Το χάσμα στην ιατρική πρόληψη και φροντίδα μεταξύ των φύλων αναδεικνύει ξανά νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο ψηφιακό συνέδριο Acute CardioVascular Care 2021 της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Εν προκειμένω, το ζήτημα επικεντρώνεται στην καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών και τον αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος που διατρέχουν, καθώς ενδείξεις όπως πόνος στο στήθος τείνουν να αγνοούνται ή υποτιμούνται στις περιπτώσεις τους.
Επιπλέον, διαπιστώθηκε πως όταν εμφανιστεί το παραπάνω σύμπτωμα, οι γυναίκες μπορεί να περιμένουν και έως και πάνω από 12 ώρες μέχρι να αναζητήσουν βοήθεια. Συγκεκριμένα, στο σύνολο 41.828 ασθενών με πόνο στο στήθος (42% γυναικών με μέση ηλικία τα 65 έτη και 58% ανδρών με μέση ηλικία τα 59), το 41% των γυναικών έναντι 37% των ανδρών μετέβη σε νοσοκομείο με την παραπάνω χρονική καθυστέρηση.
«Πρόκειται για ανησυχητικό πόρισμα, καθώς ο θωρακικός πόνος είναι το κύριο σύμπτωμα της μειωμένης ροής αίματος προς την καρδιά (ισχαιμία) λόγω στένωσης της αρτηρίας η οποία μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου, περιστατικό που χρήζει άμεσης αντιμετώπισης» σχολίασε η Δρ Gemma Martinez-Nadal από Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βαρκελώνης και επικεφαλής της έρευνας.
Σχετικά με τις αρχικές διαγνώσεις, μολονότι στο 93% των περιπτώσεων και για τα δύο φύλα τα ηλεκτροκαρδιογραφήματα δεν είχαν δώσει σαφή αποτελέσματα, οι γιατροί απεφάνθησαν πιθανό οξύ στεφανιαίο σύνδρομο μόνο για το 42%, το οποίο οι αναλύσεις μετέφρασαν σε 44,5% για άνδρες ασθενείς και μόλις 39% για γυναίκες. Μάλιστα, η εκτίμηση για πιθανή παρουσία του συνδρόμου παρέμεινε σημαντικά χαμηλότερη για τις γυναίκες ασχέτως συνύπαρξης άλλων παραγόντων κινδύνου ή απλώς του θωρακικού πόνου.
Το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο δεν διαγνώστηκε εξαρχής για το 5% των γυναικών και το 3% των ανδρών.
«Παρατηρήσαμε ότι, μολονότι παράγοντες όπως η υπέρταση και το κάπνισμα αποτελούν βασικούς υπόπτους για ισχαιμία σε ασθενείς με πόνο στο στήθος, στις περιπτώσεις των γυναικών σχεδόν αγνοήθηκαν», σχολίασε η Δρ Martinez-Nadal και πρόσθεσε ότι πολλοί γιατροί αναζήτησαν τα αίτια του πόνου σε άλλους παράγοντες όπως άγχος ή μυοσκελετικές ενοχλήσεις.
Σύμφωνα την επικεφαλής ερευνήτρια, υπάρχει μια γενικευμένη αντίληψη ότι το έμφραγμα αποτελεί ανδρική πάθηση με αποτέλεσμα λανθασμένες εκτιμήσεις, διαγνώσεις και αντιμετώπιση σε πολλές γυναίκες, οι οποίες καταλήγουν να αποδίδουν συμπτώματα όπως ο θωρακικός πόνος στο άγχος. Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες με τη συγκεκριμένη ενόχληση θα πρέπει να αναζητήσουν ιατρική βοήθεια άμεσα, επεσήμανε.
Αντικείμενο της έρευνας αποτέλεσαν οι διαφορές μεταξύ των φύλων στην παρουσίαση, τη διάγνωση και τη διαχείριση των ασθενών μετά την εισαγωγή τους λόγω πόνου στο στήθος στην αντίστοιχη νοσηλευτική μονάδα στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για το διάστημα 2008-2019. Στη μελέτη συμπεριλήφθηκαν στοιχεία αναφορικά με παράγοντες κινδύνου για έμφραγμα όπως υπέρταση και παχυσαρκία. Οι ερευνητές καταχώρισαν την αρχική διάγνωση του γιατρού μετά την πρώτη αξιολόγηση του ασθενούς, σύμφωνα με το ιατρικό ιστορικό του, τη φυσική εξέταση και το ηλεκτροκαρδιογράφημα που πραγματοποιείται πριν από άλλες εξετάσεις όπως οι αιματολογικές.