Τάταλο για τους Κερκυραίους και κουρουμάς για τους κατοίκους της Καρπάθου, ο χουρμάς, γνωστός και ως «βασιλικό φρούτο», είναι ένα από τα πιο γλυκά φρούτα στη φύση.
Είναι ένας από τους αρχαιότερους καρπούς, που καλλιεργείται κυρίως στην Αίγυπτο, το Μαρόκο, τη Σαουδική Αραβία και σε χώρες της Μέσης Ανατολής.
Οι ποικιλίες χουρμάδων ξεπερνούν τις δύο χιλιάδες παγκοσμίως. Μια από τις πιο κοινές ποικιλίες χουρμάδων, είναι και αυτή του βασιλικού χουρμά, γνωστός και ως «φρούτο των βασιλιάδων», που καλλιεργείται κυρίως στο Μαρόκο. Αποκαλείται βασιλικό φρούτο επειδή παλαιότερα, η συγκεκριμένη ποικιλία χουρμάδων καταναλώνονταν κυρίως από τους βασιλείς, ως ενεργειακό σνακ, αλλά και ως αφροδισιακό!
Η τόνωση της ενεργητικότητας που προσφέρουν οι χουρμάδες οφείλεται στη μεγάλη περιεκτικότητά τους σε σάκχαρα, γι’ αυτό και θεωρούνται το γλύκισμα της φύσης. Αποτελούν μια ιδανική επιλογή για να ικανοποιήσουμε τη λιγούρα μας για ζάχαρη, παρέχοντας παράλληλα οφέλη στην υγεία μας που δεν θα αποκομίζαμε από την κατανάλωση συσκευασμένων και πλούσιων σε λιπαρά γλυκισμάτων – αντιθέτως!
Τα διατροφικά οφέλη των… βασιλικών χουρμάδων είναι πολλά. Μία μερίδα (δύο χουρμάδες) περιέχει 133 θερμίδες, κυρίως από υδατάνθρακες. Αποτελούν φυσική πηγή σακχάρων, καθώς από τα συνολικά 36 γραμμάρια υδατανθράκων, τα 32 γρ. είναι σάκχαρα, εξ ου και η γλύκα του φρούτου.
Επιπλέον είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες – μια μερίδα καλύπτει το 11% των ημερήσιων αναγκών μας σε ίνες- αποδεικνύονται ευεργετικοί για την πέψη. Επίσης, αποτελούν καλή πηγή καλίου, σε διπλάσια ποσότητα από τις μπανάνες. Περιέχουν επίσης ασβέστιο, βιταμίνη Β6, παντοθενικό οξύ, χαλκό, φώσφορο και μαγνήσιο.
Ακόμη είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά όπως φλαβονοειδή, που καταπολεμούν την φλεγμονή, καροτενοειδή, που προάγουν την καρδιακή υγεία και φαινολικό οξύ, που έχει αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτική δράση.
Όσο για την αφροδισιακή τους δράση, αν και δεν έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά, εντούτοις παραδοσιακά σε χώρες της Αφρικής, οι χουρμάδες είναι γνωστό αφροδισιακό και πιστεύεται ότι βελτιώνουν τη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών, ενισχύουν το σπέρμα και τονώνουν τη λίμπιντο.
Τους καταναλώνουμε κυρίως αποξηραμένους. Σημειώνεται ωστόσο ότι θα πρέπει να είμαστε μετρημένοι στην κατανάλωσή τους καθώς δεν στερούνται θερμίδων. Όπως ήδη αναφέρθηκε έχουν 133 θερμίδες (δυο χουρμάδες που αντιστοιχούν σε μια μερίδα).