Ηταν να μην ξεκινήσει ο «χορός» των εκλογών. Μετά την Κυριακή θα απομένουν μόλις 105 ημέρες για τις αυτοδιοικητικές κάλπες, γεγονός που περιορίζει σημαντικά την καλοκαιρινή ραστώνη για τα κομματικά επιτελεία. Η Νέα Δημοκρατία με τη φόρα που αναμένεται να έχει από τις εθνικές κάλπες θα επιχειρήσει να «βάψει μπλε» και τον χάρτη των ΟΤΑ. Και το ερώτημα που θα προκύψει, μετά τον απολογισμό που θα κάνουν τα κόμματα, είναι κατά πόσον ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ θα μπορέσουν να δημιουργήσουν συμμαχίες προκειμένου να ανακόψουν την «επέλαση» που ετοιμάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το γεγονός ότι έχουν ειπωθεί «βαριές κουβέντες» στις δύο προεκλογικές περιόδους ανάμεσα σε Κουμουνδούρου και Χαριλάου Τρικούπη ίσως να μην ευνοεί ακόμη και τις συμπορεύσεις που σε αρχικό στάδιο είχαν εξεταστεί, ενώ το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να αναπροσαρμόσει τη στρατηγική του εάν η πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχιστεί.
Με λίγα λόγια, φαντάζει δύσκολο να επαναληφθεί το προηγούμενο του 1990. Για να αντιμετωπίσουν το 46,89% των εθνικών εκλογών του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ΠΑΣΟΚ και ενιαίος Συνασπισμός πριν από 33 χρόνια, στις 14 Οκτωβρίου, είχαν συνεργαστεί και σε σύνολο 359 δήμων κέρδισαν τους 113. Τότε, 136 δημάρχους είχε εκλέξει η Ν.Δ., 84 το ΠΑΣΟΚ μόνο του και 16 ο Συνασπισμός. Η συμπόρευση δεν είχε ευδοκιμήσει στην Αθήνα, καθώς ο Αντώνης Τρίτσης είχε επικρατήσει της Μελίνας Μερκούρη, αλλά και στη Θεσσαλονίκη. Επιτυχίες, όμως, είχαν καταγράψει σε Πάτρα, Λάρισα, Ηράκλειο κ.ά.
Με το βλέμμα στραμμένο και στις 8 Οκτωβρίου, τα κόμματα θα εξετάσουν αναλυτικά τα αποτελέσματα των δήμων.
Η κυριαρχία της «γαλάζιας» παράταξης στις πολύ μεγάλες πόλεις δεν αμφισβητείται. Στον Δήμο Αθηναίων στις προηγούμενες κάλπες κατέγραψε ποσοστό 42,20% (42,65% ο Κ. Μπακογιάννης την πρώτη Κυριακή το 2019), με τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο στο 22,54%.
Οι προεκλογικές αντιπαραθέσεις αλλά και η μείωση της διαφοράς ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ καθιστούν δυσχερέστερη τη συνεργασία των δύο κομμάτων σε τοπικό επίπεδο.
Ποιο είναι το ιδιαίτερο στοιχείο; Πως το ΠΑΣΟΚ ήταν η τέταρτη δύναμη με 6,7%, πίσω από το ΚΚΕ που κατέγραψε 8,59%. Ο νυν δήμαρχος θα βρει αυτή τη φορά απέναντί του, από τον ΣΥΡΙΖΑ τον μπασκετμπολίστα Νίκο Παππά, με τις συζητήσεις για πιθανή συνεργασία των συνδυασμών Ηλιόπουλου – Γερουλάνου να έχουν «παγώσει» εδώ και καιρό.
Στον Δήμο Θεσσαλονίκης η «ψαλίδα» ήταν πιο μικρή, με τη Ν.Δ. στις 21 Μαΐου να φθάνει το 37,89%, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 20,04% και το ΠΑΣΟΚ 7,45%. Οι καλές σχέσεις του Κώστα Ζέρβα με τη Ν.Δ. εκτιμάται πως θα οδηγήσουν στη στήριξή του για τον δήμο, ενώ η Κουμουνδούρου δεν έχει καταλήξει ακόμη στο πρόσωπο που θα την εκπροσωπήσει. Ιδια ήταν η εικόνα και στον Δήμο Λάρισας: Ν.Δ. 37,17%, ΣΥΡΙΖΑ 21,20% και ΠΑΣΟΚ 10,4%. Πολύ μεγάλη η διαφορά και στον Πειραιά, με τη «γαλάζια» παράταξη να φθάνει το 46,39% και τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 19,35%. Τρίτη δύναμη το ΚΚΕ (8,33%), τέταρτο το ΠΑΣΟΚ (5,75%).
Στους υπόλοιπους μεγάλους δήμους το «παιχνίδι» δείχνει να είναι πιο ανοιχτό. Στην Πάτρα η διαφορά ήταν μικρή: Ν.Δ. 31,81%, ΣΥΡΙΖΑ 28,23%, ΠΑΣΟΚ 10,03%. Ο δήμος «βάφτηκε κόκκινος» τον Μάιο του 2019, με τον Κώστα Πελετίδη να επικρατεί στον δεύτερο γύρο με 70,86%. Στα Ιωάννινα η Νέα Δημοκρατία έκανε την ανατροπή. Το 2019 είχε κερδίσει την περιφέρεια, όμως είχε χάσει τον δήμο. Μπαίνοντας πλέον δυνατά στις εκλογές των ΟΤΑ, στις 21 Μαΐου κατέγραψε 38,06% και ακολούθησαν ΣΥΡΙΖΑ 24,68% και ΠΑΣΟΚ 14,26%.
Η επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κρήτη, του έδωσε και τον Δήμο Ηρακλείου με ποσοστό 34,77%. Σε κάθε περίπτωση πιθανές συνεργασίες στο νησί θα ευνοούσαν τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση και το ΠΑΣΟΚ. Στο Ηράκλειο σημείωσαν «σκορ» 24,19% και 18,38% αντίστοιχα.