ΑΧΑΪΑ – Πλειστηριασμοί: «Πάγος» σε πάνω από 500… ακριβούς και φθηνούς

    Ημερομηνία:

    PSIFIOPOIISI

    Στην «παγίδα» που είχαν στήσει στους δανειολήπτες, φαίνεται ότι έπεσαν τα funds και οι εταιρείες διαχείρισης οφειλών με την υπόθεση των «κόκκινων» δανείων.

    Στοιχημάτιζαν ότι με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 102 δις. ευρώ που αγόρασαν από τις τράπεζες έναντι πινακίου φακής, θα έβγαζαν πολλαπλάσια κέρδη μέσα από ένα τσουνάμι ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, αλλά όπως φαίνεται, η δικαιοσύνη χάλασε το πάρτι που είχε στηθεί τα τελευταία χρόνια και ετοιμαζόταν να κορυφωθεί μέσα στο 2023.

    Μετά από πλήθος δικαστικών αποφάσεων υπέρ δανειοληπτών σε χαμηλόβαθμα δικαστήρια, ήρθε προ ημερών και ο Αρειος Πάγος για να ακυρώσει τους πλειστηριασμούς που γίνονταν με επισπεύδοντες τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και τα funds, χαρακτηρίζοντάς τους ως παράνομους.

    Ακόμα χειρότερα, η κυβέρνηση τούς άφησε «στα κρύα του λουτρού», όταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, είπε στη Βουλή, ότι δεν θα τους διευκολύνει νομοθετικά με τροπολογία και έτσι στέλνει το θέμα που προέκυψε στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία θα χρειαστεί μήνες για να συνεδριάσει με αβέβαιο αποτέλεσμα.

    ΣΕ ΕΝΑ ΜΗΝΑ

    Το μέγεθος του αδιεξόδου είναι ενδεικτικό από τα παρακάτω στοιχεία: Σχεδόν 9.900 πλειστηριασμοί είναι ήδη προγραμματισμένοι να διεξαχθούν έως τις 31 Ιουλίου 2023 -οι 4.260 εξ αυτών είναι προγραμματισμένοι να γίνουν εντός του τρέχοντος μήνα.

    Στην Δυτική Ελλάδα έχουν προγραμματιστεί 530 πλειστηριασμοί μέχρι τον Μάιο του 2023, οι 365 μέχρι τα τέλη του χρόνου και ένας μεγάλος αριθμός αυτών, επισπεύδονται από εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων και εξωχώρια funds τα οποία μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, μένουν με τα «κόκκινα» δάνεια στο χέρι, ενώ κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει, αν θα εγερθούν και αξιώσεις για όσους πλειστηριασμούς είχαν κάνει μέχρι σήμερα.

    Σύμφωνα με επίσημα δεδομένα, από την 1η Ιανουαρίου 2018 έως τις 2 Οκτωβρίου φέτος, στην Ελλάδα έχουν ολοκληρωθεί περισσότεροι από 53.600 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Υπολογίζεται ότι το 83,2% των ολοκληρωμένων πλειστηριασμών έχει επισπευσθεί από τράπεζες ή από εταιρείες που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια.

    Στην Αχαΐα, από το 2018 μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 1.031 πλειστηριασμοί με εμπλοκή τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης, σε σύνολο 4.220 που έχουν γίνει έως τώρα. Ο Δήμος Πατρέων είναι στην τρίτη θέση πανελλαδικά με 1.220 πλειστηριασμούς ακινήτων από το 2018 μέχρι σήμερα. Ολοκληρωμένοι είναι οι 386, δηλ. περίπου το 30% και ο λόγος είναι ότι δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον.

    ΑΝΤΙ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ, ΤΣΟΥΝΑΜΙ ΚΑΤΑΣΧΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΩΝ

    Τα «κόκκινα» αλλά και πολλά εξυπηρετούμενα δάνεια, με νόμο που ψήφισε το 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, τιτλοποιήθηκαν από τις τράπεζες και πουλήθηκαν «μπιρ παρά» σε εταιρείες ειδικού σκοπού, τα λεγόμενα funds ή κοινώς «κοράκια», με το σκεπτικό να «καθαρίσουν» τα χαρτοφυλάκιά τους από βάρη και να αντλήσουν νέα κεφάλαια. Παράλληλα, ξεκίνησε και ο μηχανισμός των ηλεκτρικών πλειστηριασμών.

