Μία γυναίκα εξομολογείται πώς κατάφερε να χάσει βάρος όταν σταμάτησε να καταναλώνει σε υπερβολικές ποσότητες διάφορες “υγιεινές” τροφές. Όπως αποκαλύπτει η ίδια, αυτή η δίαιτα την οδήγησε στην υπερφαγία με αποτέλεσμα να μην χάνει βάρος. Με μία απλή αλλαγή στη διατροφή της κατάφερε να χάσει τα περιττά κιλά και να βελτιώσει την σχέση της με το φαγητό.
«Πίστευα πάντα ότι τα φαγητά ήταν “καλά” ή “κακά” και προσπαθούσα να κόψω τη γλουτένη, τα γαλακτοκομικά, τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και τη ζάχαρη. Απέτυχα παταγωδώς.
«Από την εφηβεία μου, ενδιαφερόμουν για τη διατροφή. Πάντα προσπαθούσα να τρώω “υγιεινά” και ακολουθούσα διάφορες δημοφιλείς δίαιτες. Στις 20 μου χρόνια, το κίνημα της “καθαρής διατροφής” ήταν στο αποκορύφωμά του και εγώ παρασύρθηκα. Αδύνατες, λαμπερές γυναίκες με λευκό δέρμα μου έλεγαν ότι πρέπει να κόψω τη γλουτένη, τα γαλακτοκομικά, τη ζάχαρη και τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες και οτιδήποτε “μη φυσικό” από τη διατροφή μου για να είμαι υγιήςκαι να χάσω βάρος. Έτσι κι έκανα, παρόλο που δεν είχα τροφικές αλλεργίες».
«Δεν μπόρεσα να τηρήσω αυτό το αυστηρό σχήμα διατροφής για περισσότερους από μερικούς μήνες, αλλά με έκανε να βλέπω τα φαγητά ως “καλά” και “κακά”, κάτι που αποτελεί μια συνηθισμένη παρανόηση, όπως έχουν πει στο παρελθόν διατροφολόγοι».
«Όταν πριν από περίπου τέσσερα χρόνια εγκατέλειψα αυτή τη νοοτροπία, σταμάτησα να δαιμονοποιώ τα φαγητά και άρχισα να τρώω από όλα τα είδη τροφίμων ενώ βρισκόμουν σε έλλειμμα θερμίδων. Έτσι έχασα 16 κιλά και από τότε διατηρώ σταθερό το βάρος μου», αποκάλυψε η Rachel Hosie.
«Για χρόνια, πίστευα ότι αν προτιμούσα τρόφιμα που μου παρουσίαζαν ως υγιεινά – όπως “zoodles” (κολοκύθια κομμένα σε σχήμα σπαγγέτι) αντί για σπαγγέτι και χουρμάδες γεμιστούς με βούτυρο αμυγδάλου – έκανα καλές και υγιεινές επιλογές».
«Πλήρωνα για ακριβή κινόα αντί για φθηνό ρύζι. Μαγείρευα με λάδι καρύδας αντί για βούτυρο, χωρίς να γνωρίζω ότι το πρώτο έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Δεν έτρωγα granola για χρόνια γιατί πίστευα ότι είχε ζάχαρη και έφτιαχνα τη δική μου εκδοχή με ξηρούς καρπούς, σπόρους και σιρόπι αγαύης, η οποία είχε περισσότερες θερμίδες».
«Το βάρος μου παρουσίαζε διακυμάνσεις, αλλά πίστευα ότι αν μπορούσα απλά να περιοριστώ σε “καλά” φαγητά, θα έχανα βάρος και θα έμοιαζα με τις λαμπερές γυναίκες στο Instagram. Αλλά αυτό που τώρα βλέπω ως περιοριστική δίαιτα, ήταν αδύνατο να την ακολουθήσω συνεχώς και με έκανε να νιώθω στερημένη. Όταν έβγαινα έξω, έτρωγα υπερβολικές ποσότητες φαγητών με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, όπως τηγανητές πατάτες, πίτσα και μπέργκερ. Στη συνέχεια, την επόμενη μέρα, επέστρεφα στις σαλάτες με αβοκάντο και χούμους, τα brownies γλυκοπατάτας χωρίς ζάχαρη και ωμές vegan μπάρες ενέργειας με μια δόση ενοχής.
