Ως παγκόσμια αφορμή για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με θέματα υγείας και την προαγωγή της σημασίας της ισότιμης υγειονομικής περίθαλψης για όλους λειτουργεί η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που γιορτάζεται ετησίως στις 7 Απριλίου. Καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) το 1950, με στόχο να κινητοποιήσει κυβερνήσεις, κοινότητες και άτομα να λάβουν συγκεκριμένες δράσεις προς την επίτευξη της καθολικής υγειονομικής κάλυψης και τη βελτίωση της συνολικής ευημερίας.
Οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γιάννης Ντάνασης (Αιματολόγος), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Παθολόγος, καθηγήτρια Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (τ. πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Ογκολογίας – Αιματολογίας και διευθυντής της Θεραπευτικής Κλινικής) αναφέρουν ότι το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας αλλάζει κάθε χρόνο, επικεντρώνοντας σε συγκεκριμένες πτυχές της παγκόσμιας υγείας. Αυτή η θεματική προσέγγιση επιτρέπει στους συμμετέχοντες να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες συζητήσεις και πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων. Τα θέματα συνήθως αφορούν ασθένειες, πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, ψυχική υγεία και προκλήσεις της δημόσιας υγείας. Με αυτό τον τρόπο σημειώνεται η αλληλεξάρτηση των υγειονομικών θεμάτων και προάγουν τη συνεργασία σε παγκόσμια κλίμακα.
Ένα από τα κεντρικά μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας είναι η σημασία της καθολικής κάλυψης υγειονομικής περίθαλψης. Η καθολική υγειονομική κάλυψη σημαίνει ότι όλοι, ανεξάρτητα από την οικονομική ή κοινωνική τους θέση, έχουν πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες υγείας χωρίς να αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες. Η επίτευξη της υγειονομικής κάλυψης είναι ένα κρίσιμο βήμα για να διασφαλιστεί ότι τα άτομα και οι κοινότητες μπορούν να ζήσουν με υγεία και να αξιοποιήσουν πλήρως το δυναμικό τους. Περιλαμβάνει όχι μόνο την παροχή ιατρικής αγωγής, αλλά και τη διευθέτηση των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων που συμβάλλουν στις ανισότητες στην υγεία.
Κυβερνήσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, επαγγελματίες υγείας και άτομα σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν ενεργά στην Παγκόσμια Ημέρα Υγείας μέσω διάφορων εκδηλώσεων, και πρωτοβουλιών. Εκπαιδευτικά προγράμματα, έλεγχοι υγείας, επικοινωνιακές εκστρατείες και συζητήσεις πολιτικής οργανώνονται για την προώθηση της ευαισθητοποίησης για την υγεία και την ενθάρρυνση θετικών συμπεριφορών για την υγεία.
Συμπερασματικά, η Παγκόσμια Ημέρα Υγείας λειτουργεί ως υπενθύμιση ότι η υγεία είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και μια κοινή ευθύνη που ξεπερνά τα σύνορα των χωρών.