Ύπνος: Τα νόστιμα «γιατροσόφια» που καταπολεμούν την αϋπνία

    Ημερομηνία:

    PSIFIOPOIISI

    Αν και δεν χρειάζεστε παραπάνω λόγους για να προσθέσετε αυτά τα τρόφιμα στην καθημερινή σας διατροφή, νέα ανασκόπηση μελετών υποστηρίζει ότι αυτά τα νόστιμα προϊόντα βοηθούν στην καταπολέμηση της αϋπνίας και εξασφαλίζουν έναν βαθύ ύπνο.
    Η αϋπνία φαίνεται να αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί άνθρωποι στην καθημερινότητά τους. Τόσο το στρες, όσο και άλλες ανθυγιεινές συνήθειες, όπως ο χρόνος που ξοδεύουν οι άνθρωποι μπροστά στις οθόνες λειτουργούν αρνητικά στην εξασφάλιση ενός βαθύ και ποιοτικού ύπνου.

    Στην προσπάθειά της να ανακαλύψει ποιες επιλογές του τρόπου ζωής θα μπορούσαν να ανατρέψουν την εξέλιξη αυτού του προβλήματος, χαρίζοντας και πάλι έναν καλό ύπνο στους ανθρώπους, μια ομάδα επιστημόνων εντόπισε «μια θετική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και της ποιότητας του ύπνου». Τα επιστημονικά συμπεράσματα δημοσιεύονται στο Advances in Nutrition.

    Ένας κακός ή ανεπαρκής ύπνος αποτελεί παράγοντα κινδύνου ανάπτυξης διάφορων καρδιομεταβολικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια σειρά νεότερων μελετών δείχνει ότι συγκεκριμένες διατροφικές παρεμβάσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου ανθρώπων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Μια τέτοια ωφέλιμη παρέμβαση είναι η προσθήκη γαλακτοκομικών προϊόντων στο διατροφολόγιο, σύμφωνα με τη νέα ανασκόπηση.

    GYMALL

    Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε τρυπτοφάνη, μια ένωση που διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή σεροτονίνης και μελατονίνης, ορμόνες απαραίτητες για τον οργανισμό, ώστε να κοιμάται, αλλά και να παραμένει σε κατάσταση βαθύ ύπνου για αρκετές ώρες. Επιπλέον, αυτά τα τρόφιμα περιέχουν μια σειρά μικροθρεπτικών συστατικών απαραίτητων για τη σύνθεση της μελατονίνης, προάγοντας με αυτό τον τρόπο τον ύπνο.

    Η ερευνητική ομάδα προσπάθησε να προσδιορίσει τη σχέση μεταξύ γαλακτοκομικών προϊόντων και ύπνου, εξετάζοντας τα αποτελέσματα σχετικών επιδημιολογικών μελετών και κλινικών δοκιμών και διερευνώντας τους πιθανούς μηχανισμούς που πιθανώς εξηγούν αυτή τη συσχέτιση.

    Σύμφωνα με τα ευρήματα, η σχέση αυτή πιθανότατα εξηγείται μέσω δύο βασικών οδών: Τα γαλακτοκομικά περιέχουν τρυπτοφάνη, που μετατρέπεται σε μελατονίνη, ενώ παράλληλα βελτιώνουν το μικροβίωμα του εντέρου.

    Ένα επιπλέον συμπέρασμα της ανασκόπησης ήταν ότι σημαντικός είναι και ο χρόνος κατανάλωσης αυτών των τροφών, ώστε να λειτουργήσουν ευεργετικά για τον ύπνο. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση ενός πρωινού πλούσιου σε τρυπτοφάνη οδήγησε σε μεγαλύτερα επίπεδα μελατονίνης κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Είναι λογικό ο χρόνος λήψης να καθορίζει την επίδραση, καθώς η απουσία ηλιακού φωτός είναι ο βασικότερος παράγοντας για την παραγωγή και έκκριση της μελατονίνης», σχολίασαν οι ερευνητές.

    Η επιστημονική ομάδα επισημαίνει ότι «χρειάζονται πρόσθετες μελέτες με μεγαλύτερα δείγματα, ώστε να επιβεβαιωθεί η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και βελτιωμένου ύπνου, αποσαφηνίζοντας παράλληλα τη διαφορετική επίδραση σε διαφορετικές ομάδες ανθρώπων».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Παγκόσμια Ημέρα Ιδιοπαθών Φλεγμονωδών Νόσων του Εντέρου (ΙΦΝΕ) -19 Μαϊου 2024

    Η 19η Μαΐου έχει θεσπιστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα...

    Μεγάλη έρευνα από τη diaNEOsis: Τι πιστεύουν σήμερα οι Έλληνες

    Ποιες είναι οι κυρίαρχες ιδεολογίες στην Ελλάδα σήμερα; Τι...

    ΠΑΤΡΑ: Συνελήθησαν άνδρας και γυναίκα – υπεύθυνοι κλαμπ σε Πάτρα και Ρίο

    Δύο συλλήψεις πραγματοποίησε χθες το βράδυ σε  Πάτρα και Ρίο η...

    Νοσοκομειακοί γιατροί Αχαΐας: Ενάντια στις αποφάσεις για την έναρξη ειδικότητας

    Σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας (ΕΙΝΑ)...