παραγωγό είναι στα 7 με 7,5 ευρώ».

    Ακρίβεια στα τρόφιμα

    ICECAP

    Την ανιούσα σε σχέση με πέρυσι έχουν πάρει οι τιμές σε ψωμί και δημητριακά, με τους αρτοποιούς να υποστηρίζουν πως περιμένουν αυξήσεις στα άλευρα, που πάντως αυτή τη στιγμή όπως λένε οι ίδιοι δεν είναι δικαιολογημένες. Η πρόεδρος του σωματείου αρτοποιών Θεσσαλονίκης, Έλσα Κουκουμέρια, δήλωσε πως, «εμείς οι αρτοποιοί κρατάμε μια στάση αναμονής. Θεωρούμε ότι αυτή η αύξηση δεν είναι δικαιολογημένη. Δεν μπορεί η τιμή των σιτηρών να ανεβαίνει τη Δευτέρα στο χρηματιστήριο στο Σικάγο και την Τετάρτη να ανεβαίνει το αλεύρι στην Ελλάδα».

    Στα ύψη κινούνται και άλλα βασικά είδη διατροφής, όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά. Η ακρίβεια βάζει φωτιά στις τσέπες των καταναλωτών, με αποτέλεσμα εβδομάδα με την εβδομάδα να γεμίζει ολοένα και λιγότερο η σακούλα του σούπερ μάρκετ. Στο μεταξύ, η κυβέρνηση ενεργοποιεί  από την Τετάρτη το καλάθι του μαθητή με τα βασικά σχολικά είδη για να δώσει ανάσα στους γονείς ενόψει της νέας σχολικής σεζόν.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Συνταγή για τορτελίνια με σπανάκι και μανιτάρια

    Αυτή η συνταγή για τορτελίνια με σπανάκι και μανιτάρια στο φούρνο είναι ένα πιάτο...

    Το πιο ωραίο όνομα στον κόσμο είναι ελληνικό σύμφωνα με την επιστήμη

    Το να βρουν τι όνομα θα δώσουν οι νέοι...

    ΤΣΑΚΑΛΙΑ – ΛΥΚΟΙ ΚΑΙ ΛΥΓΚΕΣ… τρώνε τα αρνιά στην ορεινή Ηλεία! ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    Ανεξέλεγκτη είναι δυστυχώς η κατάσταση με τα σαρκοφάγα ζώα...

    Ο ύπνος ως εμπόδιο για τις Big Tech – Πώς μας κρατούν online περισσότερο

    Οι εταιρείες τεχνολογίας παράγουν συνεχώς αυξανόμενο όγκο ψηφιακού περιεχομένου,...