Τελικά η Κριστίν Λαγκάρντ επέλεξε να μην… ακολουθήσει τον Αμερικανό ομόλογό της, Τζερόμ Πάουελ, και να εμφανιστεί λιγότερο ενθουσιώδης με την προοπτική της άμεσης μείωσης στα επιτόκια, προκαλώντας μια μίνι-απογοήτευση στους επενδυτές.
Είναι σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν βιάζεται να προχωρήσει σε αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, παρά το γεγονός ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται μόλις στο 2,4% (στοιχεία Νοεμβρίου) και την ίδια στιγμή η οικονομία είναι αντιμέτωπη με την πρώτη ύφεση από το 2020.
Κι αυτό, διότι υπάρχει ο φόβος της αιφνίδιας ανάκαμψης των τιμών καταναλωτή, δεδομένου ότι η τρέχουσα υποχώρηση στα προ-πολέμου επίπεδα αποδίδεται κυρίως στην αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους, την ώρα που η ακρίβεια στα τρόφιμα παραμένει «τσουχτερή».
«Θα πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή» σχολίασε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, η οποία ακολούθησε τη συνεδρίαση της Πέμπτης.
Πάντως, οι επενδυτές δεν χάνουν την αισιοδοξία τους, θεωρώντας ότι πολύ γρήγορα η Φρανκφούρτη θα αναγκαστεί να προχωρήσει στην πολυαναμενόμενη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, μειώνοντας τα υψηλά επιτόκια, τα οποία βρίσκονται στο 4,5% (βασικό επιτόκιο).
Βέβαια, η στάση της Λαγκάρντ και η απόφαση της Πέμπτης φαίνεται ότι αλλάζουν κάπως το χρονοδιάγραμμα. Ενώ, λοιπόν, οι επενδυτές εξακολουθούν να «ποντάρουν» στις μειώσεις, εκτιμούν πλέον ότι αυτό θα γίνει πραγματικότητα λίγο αργότερα -και συγκεκριμένα έναν μήνα αργότερα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και για τις δύο κεντρικές τράπεζες, οι traders βλέπουν μια συνολική μείωση των 150 μονάδων βάσης εντός του 2024, κάτι που ισοδυναμεί με έξι μειώσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης.
Υπομονή, όχι βιασύνη
«Εκτός αν προκύψει κάποιο νέο σοκ, οι αυξήσεις των επιτοκίων έχουν τελειώσει. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα προχωρήσουμε σε μια γρήγορη μείωση των επιτοκίων. Χρειάζεται υπομονή» ήταν το μήνυμα που έστειλε την Παρασκευή ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, στέλεχος της ΕΚΤ και επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας.
Οι αγορές, από την πλευρά τους, επιμένουν και αξιώνουν την άμεση δράση της ΕΚΤ, καθώς φοβούνται ότι η διατήρηση των υψηλών επιτοκίων για μεγάλο χρονικό διάστημα οδηγεί στα βράχια την ευρωπαϊκή οικονομία.
«Όσο περισσότερο διάστημα η ΕΚΤ διατηρεί τα επιτόκια στα τρέχοντα περιοριστικά επίπεδα, τόσο πιο πιθανό είναι να πληγεί η οικονομία» προειδοποιεί ο Λι Χάρντμαν, αναλυτής της MUFG.
Μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι τα υψηλά επιτόκια βοηθούν στην αναχαίτιση του πληθωρισμού, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές της οικονομίας, ενώ τα μειωμένα επιτόκια επιτελούν το ακριβώς αντίστροφο έργο.
Συνεχίζεται η πτώση στις ομολογιακές αποδόσεις
Η αισιοδοξία των επενδυτών για άμεσες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ αποτυπώνεται και στην αγορά των ομολόγων, με τις ευρωπαϊκές αποδόσεις να παραμένουν σε τροχιά αποκλιμάκωσης, κόντρα στις δηλώσεις της Λαγκάρντ και τις εν μέρει απογοητευτικές αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας.
Είναι ενδεικτικό ότι το κόστος δανεισμού της Γερμανίας στη 10ετία περιορίζεται στο 2,04%, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2022. Αντίστοιχα, το κόστος δανεισμού της Γαλλίας πέφτει στο 2,5%, της Ισπανίας στο 3%, της Ιταλίας στο 3,7%, της Ολλανδίας στο 2,3% και της Ελλάδας στο 3,1%.
Την ίδια στιγμή, οι μετοχές διατηρούνται σε επίπεδα ρεκόρ, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να υπερβαίνει τις 16.800 μονάδες, τον CAC 40 στο Παρίσι να ξεπερνά τις 7.600 μονάδες και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να φλερτάρει με τις 480 μονάδες.
Όλα αυτά δείχνουν ότι οι αγορές συνεχίζουν να «ποντάρουν» στο σενάριο της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής, παρά τις περί αντιθέτου δηλώσεις της Λαγκάρντ.