Στην καρδιά της Μεσογείου, ένα μικρό φυτό κρύβει μέσα του έναν καρπό «θησαυρό» για την υγεία μας, την κάπαρη. Αυτό το υπερτρόφιμο δεν είναι μόνο γνωστό για τη χαρακτηριστική του γεύση και αρωματική νότα που χαρίζει στα μεσογειακά πιάτα, αλλά και για όλα τα σημαντικά οφέλη που βάσει μελετών, μπορεί να προσφέρει στη ρύθμιση του διαβήτη.
Κάπαρη και διαβήτης
Πρόσφατες έρευνες έχουν αρχίσει να ρίχνουν φως στις δυνατότητες της κάπαρης να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, ορισμένες μελέτες έχουν ήδη καταγράψει υποσχόμενα ευρήματα.
Μια άλλη μικρή μελέτη που περιλάμβανε 30 άτομα με διαβήτη έδειξε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος κάπαρης, τρεις φορές την ημέρα, βοήθησε στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθώς και των τριγλυκεριδίων.
Κάπαρη, μια υποσχόμενη τροφή για το μέλλον
Παρόλο που τα αποτελέσματα των μελετών είναι ενθαρρυντικά, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως ο τρόπος με τον οποίο η κάπαρη επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, συνολικά, η κάπαρη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η κερκετίνη και η ρουτίνη και συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Η προσθήκη της στη διατροφή σας θα σας προσφέρει επιπλέον οφέλη υγείας, ιδίως αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Μην ξεχνάτε επίσης ότι παρά τα οφέλη της είναι και πολύ αλμυρή – δηλαδή πλούσια σε νάτριο – οπότε χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή της.