Τα 10 κρίσιμα ραντεβού της Ελλάδας με τους οίκους

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Νέα άνοδο της οικονομίας, με αναβαθμίσεις ξένων οίκων που θα φέρνουν επενδύσεις και θα αυξάνουν την αξία της περιουσίας των Ελλήνων, προοιωνίζεται το 2025 για τη χώρα μας. Φέτος συμπληρώνεται μία διετία από την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα. Αυτός θεωρείται συνήθως ικανός χρόνος προκειμένου οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης να επιβεβαιώσουν ότι έπεσαν μέσα στην προηγούμενη κρίση τους και να προβούν σε νέα αποτίμηση της κατάστασης της οικονομίας, αποφασίζοντας αν πρέπει να δώσουν και νέα αναβάθμιση σε μια χώρα ή όχι.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Ηδη πλέον όλοι οι οίκοι αξιολόγησης έχουν ορίσει τις ακριβείς ημερομηνίες για το ραντεβού τους με πιθανή αναβάθμιση της Ελλάδας για το 2025, σε μια κρίσιμη χρονιά πάντως που οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρωζώνης αντιμετωπίζουν ύφεση, οικονομική αβεβαιότητα, πολιτική αστάθεια και υποβαθμίσεις.

    «Η Ελλάδα θα πάει σίγουρα καλύτερα το 2025», προεξοφλούν κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς ομολόγων μιλώντας στο «business stories». «Θα τα πήγαινε και καλύτερα όμως αν δεν τα πήγαιναν οι άλλοι τόσο άσχημα», συμπληρώνουν, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα επηρεάζεται από τη διεθνή συγκυρία όπου κυριαρχούν ακρίβεια, πόλεμοι και εμπόδια στο παγκόσμιο εμπόριο. Διόλου τυχαία, τις τελευταίες ημέρες του 2024 οι αγορές τιμολογούσαν τα ελληνικά πενταετή και δεκαετή ομόλογα σχεδόν το ίδιο ή και καλύτερα από εκείνα της Γαλλίας, πολύ κοντά σε αυτά της Ισπανίας και πολύ καλύτερα από εκείνα της Ιταλίας!

    «Ωρα Ελλάδος» για 5 οίκους

    Προάγγελος του τι αναμένεται να συμβεί φέτος θεωρείται και πάλι η αξιολόγηση του γερμανικού Scope. Αυτός ήταν ο πρώτος οίκος που το 2023 έβγαλε την Ελλάδα από την κατηγορία «σκουπίδια» (junks) και την ανέβασε ξανά στην επενδυτική βαθμίδα. Αλλά ήταν επίσης ο ίδιος που πριν από έναν μήνα, στις 6 Δεκεμβρίου, έδωσε στη χώρα την πρώτη αναβάθμιση «εντός επενδυτικής βαθμίδας», ωθώντας την ακόμα υψηλότερα ώστε να ξεκολλήσει από τον πάτο.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Ποδαρικό στις αξιολογήσεις του 2025 θα κάνει η καναδική DBRS (στις 7 Μαρτίου) που δείχνει να παρακολουθεί θετικά τις εξελίξεις στη χώρα μας. Μία εβδομάδα αργότερα αναμένεται η κρίση του Moody’s, που θεωρείται και το πιο μεγάλο στοίχημα, καθώς είναι ο μόνος οίκος που έχει αφήσει ακόμα την Ελλάδα κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Με διπλή αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες ταυτόχρονα στις 13 Σεπτεμβρίου του 2024 έδειξε ότι έχει συνειδητοποιήσει πόσο πίσω έχει μείνει σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους οίκους. Στις 14 Μαρτίου του 2025 θα δείξει αν θα δώσει νέα αναβάθμιση (μέσα σε μόλις έξι μήνες από την προηγούμενη) ή θα καθυστερήσει άλλους έξι μήνες να ευθυγραμμιστεί με τα νέα δεδομένα της χώρας μας.

    Αμέσως μετά, η Ελλάδα θα έχει άλλες δύο ευκαιρίες για ισάριθμες αναβαθμίσεις από οίκους που την έχουν ανεβάσει ήδη εντός της επενδυτικής βαθμίδας: στις 18 Απριλίου (δύο ημέρες πριν το Πάσχα) θα εκδώσει την ετυμηγορία του ο Standard and Poor’s και στις 16 Μαΐου ο Fitch. Στις 30 Μαΐου ολοκληρώνονται οι πέντε πρώτες αξιολογήσεις της χώρας για το α’ εξάμηνο (από τις συνολικά 10 της χρονιάς), με τον Scope που αναμένεται να τηρήσει στάση αναμονής μετά την -προ μηνός μόλις- αναβάθμιση της χώρας.

    Κερδίζουν όλοι

    Με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, από τις διαφαινόμενες αναβαθμίσεις αναμένεται δανειακό όφελος κατά 0,10 έως 0,30 μονάδες στα spreads των ελληνικών ομολόγων, κάτι που μεταφράζεται σε ελάφρυνση 100-300 εκατ. ευρώ από τόκους που θα πλήρωνε ετησίως η χώρα στα επόμενα 10 χρόνια. Στην πράξη πάντως μπορεί το όφελος να αποδειχθεί και υψηλότερο, φτάνοντας και στα 400 ή 500 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Πέρα από το δημοσιονομικό και φορολογικό άχθος από το οποίο απαλλάσσονται άμεσα το κράτος και οι πολίτες, η Ελλάδα θα έχει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη από τις όποιες αναβαθμίσεις έρθουν φέτος. Κάθε βελτίωση (μείωση) σε βάθος χρόνου στην καμπύλη επιτοκίων των ομολόγων μιας χώρας αποτελεί δείκτη για τον υπολογισμό (προεξόφληση) μελλοντικών ροών. Και, όπως σε μια εταιρεία, καθορίζει τις εύλογες αξίες όλων των περιουσιακών στοιχείων που υπάρχουν στη χώρα αυτή. Οσο πέφτουν τα επιτόκια ανεβαίνει η αξία που έχουν για αγορές και επενδυτές τα ομόλογα, οι μετοχές των επιχειρήσεων και τα ακίνητα. Αυτός ο δείκτης προσελκύει και κατευθύνει σε μεγάλο βαθμό τους κεφαλαιούχους για να επενδύσουν στην Ελλάδα. Πλέον θα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο απ’ ό,τι πριν από λίγα χρόνια στη χώρα: όταν τα επιτόκια ανέβαιναν αλματωδώς και οι αξίες όλων των περιουσιακών στοιχείων κατέρρεαν.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: «Φωτιά» στο πετρέλαιο λόγω ψύχους – Με το που έπεσε η θερμοκρασία αυξήθηκε 7 λεπτά

    Αύξηση της ζήτησης για πετρέλαιο θέρμανσης αλλά και της...

    Δήμος Δυτικής Αχαΐας: Βάρος στην καθαριότητα με 370 νέους κάδους

    Ενας από τους τομείς όπου ο Δήμος Δυτικής Αχαΐας...
    Best Shop