Οι διατροφικές οδηγίες για την αποφυγή εκδήλωσης διάφορων επικίνδυνων και χρόνιων ασθενειών είναι ξεκάθαρη από τους ειδικούς: αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών και ελαττώστε την κατανάλωση κρέατος. Τι συμβαίνει, όμως, όταν και σε αυτές τις περιπτώσεις τα προϊόντα δεν είναι τόσο αγνά και ανεπεξέργαστα, παρότι χωρίς υλικά ζωικής προέλευσης;
«Η κατανάλωση φυτικών προϊόντων μπορεί να είναι ευεργετική, λειτουργώντας ως ασπίδα προστασίας έναντι προβλημάτων υγείας, ή μπορεί να αποτελέσει και κίνδυνο – όλα εξαρτώνται από το επίπεδο επεξεργασίας αυτών των τροφίμων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Renata Levy, ερευνήτρια στο Κέντρο Επιδημιολογικών Ερευνών για τη Διατροφή και την Υγεία στο Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο (Nupens/USP) στη Βραζιλία.
Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνα για την υγεία από πολυάριθμες μελέτες, απειλώντας το φυσιολογικό βάρος, την καρδιά, ακόμα και τον εγκέφαλο. Βρίσκονται στα ράφια όλων των σούπερ μάρκετ και έχουν παραχθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι εξαιρετικά εύγευστα και πρακτικά, καθώς απαιτούν ελάχιστο έως καθόλου χρόνο προετοιμασίας.
Περισσότερα από τα μισά από τα φυτικά υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που μελετήθηκαν στη μελέτη ήταν συσκευασμένα ψωμιά, αρτοσκευάσματα, ψωμάκια, κέικ και μπισκότα, αλλά και πατατάκια, πατάτες τηγανιτές, αναψυκτικά, κατεψυγμένες πίτσες και υποκατάσταστα κρέατος, όπως λουκάνικα και μπιφτέκια.
«Τα πρόσθετα τροφίμων και οι βιομηχανικοί ρύποι που υπάρχουν σε αυτά τα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσουν οξειδωτικό στρες και φλεγμονή, επιδεινώνοντας περαιτέρω τους κινδύνους», δήλωσε η πρώτη συγγραφέας Fernanda Rauber, ερευνήτρια στο Nupens από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο. «Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματά μας υποστηρίζουν τη στροφή προς επιλογές τροφίμων φυτικής προέλευσης που λαμβάνουν υπόψη το βαθμό επεξεργασίας για τη βελτίωση των αποτελεσμάτων της καρδιαγγειακής υγείας» καταλήγει.