Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανοίγει τον δρόμο για την ενεργειακή αυτονόμηση των ΟΤΑ και του πρωτογενούς τομέα

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Τον δρόμο ώστε η τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ Βαθμού, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ καθώς και όποιος άλλος οργανισμός ή φορέας το επιθυμεί, να ενταχθεί σε μια μεγάλη «ενεργειακή συμμαχία» με πολλαπλά οφέλη, ανοίγει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μέσω της δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων και αξιοποίησης των ΑΠΕ.

    Ένα καθοριστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, (που αποτελεί μία πρωτοβουλία πάνω στην οποία εργάζεται η Περιφέρεια επί έναν περίπου χρόνο), πραγματοποιήθηκε σήμερα, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, οπότε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριου Φαρμάκη, αλλά και των εκπροσώπων 38 φορέων που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής μέσω τηλεδιάσκεψης, ανακοίνωσε την εκκίνηση των διαδικασιών παραχώρησης από το Υπουργείο, έκτασης 1.300 στρεμμάτων στην περιοχή του Μεσολογγίου, με στόχο τη δημιουργία τη δημιουργία ενός μεγάλου Φωτοβολταϊκού Πάρκου, δυναμικότητας 108 MW και συνολικού προϋπολογισμού, περίπου 90 εκατ. ευρώ.

    Θα πρόκειται για την μεγαλύτερη Ενεργειακή Κοινότητα της Ελλάδας και ένα πρωτοποριακό σχέδιο ακόμα και για την Ευρώπη, καθώς για πρώτη φορά προβλέπεται σε τέτοια έκταση και με τέτοια μαζικότητα, η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας προς όφελος της αγροτικής παραγωγής και των ΟΤΑ.

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανταποκρίθηκε άμεσα και θετικά στο αίτημα που είχε υποβάλλει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας για την εγκατάσταση στον συγκεκριμένο χώρο φωτοβολταϊκών σταθμών που θα δημιουργήσουν ενεργειακές κοινότητες, με στόχο την εξοικονόμηση πόρων από τους ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, τα ΝΠΔΔ και τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, μέσω κάλυψης των αναγκών τους για ηλεκτρική ενέργεια, τη μείωση του κόστους άρδευσης των καλλιεργειών και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

    «Για εμένα οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν το εργαλείο των απλών παραγωγών ώστε να εξοικονομήσουν σημαντικά χρήματα αλλά ταυτόχρονα να βελτιώσουν και το ενεργειακό αποτύπωμα των καλλιεργειών τους» τόνισε ο κ. Λιβανός στην τοποθέτησή του, αναφέροντας τα προβλήματα που συναντούν οι ΤΟΕΒ και το υψηλό ενεργειακό κόστος που καλούνται να καταβάλλουν.

    «Για το λόγο αυτό, μου δίνει μεγάλη χαρά να στηρίξω ενεργά το σχεδιασμό που προωθεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την δημιουργία ενεργειακής κοινότητας για την ενεργειακή αυτονομία του αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου. Η σπουδαιότητα του εγχειρήματος είναι κοινά αποδεκτή για λόγους που έχουν αναλυθεί, με σπουδαιότερο αυτού της σημαντικής μείωσης του κόστους παραγωγής και της πράσινης πολιτικής στην πιο πράσινη περιοχή της χώρας. Σήμερα, λοιπόν, βρίσκομαι στο Μεσολόγγι, στην περιοχή «Πόλντερ»  για να ανακοινώσω ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραχωρεί με απόφασή μου έκταση 1.300 στρεμμάτων στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για τη δημιουργία της περιφερειακής ενεργειακής κοινότητας των ΤΟΕΒ» πρόσθεσε ο κ. Λιβανός, καταλήγοντας ως εξής: «Αγαπητέ Νεκτάριε, πιστεύω και εύχομαι ότι μπορούμε μαζί να ξεκολλήσουμε την ανάπτυξη στον τόπο μας και γενικότερα στη Δυτική Ελλάδα. Μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα αυτού του ευλογημένου τόπου της Δυτικής Ελλάδας. Η σημερινή είναι η δεύτερη μεγάλη σύμπραξη, μετά την υπογραφή πριν λίγες ημέρες της Προγραμματικής Σύμβασης για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, μεταξύ του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας. Η καλή και αποτελεσματική συνεργασία κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης δείχνει το νέο μοντέλο πολιτικής αποτελεσματικότητας που προάγει το όραμα  και το στρατηγικό σχέδιο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας».

    Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας μίλησε για μία «νέα εποχή» για την Αυτοδιοίκηση και κυρίως για την αγροτική παραγωγή, σημειώνοντας πως η Περιφέρεια, ως η «μεγάλη στέγη» τριών Περιφερειακών Ενοτήτων, επεξεργάστηκε ένα σχέδιο που διαμορφώνει μία οικονομία κλίμακας με τη συνένωση των τοπικών δυνάμεων με ισχυρά οικονομικά οφέλη για όλους, το οποίο παράλληλα υπακούει στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών για αξιοποίηση των ΑΠΕ. «Μετατρέπουμε ένα μεγάλο πρόβλημα σε μία μεγάλη ευκαιρία. Ο ήλιος που δίνει ζωή στα αγροτικά μας προϊόντα, αλλά και σε εμάς τους ίδιους, θα δώσει νέα ζωή στον τόπο μας» ανέφερε ο κ. Φαρμάκης, ευχαριστώντας τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για την άμεση αποδοχή της πρότασης, σημειώνοντας πως είναι «η πρώτη έμπρακτη απόδειξη στήριξης και πίστης στην πρωτοπορία που μπορεί να δημιουργήσει η Δυτική Ελλάδα»

    GYMALL

    Ο κ. Φαρμάκης, αναφερόμενος στα «βήματα» που έγιναν από την Περιφέρεια το προηγούμενο διάστημα, σημείωσε:

    «Στον έναν περίπου χρόνο που δουλεύουμε πάνω σε αυτό το σχέδιο, πετύχαμε επίσης τα εξής:

    • την έγκριση των Σχεδίων των Καταστατικών από τα μέλη (ΓΟΕΒ, ΤΟΕΒ, Δήμους)

    • την έγκριση της συμμετοχής τους στο αρχικό ταμείο των Ε.Κ.

    • και βέβαια, στην εξασφάλιση του χώρου όπου θα κατασκευαστεί το πρώτο Φ/Β πάρκο

    Ακόμα:

    • Ενημερώσαμε όλους τους φορείς δια ζώσης και μέσω τηλεδιάσκεψης για τη πρόθεση δημιουργίας Ενεργειακών Κοινοτήτων καθώς και για οφέλη αυτών.

    • Συγκεντρώσαμε όλα τα δεδομένα κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος από τους φορείς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Σερ: Αποκαλύπτει γιατί προτιμά τους νεότερους άνδρες

    Η Σερ έδωσε συνέντευξη και μίλησε για την προτίμησή της στους...

    Οι άρχοντες της Ορθοδοξίας έρχονται Αθήνα

    «Απόβαση» ισχυρών της Ορθοδοξίας αναμένεται στην Αθήνα, από τα...

    Άγιο Φως με διαδικασίες-εξπρές

    Λόγω πολέμου στη Μέση Ανατολή φέτος, η αποστολή που...

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Στη Μητρόπολη Αθηνών με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τα 12 Ευαγγέλια

    Στο πρώτο από τα 12 Ευαγγέλια που διαβάζονται στην Ακολουθία...