Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ανοίξει μετά από μια ή δυο ημέρες το καπάκι του μπουκαλιού μας, μόνο για να καταλάβουμε ότι προέρχεται από το εσωτερικό του μια δυσοσμία. Μια μυρωδιά που μας θυμίζει το μουχλιασμένο υπόγειο της πολυκατοικίας μας, ή τα ρούχα που πότισαν ναφθαλίνη στο πατάρι μας. Σίγουρα κανείς μας δεν θα ήθελε να «πίνει» αυτές τις μυρωδιές. Δυστυχώς όμως, αυτό συμβαίνει στα μπουκάλια αυτά, που μπορούν με ευκολία να αναπτύξουν στελέχη μούχλας στο εσωτερικό και το καπάκι τους και όχι απλά να αχρηστευτούν, αλλά και να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία μας.
Ο σωτήρας του πλανήτη
Εντάξει, ίσως υπερβάλουμε λιγάκι, αλλά η αλήθεια είναι ότι αν αναλογιστεί κανείς τους εκατομμύρια τόνους πλαστικού που πετιούνται κάθε ημέρα, η υιοθέτηση ενός πιο «πράσινου» τρόπου ζωής, έστω και μέσα από τα μπουκάλια νερού μας, έχει σημαντικό, θετικό αντίκτυπο. Κυρίως, γιατί τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια μπορούν να μειώσουν σημαντικά το αποτύπωμα άνθρακα, αφού είναι συχνά κατασκευασμένα από υλικά όπως ο ανοξείδωτος χάλυβας, το γυαλί ή τα υψηλής ποιότητας πλαστικά, παρέχοντας μια μακράς διάρκειας και βιώσιμη εναλλακτική λύση, σε σχέση με τις επιλογές μίας χρήσης.
Επίσης, ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των επαναχρησιμοποιούμενων μπουκαλιών νερού και ο λόγος πίσω από τη δημοφιλία τους, είναι ότι έχουν μεγάλη χωρητικότητα και μπορούμε να πίνουμε δροσερό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Με πολλούς ειδικούς σε θέματα υγείας, να συνιστούν την καθημερινή πρόσληψη τουλάχιστον οκτώ ποτηριών νερού, η ύπαρξη ενός επαναχρησιμοποιούμενου μπουκαλιού, που μπορεί να λάβει μεγάλες ποσότητες υγρού και να τις διατηρεί το ίδιο δροσερές ή ζεστές, ενθαρρύνει τα άτομα να επιτύχουν αυτόν τον στόχο. Αυτός όμως, δεν είναι ο μοναδικός τρόπος με τον οποίον προστατεύουν την υγεία μας.
Ίσως η πιο σημαντική τους συνεισφορά στον πλανήτη, αλλά και στο ανθρώπινο σώμα είναι η ελαχιστοποίηση της έκθεσης στα νανοπλαστικά. Τα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης, όταν εκτίθενται στη θερμότητα ή το ηλιακό φως, μπορούν να απελευθερώσουν εκατοντάδες μικροσκοπικά, πλαστικά σωματίδια στο νερό, τα οποία μπορεί να βρεθούν στον ανθρώπινο οργανισμό όταν καταναλωθούν – μέσω ψαριών και άλλων ζώων που τα έχουν ήδη καταπιεί ή κατευθείαν αφού είναι πολύ μικρά σε μέγεθος για να τα δούμε -, ενέχοντας έτσι δυνητικούς κινδύνους για την υγεία. Η επιλογή λοιπόν, ενός επαναχρησιμοποιούμενου μπουκαλιού από ασφαλέστερα υλικά και ο τακτικός καθαρισμός του, μπορεί να μειώσει την πιθανότητα κατάποσης επιβλαβών νανοπλαστικών.
Προσοχή, μούχλα!