    Σήμερα στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται 24 τέτοιες «εταιρείες ειδικού σκοπού» με έδρα το εξωτερικό, που έχουν εξαγοράσει πακέτα τιτλοποιημένων δανείων και στις περισσότερες των περιπτώσεων, προχωρούν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό του ακινήτου, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να μπουν σε διαπραγμάτευση με τον οφειλέτη και πολύ περισσότερο σε ρύθμιση της οφειλής. Αυτές οι εταιρείες έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα 9.516 πλειστηριασμούς ακινήτων.

    Επίσης, υπάρχουν και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, στις οποίες έχει ανατεθεί η διαχείριση οφειλών, είτε πρόκειται για «κόκκινα» δάνεια, είτε για εξυπηρετούμενα δάνεια, από τις τράπεζες που τα κατέχουν ή από τις εταιρείες ειδικού σκοπού που τα αγόρασαν.

    Στην Ελλάδα λειτουργούν εννέα τέτοιες εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων. Οι τρεις βασικοί «παίκτες» είναι η INTRUM HELLAS (5.613 ολοκληρωμένους πλειστηριασμούς 10,5%), η CEPAL HELLAS (3.127 ολοκληρωμένους πλειστηριασμούς 5,8%) και η DOVALUE HELLAS (1.762 ολοκληρωμένους πλειστηριασμούς 3,3%). Ακολουθούν οι μικρότερες SPECIAL FINANCIAL SOLUTIONS (587 ολοκληρωμένους πλειστηριασμούς 1,1%), EUROBANK FPS (564 πλειστηριασμούς 1,1%), PQH ΕΝΙΑΙΑ ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ (152 πλειστηριασμούς 0,3%), QQUANT MASTER SERVICER (21 πλειστηριασμούς), UCI ΕΛΛΑΣ (16 πλειστηριασμούς) και ALTERNATIVE FINANCIAL SOLUTIONS (7 πλειστηριασμούς).

    ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΗ

    Από στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ελάχιστοι πιστωτές (τράπεζες και λοιποί χρηματοδοτικοί οργανισμοί) ακολούθησαν τη δύσκολη λύση των ρυθμίσεων και των διευκολύνσεων που παρέχει ο νόμος, αλλά, επέλεγαν την εύκολη λύση των κατασχέσεων και πλειστηριασμών.

    Διόλου τυχαία ίσως, από τις 1.500 ολοκληρωμένες μέχρι σήμερα αιτήσεις ρύθμισης μέσω του Εξωδικαστικού, οι 3 στις 4 (το 72%) αφορά διμερείς ρυθμίσεις (δηλαδή για οφειλές προς ΔΕΗ, ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ) και μόνο 1 στις 4 (το 28%) πολυμερείς, δηλαδή με συμμετοχή και τραπεζικών οφειλών.
    Κάποιοι «παίκτες» (εταιρείες διαχείρισης κ.λπ.) «πόνταραν» προφανώς στην αναγκαστική είσπραξη ή εκποίηση των ακινήτων για να βγάλουν πολλαπλάσιο κέρδος, από αυτά που είχαν δώσει για να αγοράσουν τα «κόκκινα» δάνεια, τα οποία προς το παρόν, τους έμειναν στα χέρια.

    GYMALL

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Γυναικοκτονία – Μενίδι: Καρέ καρέ από την στιγμή της δολοφονίας της 40χρονης (βίντεο)

    Βίντεο ντοκουμέντο από τη στιγμή της γυναικοκτονίας στο Μενίδι...

    Ο Τάκης Παπαδόπουλος στο ΕΠΑΛ Κάτω Αχαΐας για την “Ημέρα της Ευρώπης”

    Κατά τη σχολική χρονιά 2023-2024, το ΕΠΑΛ Κάτω Αχαΐας...

    ΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ: «Μαζί Επιλέγουμε τον υγιεινό τρόπο ζωής μας»

    Σε υπαίθριο βιωματικό σχολείο για την υιοθέτηση ενός υγιεινού...

    Χριστίνα Αλεξοπούλου: Συνάντηση με τα ΚΤΕΛ Λευκάδας

    Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές,...