Ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Αχαΐας Αντώνης Κουνάβης με ανακοίνωση του αναφέρθηκε στη σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
Η ανακοίνωση της ΔΕΕΠ Αχαΐας, αναφέρει: Από την πρώτη ημέρα ανάληψης της εξουσίας από τη Νέα Δημοκρατία, αναδείχθηκε ως βασική στρατηγική προτεραιότητα της Κυβέρνησης η σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.
Δυόμιση χρόνια μετά η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 5 Ευρωπαϊκές χώρες με τη μεγαλύτερη βελτίωση στον τομέα της καινοτομίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Παράλληλα, μέσω της δημιουργίας του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων “Elevate Greece”, η Ελληνική Πολιτεία έχει πλέον μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πόσες νεοφυείς επιχειρήσεις υπάρχουν στην Ελλάδα, την γεωγραφική τους διασπορά, σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται, πόσους εργαζόμενους απασχολούν και τον κύκλο εργασιών που πραγματοποιούν. Επίσης έχουν θεσπιστεί ειδικά φορολογικά κίνητρα για «Επενδυτικούς Αγγέλους» (το 50% της επένδυσης εκπίπτει του φορολογητέου εισοδήματος) και επενδύσεις «Έρευνας και Ανάπτυξης» (αύξηση υπερέκπτωσης δαπανών από 130% σε 200%), ενώ επιταχύνθηκαν σημαντικά οι διαδικασίες ελέγχου από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας (ΓΓΕΚ).
Αλλά και η περιοχή μας έχει αναπτύξει -ιδιαίτερα την τελευταία εικοσιπενταετία- μια ενδιαφέρουσα σχέση με την Καινοτομία, η οποία περιλαμβάνει Πανεπιστήμιο, Επιστημονικό Πάρκο Πατρών, λοιπούς Ερευνητικούς Φορείς και Καινοτόμες Επιχειρήσεις. Τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης είναι ενδεικτικά: Οι δαπάνες Έρευνας & Ανάπτυξης στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας ανέρχονται σε 1.31% του ΑΕΠ, έναντι 1.01%, που είναι ο εθνικός μέσος όρος, ενώ και όλα τα διαθέσιμα ποιοτικά χαρακτηριστικά (Απασχόληση σε Ε&Α, Καινοτομικότητα Επιχειρήσεων κλπ) συγκλίνουν σε μια διαπίστωση: ότι η Αχαΐα και γενικότερα η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας θεωρείται για τα ελληνικά δεδομένα ιδιαίτερα καινοτόμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Διαχειριστική Αρχή της ΠΔΕ, πρώτη από όλες τις Περιφέρειες της Ελλάδας ξεκίνησε να υλοποιεί την «Στρατηγική Στήριξης Έρευνας & Καινοτομίας» με 66 Έργα σε 5 Τομείς Εξειδίκευσης, Σύμπραξης Εταιρειών & Ερευνητικών Φορέων συνολικού Προϋπολογισμού άνω των 15 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως οι παραπάνω διαπιστώσεις δεν αποτελούν κίνητρο για εφησυχασμό, καθώς στον αντίποδα θα πρέπει να επισημανθεί ότι οι υπάρχουσες δομές δεν έχουν ακόμα ισχυρό αποτύπωμα στην αγορά εργασίας. Οι νέοι επιστήμονες που ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο έχουν ελάχιστες προοπτικές να βρουν εδώ δουλειά στο αντικείμενό τους.
Με γνώμονα όλα τα παραπάνω και αναγνωρίζοντας ότι η καινοτομία στην περιοχή μας έχει να προσφέρει πολλά ακόμα, θεωρήσαμε χρέος μας ως ΔΕΕΠ Αχαΐας να δημιουργήσουμε μια δυνατή Ομάδα Καινοτομίας η οποία περιλαμβάνει ένα ενδιαφέρον μείγμα από Τεχνοκράτες, Πανεπιστημιακούς, Επιμελητηριακά Στελέχη, νέους επιστήμονες και ανθρώπους της αγοράς. Η πραγματική πρόκληση για τον νεοσυσταθέντα Τομέα «Καινοτομίας και Νέων Τεχνολογιών» της ΔΕΕΠ είναι να αναδείξει νέες παραγωγικές κατευθύνσεις και να καταθέσει προτάσεις οι οποίες δυνητικά θα συμβάλλουν στο να μειωθεί η εξάρτηση της Οικονομίας από τον τουρισμό και την πρωτογενή παραγωγή και, στον περιορισμό του “brain drain”, της μαζικής δηλαδή μετανάστευσης νέων υψηλά εξειδικευμένων επιστημόνων μας στο εξωτερικό.