Επίσης, η κατάποση μούχλας ή σπόρων μούχλας από μολυσμένο μπουκάλι, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, με τα συμπτώματα να περιλαμβάνουν ναυτία, έμετο, κοιλιακό πόνο και διάρροια. Τα άτομα που είναι αλλεργικά σε αυτή μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις όπως φτέρνισμα, ρινική συμφόρηση, δερματικά εξανθήματα ή κόκκινα, φαγούρα μάτια, ενώ εκείνοι με ορισμένες ιατρικές παθήσεις ή που υποβάλλονται σε ανοσοκατασταλτικές θεραπείες, είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στη μούχλα. Τα παραπάνω απαντούν σαφέστατα και εμπεριστατωμένα στην ερώτηση που πιθανώς να σχηματίστηκε στο μυαλό σας: «Μπορώ να πάθω κάτι από την μούχλα;».
Σαπουνίζοντας μακριά τον κίνδυνο
Πόσο εύκολο είναι να δημιουργηθούν στελέχη μούχλας; Θα λέγαμε τόσο, όσο το να ανοίξετε την βρύση και να γεμίσετε το μπουκάλι σας. Αν σκεφτούμε ότι η μούχλα απαιτεί υγρασία και θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί και τα επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια νερού παρέχουν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας, τότε θα λέγαμε πολύ εύκολο. Πιο συγκεκριμένα, εάν παραμείνουν υπολείμματα υγρού στο μπουκάλι, ειδικά σε δυσπρόσιτες περιοχές, όπως το καπάκι ή οι ρωγμές, και το δοχείο δεν στεγνώσει σωστά, δημιουργείται αμέσως έδαφος αναπαραγωγής μούχλας. Επίσης, η έκθεση του μπουκαλιού στη θερμότητα και το ηλιακό φως, μπορεί επίσης να προωθήσει την ανάπτυξη μούχλας. Ωστόσο, ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι ο μη σχολαστικός και τακτικός καθαρισμός του μπουκαλιού, ο οποίος βοηθά τα βακτήρια και τους μύκητες να ευδοκιμήσουν σε υπολείμματα σακχάρων, ανόργανων συστατικών ή άλλων οργανικών ουσιών που υπάρχουν στο ποτό ή στο νερό της βρύσης – κυρίως όταν συμπληρώνουμε νερό από τη βρύση.
Ο τρόπος να αποσοβηθεί αυτός ο εν δυνάμει κίνδυνος για την υγεία μας, είναι ένας: ο καθαρισμός. Για να διασφαλιστεί λοιπόν η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των επαναχρησιμοποιούμενων μπουκαλιών νερού, συμβάλλοντας παράλληλα σε έναν πιο υγιή και βιώσιμο κόσμο, είναι απαραίτητο να υιοθετήσετε σωστές πρακτικές καθαρισμού. Ακολουθούν ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές που πρέπει να ακολουθήσετε:
Καθημερινό ξέπλυμα: Μετά από κάθε χρήση, ξεπλύνετε το μπουκάλι με ζεστό νερό και ήπιο σαπούνι για να απομακρύνετε τυχόν υπολείμματα.
Βαθύς καθαρισμός: Καθαρίζετε τακτικά σε βάθος το μπουκάλι χρησιμοποιώντας μια βούρτσα μπουκαλιών ή ένα μείγμα από ξύδι και μαγειρική σόδα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο καπάκι και τις χαραμάδες όπου μπορεί να συσσωρευτούν βακτήρια.
Αποφύγετε τις θερμοκρασίες του πλυντηρίου πιάτων: Παρόλο που ορισμένα μπουκάλια μπορεί να φέρουν την ένδειξη ότι είναι ασφαλή για πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων, καλό είναι να τα πλένετε στο χέρι με ζεστό νερό για να αποφύγετε να θέσετε σε κίνδυνο την ακεραιότητα των υλικών.
Τακτικός έλεγχος: Επιθεωρείτε περιοδικά το μπουκάλι για τυχόν ενδείξεις μούχλας, αποχρωματισμού ή ασυνήθιστες οσμές. Εάν εντοπιστούν οποιαδήποτε από τα προαναφερθέντα προβλήματα, είναι ζωτικής σημασίας να καθαρίσετε σχολαστικά τη φιάλη ή να εξετάσετε το ενδεχόμενο αντικατάστασής της.