Μια σειρά νέων μέτρων αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή μέσα στους επόμενους μήνες το Υπουργείο Υγείας προκειμένου να ενισχύσει το μερίδιο των γενοσήμων στην αγορά των ιδιωτικών φαρμακείων και να πετύχει παράλληλα περαιτέρω εξοικονόμηση στην φαρμακευτική δαπάνη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η μείωση της τιμής των εν λόγω σκευασμάτων με παράλληλο περιορισμό των επιβαρύνσεων σε clawback αλλά και την εφαρμογή κάποιων θεσμοθετημένων κινήτρων ώστε να επιλέγεται από τους πολίτες με τη συνδρομή των φαρμακοποιών ένα γενόσημο και όχι το αντίστοιχο πρωτότυπο σκεύασμα.
Τα παραπάνω θα αποτελέσουν κάποια από τα ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν την επόμενη εβδομάδα στη συνάντηση του Υπουργού Υγείας με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο. Στο θέμα αυτό μάλιστα αναφέρθηκε στο πλαίσιο του 28ου συνεδρίου του Economist, σε συζήτηση με θέμα “The Strategy for an inclusive and resilient public health care system” με τη συμμετοχή του κ. Αδωνι Γεωργιάδη, του Γενικού Διευθυντή του ευρωπαϊκού συνδέσμου της παραγωγικής φαρμακοβιομηχανίας Medicines for Europe κ. A. van der Hoven και του προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θ. Τρύφων.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, «μένει την άλλη εβδομάδα να κάνουμε τη μεγάλη συνάντηση που έχω προαναγγείλει στο Υπουργείο μεταξύ της φαρμακοβιομηχανίας και των φαρμακοποιών. Διότι θέλω να τελειώσουμε και μία εκκρεμότητα να φτάσουμε στο στόχο των γενοσήμων εκεί που πρέπει να είμαστε. Για να επιτευχθεί αυτό θέλουμε μαζί μας και τους γιατρούς, αλλά θέλουμε μαζί μας και τους φαρμακοποιούς και θα βρούμε τον τρόπο να το κάνουμε».
Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος είναι μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα το μερίδιο των γενοσήμων να ξεπεράσει το 50% από πλευράς όγκου στα ιδιωτικά φαρμακεία από περίπου 33%-34% που είναι. Το Υπουργείο Υγείας αν και έχει περάσει απόφαση με βάση την οποία έχει αυξηθεί το ποσοστό των γενοσήμων φαρμάκων που μπορούν να συνταγογραφηθούν με εμπορική ονομασία, δυστυχώς ακόμη δεν έχει επιτευχθεί ο στόχος αυτός.
Αναμένεται λοιπόν να γίνει κάποια νέα παρέμβαση η οποία να δίνει ένα οικονομικό κίνητρο στους φαρμακοποιούς ώστε όταν συνταγογραφείται μια δραστική ουσία να υπάρχει η διέξοδος να δίνεται προτεραιότητα στην κάλυψη του ασθενούς με γενόσημο. Είναι γνωστό ότι το κέρδος για ένα φαρμακοποιό είναι μεγαλύτερο όταν δίνεται ένα πρωτότυπο φάρμακο.
Μια άλλη κίνηση που θα γίνει είναι να μειωθούν οι τιμές των γενοσήμων. Αναμένεται να θεσμοθετηθεί η μείωση της τιμής που λαμβάνει ένα νέο γενόσημο στο 50% του πρωτότυπου που χάνει την περίοδο προστασίας δηλαδή γίνεται από on patent, off patent, από 65% που είναι σήμερα. Αυτή η κίνηση αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του μεριδίου όμως θα πρέπει να συνοδευτεί με κάποια κίνητρα ώστε να μη χαθεί και το κέρδος των φαρμακοποιών.
Τέλος αναμένεται να ανακοινωθεί, ότι θα δημιουργηθεί ένας ξεχωριστός προϋπολογισμός, μέρος του υπάρχοντος του ΕΟΠΥΥ που καλύπτει την φαρμακευτική κάλυψη, από τον οποίο θα αποζημιώνονται τα γενόσημα και τα off patent. Με βάση αυτόν τον νέο κλειστό προϋπολογισμό, θα υπολογίζεται και το clawback που θα μοιράζονται τα εκτός προστασίας σκευάσματα.
Τέλος ο πρόεδρος της ΠΕΦ κ. Θ. Τρύφων αναφέρθηκε στις επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας της τελευταίας περιόδου και στο σημαντικό οικονομικό κοινωνικό και υγειονομικό όφελος που αυτές συνεπάγονται. Ο κ. Τρύφων ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει ανάγκη από ένα νέο κοινωνικό μοντέλο με στόχο την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής παράλληλα με μια δέσμη κλαδικών αναπτυξιακών πολιτικών σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας. Ο κ. Τρύφων επισήμανε ότι η φαρμακοβιομηχανία από το 2019 και μετά, αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα σχεδιασμού πολιτικής που οδήγησε στην προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων και την αύξηση των παραγωγικών δυνατοτήτων στο φάρμακο κατά 50% σε δύο χρόνια. Ταυτόχρονα, η πολιτική αυτή οδηγεί στη μείωση των ελλείψεων και τη βελτίωση της πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες. Ο κ. Τρύφων επεσήμανε ότι η επόμενη ημέρα για το φάρμακο απαιτεί ένα συνολικό σχέδιο που θα αφορά στην αύξηση της χρηματοδότησης, τη μείωση της υπερφορολόγησης, τη διατήρηση και ενίσχυση των επενδυτικών κινήτρων, τον έλεγχο της συνταγογράφησης και την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και των καταξιωμένων φαρμάκων.