Το είδωλό μας στον καθρέφτη το πρωί που ξυπνάμε είναι πάντα λίγο πιο… πρησμένο από το συνηθισμένο. Μάθετε γιατί συμβαίνει αυτό, σύμφωνα με το medicalnewstoday.com, και τι επιλογές έχουμε για να καταπραΰνουμε το φαινόμενο.
Το πρωινό πρήξιμο στο πρόσωπο είναι σίγουρα ενοχλητικό, ειδικά όταν διατηρείται για ώρα και δεν περνάει εύκολα. Ο πρωταρχικός λόγος που συμβαίνει είναι η κατακράτηση υγρών, η οποία συμβαίνει κατά τον ύπνο μας. Όσο παραμένουμε ξαπλωμένοι, τα υγρά συσσωρεύονται στο πρόσωπο και η στάση που κοιμόμαστε π.χ. μπρούμυτα, μπορεί να χειροτερεύει τα πράγματα. Όταν, όμως, ξυπνάμε και σηκωνόμαστε από το κρεβάτι, το φαινόμενο εξασθενεί. Τι άλλο, όμως, μπορεί να φταίει;
Φορτωμένο πρόσωπο με μακιγιάζ
Να ένας λόγος που δεν ξεχνάμε ποτέ να αφαιρέσουμε το μακιγιάζ πριν τον ύπνο. Το μέικ απ και τα υπόλοιπα καλλυντικά μπορεί να μας προκαλέσουν αντίδραση στο δέρμα, όπως ερεθισμός, αλλά και πρήξιμο. Σπανίως, μπορεί να υπάρξει και πιο σοβαρή αντίδραση, με πρήξιμο των ματιών και δυσκολία στο άνοιγμα, όπου χρειάζεται ιατρική παρέμβαση.
Λάθος επιλογή τροφών
Το τι φάγατε το προηγούμενο βράδυ μπορεί να παίξει το ρόλο του. Γενικότερα, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο οδηγούν σε κατακράτηση και ανάμεσά τους είναι τα fast food γεύματα, τα επεξεργασμένα κρέατα, η σάλτσα σόγιας, τα πατατάκια κ.ο.κ.
Κατανάλωση αλκοόλ
Θα έχετε παρατηρήσει και μόνοι σας ότι έπειτα από μια βραδιά που έχετε καταναλώσει ποτά, η επόμενη ημέρα σας βρίσκει λίγο παραπάνω πρησμένο. Ο λόγος είναι ότι το αλκοόλ μας προκαλεί διούρηση και μπορεί να οδηγήσει σε ήπια αφυδάτωση. Ως απόκριση σε αυτό, το σώμα μας κάνει κατακράτηση όπου μπορεί, άρα και στο πρόσωπο.
Περίοδος
Η κατακράτηση υγρών κατά τις ημέρες της έμμηνου ρύσης σε μια γυναίκα, αλλά και πριν, είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους λόγους του πρησμένου προσώπου.
Αλλεργίες
Υπάρχει περίπτωση το πρησμένο πρόσωπο να είναι αποτέλεσμα κάποιας αλλεργίας από σκόνη, γύρη ή κάτι άλλο που εισπνεύσαμε μέσα στη νύχτα. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να παρουσιάζουμε και άλλα συμπτώματα που μας βοηθούν να καταλάβουμε ότι πρόκειται για αλλεργία, όπως καταρροή, φτέρνισμα, υγρά μάτια κ.ο.κ.
Πρήξιμο λόγω ασθενειών
Να σημειώσουμε ότι το πρησμένο πρόσωπο μπορεί να οφείλεται και σε κάποιες παθήσεις, όπως ιγμορίτιδα, αν μαζί με το πρησμένο πρόσωπο παρατηρείτε πόνο στο πρόσωπο ή και στα δόντια, πυρετό, μπουκωμένη μύτη, πονοκέφαλο, αλλά και υποθυρεοειδισμό. Στην περίπτωση της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς, θα έχετε και άλλα συμπτώματα όπως πρόσληψη βάρους, κόπωση, μικρή ανοχή στο κρύο, ξηρό δέρμα και λεπτά μαλλιά. Ένας πολύ λιγότερο συχνός λόγος μπορεί να είναι και το σύνδρομο Cushing, το οποίο προκαλεί πρήξιμο στο πρόσωπο (σε μια πιο μόνιμη βάση, αλλά πιο εμφανώς το πρωί) και οφείλεται στα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης, ενώ συχνά προκύπτει ως παρενέργεια φαρμάκων.
Τι να κάνετε για να μειώσετε ή να αποφύγετε το πρήξιμο
Αφήνοντας τις περιπτώσεις παθήσεων στην άκρη, όπου πρέπει να καταπολεμηθεί η πάθηση με τη βοήθεια γιατρούς, εσείς μπορείτε να κάνετε τα εξής:
Ρίξτε λίγο κρύο νερό στο πρόσωπό σας
Εφαρμόστε φακελάκια τσάι τα οποία θα έχετε στραγγίξει προηγουμένως, προσέχοντας τη θερμοκρασία, ώστε να μην είναι ζεστά
Αξιοποιήστε τα jade rollers
Πρόκειται για τα Roller χωρίς μικροβελόνες, τα οποία κάνουν απαλό μασάζ στο πρόσωπο και προωθούν την κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στη λεμφική αποστράγγιση.
Ασκηθείτε
Η άσκηση προωθεί την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του προσώπου κι έτσι ένα γρήγορο τρέξιμο το πρωί μπορεί να βοηθήσει.
Η καλύτερη αντιμετώπιση είναι η πρόληψη
- Αποφύγετε να τρώτε πριν τον ύπνο και γενικότερα τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και επεξεργασμένους υδατάνθρακες
- Φροντίστε να κοιμάστε 7-8 ώρες καθημερινά, προτιμώντας να μένετε ανάσκελα
- Πίνετε αρκετό νερό ώστε να είστε ενυδατωμένοι
- Αποφύγετε τα αλκοολούχα ποτά