Η Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού εορτάζεται από το 2006, κάθε χρόνο, τη δεύτερη Πέμπτη του Μαρτίου, στοχεύοντας στην κινητοποίηση της ιατρικής κοινότητας, των αρμόδιων αρχών και του κοινού για την πρόληψη και προαγωγή της υγείας των νεφρών. Στην Ελλάδα, η εκστρατεία υποστηρίζεται από την Ελληνική Νεφρολογική Εταιρία (ΕΝΕ) με δράσεις ενημέρωσης σχετικά με την Χρόνια Νεφρική Νόσο (ΧΝΝ) και υποστήριξη των επαγγελματιών υγείας.
Η χρόνια νεφρική νόσος (ΧΝΝ) υπολογίζεται ότι επηρεάζει περισσότερους από 850 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και ευθύνεται για πάνω από 3,1 εκατομμύρια θανάτους το 2019. Επί του παρόντος, η νεφρική νόσος κατατάσσεται ως η 8η κύρια αιτία θανάτου, και αν δεν αντιμετωπιστεί, προβλέπεται να είναι η 5η κύρια αιτία θνητότητας μέχρι το 2040. Τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, οι προσπάθειες αντιμετώπισης της ΧΝΝ έχουν επικεντρωθεί στην προετοιμασία και την παροχή μεθόδων υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας.
Η Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) είναι η διαταραχή, ποικίλης αιτιολογίας, κατά την οποία προοδευτικά χάνονται οι φυσιολογικές λειτουργίες του νεφρού. Η ΧΝΝ χωρίζεται σε 5 διαδοχικά στάδια. Το στάδιο 5 χαρακτηρίζεται από νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, στην οποία πραγματοποιείται αιμοκάθαρση ή μεταμόσχευση που είναι αναγκαίες θεραπείες προκειμένου ο ασθενής να διατηρηθεί στη ζωή.
Η ΧΝΝ αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας και αφορά περίπου στο 8-16% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως. Η παγκόσμια αύξηση ποσοστού εμφάνισής της, οφείλεται στην ηλικιακή γήρανση του πληθυσμού, στην παχυσαρκία, στο σακχαρώδη διαβήτη, στην αρτηριακή υπέρταση, στη σπειραματονεφρίτιδα, στην αποφρακτική ουροπάθεια, στη δυσλιπιδαιμία, στη καρδιαγγειακή νόσο, στο κάπνισμα, στην έλλειψη άσκησης, κλπ.
Επιπλέον, οι επιστήμονες τονίζουν ότι η έλλειψη ενημέρωσης έχει οδηγήσει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης Οξείας Νεφρικής Βλάβης, σε καθυστέρηση της διάγνωσης της νόσου, παρατεταμένη νοσηλεία και αυξημένη θνητότητα των ασθενών. Η κατάσταση αυτή κοστίζει στην παγκόσμια κοινότητα κάθε χρόνο χιλιάδες νεκρούς και δισεκατομμύρια ευρώ από την ιλιγγιώδη αύξηση του κόστους νοσηλείας αλλά και του κόστους αιμοκάθαρσης.
Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι περίπου 1.000.000 άνθρωποι εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς ενώ σε ποσοστό 10% (δηλ. σε 100.000 άτομα) τα προβλήματα αυτά είναι αρκετά σοβαρά. Το 10% των ατόμων με αρκετά σοβαρά προβλήματα από τους νεφρούς, δηλαδή περίπου 10.000 άτομα στην Ελλάδα, πάσχουν από τελικό στάδιο χρόνιας νεφρικής νόσου (ΧΝΝ) και για να επιβιώσουν υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή/και μεταμόσχευση νεφρού.
Στις εγκαταστάσεις της Γενικής Κλινικής ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Πάτρα, λειτουργεί υπερσύγχρονη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. Είναι εύκολα προσβάσιμη με αυτοκίνητο ή με δημόσια συγκοινωνία και προσφέρεται δωρεάν χώρος στάθμευσης για τους αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς. Εξυπηρετεί ασθενείς από την ευρύτερη περιοχή των Πατρών αλλά και ασθενείς που επισκέπτονται την πόλη από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το έμπειρο και άρτια καταρτισμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, φροντίζει συνεχώς για την ασφάλεια και την άνεση των ασθενών κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η ιατρική ομάδα εποπτεύεται από τον διευθυντή Νεφρολόγο, ο οποίος διασφαλίζει ότι η θεραπεία παρέχεται σύμφωνα με τα υψηλότερα ιατρικά πρότυπα.
Οι επιλογές αιμοκάθαρσης περιλαμβάνουν την απλή αιμοκάθαρση και την on-line αιμοδιαδιήθηση, χρησιμοποιώντας πάντα τον πιο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό της εταιρείας BAXTER.
