Αποτελεί βασικό συστατικό σε διάφορες κουζίνες σε όλο τον κόσμο, ενισχύοντας το γευστικό αποτέλεσμα πολλών πιάτων.
Αυτό το ευπροσάρμοστο βότανο εξυμνείται όχι μόνο για το έντονο άρωμα και τη γήινη γεύση του, αλλά και για τα πολυάριθμα οφέλη του για την υγεία.
Μερικά από τα σημαντικότερα είναι:
1. Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης
Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, το σώμα βιώνει μείωση των οιστρογόνων, γεγονός που οδηγεί σε ένα ευρύ φάσμα δυσάρεστων συμπτωμάτων, όπως εξάψεις, εφίδρωση, κολπική ξηρότητα και ευερεθιστότητα. Το φασκόμηλο χρησιμοποιείται παραδοσιακά για την ανακούφιση αυτών των συμπτωμάτων, καθώς περιέχει ενώσεις που μιμούνται τη λειτουργία των οιστρογόνων, συμβάλλοντας έτσι στη μετρίαση αυτών των ενοχλήσεων. Πρόσφατες μελέτες, συμπεριλαμβανομένης μιας μετα-ανάλυσης του 2023, υποστηρίζουν την αποτελεσματικότητα του φασκόμηλου στη μείωση της συχνότητας των εμμηνοπαυσιακών εξάψεων.
2. Ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα
Τα φύλλα του κοινού φασκόμηλου έχουν χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά ως φάρμακο κατά του διαβήτη. Η διαθέσιμη έρευνα δείχνει ότι το φασκόμηλο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Διάφορες μελέτες υποδεικνύουν, συγκεκριμένα, ότι το εκχύλισμα φασκόμηλου μπορεί να ενεργοποιήσει υποδοχείς που βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, με τρόπο παρόμοιο με την επίδραση των φαρμάκων για τον διαβήτη, όπως η μετφορμίνη. Η έρευνα σε ανθρώπους είναι περιορισμένη, αλλά μια μετα-ανάλυση τριών δοκιμών διαπίστωσε ότι το φασκόμηλο μείωσε σημαντικά το σάκχαρο και την HbA1c.
4. Μειώνει την LDL («κακή») χοληστερόλη
Κάθε 33 δευτερόλεπτα, ένα άτομο στις ΗΠΑ πεθαίνει από καρδιακές παθήσεις. Η υψηλή «κακή» LDL χοληστερόλη αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου των καρδιακών παθήσεων, επηρεάζοντας περισσότερο από το 50% των Αμερικανών ενηλίκων. Το CDC εκτιμά ότι 86 εκατομμύρια ενήλικες άνω των 20 ετών στις ΗΠΑ έχουν επίπεδα ολικής χοληστερόλης άνω των 200 mg/dL.
Το φασκόμηλο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της «κακής» LDL χοληστερόλης, η οποία συσσωρεύεται στις αρτηρίες, συνιστώντας απειλή για την υγεία. Οι έρευνες δείχνουν ότι το φασκόμηλο μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και να βελτιώσει τη συνολική υγεία της καρδιάς, με μελέτες να σημειώνουν σημαντικές βελτιώσεις μετά από μόλις δύο εβδομάδες τακτικής κατανάλωσης τσαγιού φασκόμηλου.