Το αποξηραμένο φρούτο που «κάνει θαύματα» στις 55αρες – Δείτε γιατί

    Ημερομηνία:

    Το υγιές εντερικό μικροβίωμα αποτελεί κλειδί για τη σωματική και ψυχική υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, με κατά καιρούς επιστημονικές έρευνες να το έχουν συσχετίσει με την προστασία των παιδικών πνευμόνων έναντι του άσθματος, την αντιγήρανση και την ψυχική υγεία μεταξύ άλλων. Διάφορες καταστάσεις όμως όπως η εμμηνόπαυση και η μείωση των ωοθηκικών ορμονών που συνεπάγεται, μπορούν να διαταράξουν την ισορροπία του και να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού λίπους, μείωση του μεταβολισμού και αντίσταση στην ινσουλίνη.

    Για την παραπάνω περίπτωση ωστόσο και τις γυναίκες που έχουν περάσει στην μετεμμηνοπαυσική φάση, υπάρχει ένας διατροφικός σύμμαχος που μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην αποκατασταση του μικροβιώματος. Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύεται στο Food & Function, δεν είναι άλλος από το αποξηραμένο δαμάσκηνο. Η ωφέλιμη δράση του στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες είχε ήδη αναδειχθεί από προηγούμενες μελέτες, σχολίασε η συγγραφέας της μελέτης Mary Jane De Souza, Διακεκριμένη Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, εξηγώντας πως τα ευρήματα αυτά έδωσαν το έναυσμα για τη διερεύνηση πιθανής εμπλοκής του εντερικού μικροβιώματος στις θετικές επιπτώσεις για την υγεία.

    Στην τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή συμμετείχαν 143 μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ηλικίας 55 έως 75 ετών που διακρίθηκαν σε τρεις ομάδες, 54 που λάμβαναν 50 γρ. δαμάσκηνα την ημέρα, 37 με 100 γρ. δαμάσκηνα ημερησίως και 52 γυναίκες άνευ. Δώδεκα μήνες μετά, παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στο μικροβίωμα των κοπράνων των γυναικών από τις ομάδες των αποξηραμένων δαμάσκηνων, με κυριότερη την ενίσχυση του πληθυσμού των βακτηρίων από την οικογένεια Lachnospiraceae, βακτήρια που προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στον ξενιστή τους. Σύμφωνα με μερίδα επιστημόνων, το μικροβίωμα των κοπράνων αποτελεί καθρέφτη του εντερικού.

    Τα αποξηραμένα δαμάσκηνα θα μπορούσαν να αποδειχθούν σε μια σημαντική μη φαρμακευτική παρέμβαση για την υγεία του εντέρου καθώς και απάντηση στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών για καλύτερη εντερική υγεία. «Είναι ένα φυσικό, πλήρες τρόφιμο που οι καταναλωτές μπορούν εύκολα να ενσωματώσουν στα καθημερινά τους γεύματα ή σνακ» σχολίασαν η Andrea N. Giancoli, Διατροφική Σύμβουλος στο California Prune Board, ένα όργανο στήριξης και προστασία της βιομηχανίας των βέλτιστης ποιότητας ξηρών δαμάσκηνων της Καλιφόρνιας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Oι επιστήμονες καθησυχάζουν για τα αυγά της Ηλείας στα οποία εντοπίστηκαν “χημικά”

    Τα ελληνικά αυγά έχουν βρεθεί στο μικροσκόπιο των επιστημόνων...

    «Με χτύπησαν, γκάζωσαν και έφυγαν»: Τροχαίο για την Αφροδίτη Λατινοπούλου, συνελήφθη 35χρονος

    Τροχαίο ατύχημα είχε η ευρωβουλευτής και επικεφαλής του κόμματος «Φωνή...

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Δεν πρόσεξε ο οδηγός και το μηχανάκι… έπεσε μέσα στο λιμανάκι! ΦΩΤΟ

    Ένα… απίστευτο περιστατικό σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης στο...