Παράλληλα, στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Πάτρα, παρέχονται:
• Τμήμα ανάνηψης, έκτακτων περιστατικών.
• Πλήρης υπερηχογραφικός έλεγχος ανώτερου και κατώτερου ουροποιητικού.
• Έλεγχος με υπερηχητική αρτηριογραφία του αγγειακού δικτύου.
• Σύμβαση με τον ασφαλιστικό οργανισμό ΕΟΠΥΥ
- Άμεση πρόσβαση σε ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και ειδικότερα σε: Καρδιολόγο, Πνευμονολόγο, Ακτινολόγο, Μικροβιολόγο, Αγγειοχειρουργό.
Ιατροί με πολυετή εμπειρία στην αιμοκάθαρση.
Δυνατότητα άμεσης παρέμβασης και αντιμετώπισης οποιουδήποτε επείγοντος περιστατικού κατά τη διάρκεια της αιμοκάθαρσης, στον ίδιο χώρο, με τη συνεργασία όλων των Τμημάτων της Γενικής Κλινικής και με δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό τους, με διενέργεια απεικονιστικού (μαγνητική, αξονική τομογραφία, υπέρηχος) και μικροβιολογικού ελέγχου.• Δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) της Γενικής Κλινικής σε επείγουσες καταστάσεις.
- Πλήρης και άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων αγγειακής προσπέλασης σε συνεργασία με την Αγγειοχειρουργική κλινική της ΟΛΥΜΠΙΟΝ και το Τμήμα Επεμβατικής Ακτινολογίας του Νοσοκομείου Διασύνδεσης.
- Λειτουργία Εξωτερικού Νεφρολογικού ιατρείου και ιατρείου υπέρτασης, σε καθημερινή βάση, για παρακολούθηση και αντιμετώπιση ασθενών που πάσχουν από προβλήματα νεφρικής λειτουργίας, ουρολοιμώξεις, λιθιάσεις νεφρών και υπέρτασης.
- Εργαστηριακός έλεγχος τουλάχιστον δύο φορές το μήνα αλλά και σε κάθε συνεδρία αν είναι απαραίτητο.
• Δωρεάν Wi-Fi.
• Άνετη αίθουσα για παραμονή συνοδών με TV. - Ελαφρύ γεύμα με σάντουιτς και νερό για τον ασθενή.
• Τελευταίας τεχνολογίας συστήματα κλιματισμού και εξαερισμού στις αίθουσες αιμοκάθαρσης. - Aσθενοφόρα για κάλυψη αναγκών των ασθενών.
- Ειδικό όχημα για τη μετακίνηση ασθενών από και προς την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, μετά από επικοινωνία και συντονισμό με τη Μονάδα.
Στις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού “ΟΛΥΜΠΙΟΝ”, οι ασθενείς απολαμβάνουν παροχές και ανέσεις που διασφαλίζουν την ευχάριστη και ασφαλή παραμονή τους.
Εκτός από τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της ΟΛΥΜΠΙΟΝ στην Πάτρα, λειτουργούν και Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης στην Αμαλιάδα, τη Ναύπακτο και τα Χανιά οι οποίες δημιουργήθηκαν επίσης, με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, έχοντας ως μοναδικό στόχο την ικανοποίηση των προσδοκιών και την κάλυψη των αναγκών των αιμοκαθαιρόμενων.
Τα τελευταία χρόνια αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεφροπαθών τελικού σταδίου που εντάσσονται σε πρόγραμμα χρόνιας αιμοκάθαρσης καθώς και ο μέσος όρος της ηλικίας τους.
Παράλληλα με την αύξηση των αιμοκαθαιρόμενων, έχει βελτιωθεί και η αντιμετώπιση των επιπλοκών που παρουσιάζονται σε αυτούς κατά την διάρκεια της αιμοκάθαρσης ή μετά.
Η εξέλιξη της φαρμακολογίας, τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας BAXTER της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού της Γενικής Κλινικής ΟΛΥΜΠΙΟΝ, οι τακτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι παράλληλα με τους ακτινολογικούς και καρδιολογικούς ελέγχους των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών, έχουν συμβάλλει στην ελάττωση ή την εξάλειψη των επιπλοκών και στη διατήρηση των νεφροπαθών σε καλή κατάσταση όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός.
Όλα τα παραπάνω, έχουν σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης αλλά και την καλύτερη ποιότητα ζωής των ανθρώπων που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.
Επικοινωνία:
ΟΛΥΜΠΙΟΝ – ΜΟΝΑΔΑ ΤΕΧΝΗΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ ΠΑΤΡΑ
Βόλου & Μειλίχου, Κάτω Συχαινά, Πάτρα ΤΚ 26443
Τηλέφωνα: +30 2611 100600 & 2610 464000
e-mail: [email protected]