Ωστόσο, δεν συνειδητοποιούσα ότι αυτές οι “υγιεινές” τροφές είχαν πολλές θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι σε συνδυασμό με την κοινωνική μου ζωή, το βάρος μου αυξήθηκε σταδιακά».
«Μια καλύτερη προσέγγιση στη μέτρηση των θερμίδων βελτίωσε τη σχέση μου με το φαγητό»
«Στα τέλη του 2018, συνειδητοποίησα την κατάσταση με τον αριθμό που είδα στη ζυγαριά. Ήταν η ώρα να αναλάβω δράση και να δοκιμάσω κάτι διαφορετικό: τη μέτρηση θερμίδων. Η μέτρηση θερμίδων μπορεί να είναι προβληματική για ορισμένους ανθρώπους. Όταν το δοκίμασα για πρώτη φορά στην εφηβεία, έγινα εμμονική, οπότε δίσταζα να το ξαναδοκιμάσω. Αλλά μια δεκαετία μετά, ήμουν πιο σοφή και με μεγαλύτερη αυτογνωσία. Ανακάλυψα ότι βελτίωσε τη σχέση μου με το φαγητό. Έμαθα ότι δεν υπάρχει τίποτα εγγενώς παχυντικό και αυτό με βοήθησε να νιώθω πιο άνετα και να τρώω τρόφιμα που απέφευγα προηγουμένως, όπως το ψωμί. Με τον καιρό, έχασα και λίπος».
«Η χαλαρή μέτρηση θερμίδων (και η παρακολούθηση πρωτεΐνης), ενσωματώνοντας όλα τα τρόφιμα στη διατροφή μου με μέτρο, με βοήθησε να μάθω ότι μπορώ να φάω τα πάντα και να χάσω βάρος. Τα ολόκληρα τρόφιμα, η πρωτεΐνη και οι φυτικές ίνες σας κρατούν γενικά πιο χορτάτους από τα επεξεργασμένα, ζαχαρούχα, επεξεργασμένα τρόφιμα.
Για παράδειγμα, 300 θερμίδες κοτόπουλου, καστανό ρύζι και μπρόκολο θα σας χορτάσουν περισσότερο από ένα ντόνατ 300 θερμίδων. Παχαίνουμε όταν καταναλώνουμε περισσότερη ενέργεια από όση χρειαζόμαστε. Τώρα ξέρω ότι οι υδατάνθρακες, που συχνά δαιμονοποιούνται, είναι εξαιρετικό καύσιμο για προπόνηση, τα γαλακτοκομικά είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και, το πιο σημαντικό, τα ζυμαρικά, η πίτσα και το τυρί είναι πολύ νόστιμα για να μην τα απολαύσετε».
«Η νοοτροπία μου δεν άλλαξε από τη μια μέρα στην άλλη»
«Η εξάμηνη παραμονή μου στο σπίτι με τους γονείς και την αδερφή μου στην αρχή της πανδημίας του κορονοϊού με βοήθησε πολύ να αλλάξω τον τρόπο σκέψης μου για τη διατροφή. Για παράδειγμα, πάντα πίστευα ότι οι υδατάνθρακες παχαίνουν, αλλά η οικογένειά μου έτρωγε γεύματα με περισσότερους υδατάνθρακες και έχασα κι εγώ βάρος.
Στα πρώτα χρόνια της καριέρας μου, θυμάμαι να βλέπω μια συντάκτρια υγείας να τρώει μπισκότο και να σκέφτομαι: “Τι είδους ειδικός διατροφής τρώει μπισκότα;”
Τώρα συνειδητοποιώ ότι ήταν πράγματι ειδικός, και εγώ είχα πολλά να μάθω. Εξακολουθώ να τρώω κινόα, χουρμάδες και σαλάτες κάποιες φορές, αλλά όχι επειδή πιστεύω ότι είναι “καλύτερα” από άλλα. Αλλά επειδή το θέλω εγώ».