Η πικάντικη μεσογειακή υπερτροφή που ρίχνει το σάκχαρο και βοηθά στη ρύθμιση του διαβήτη

    Ημερομηνία:

    Στην καρδιά της Μεσογείου, ένα μικρό φυτό κρύβει μέσα του έναν καρπό «θησαυρό» για την υγεία μας, την κάπαρη. Αυτό το υπερτρόφιμο δεν είναι μόνο γνωστό για τη χαρακτηριστική του γεύση και αρωματική νότα που χαρίζει στα μεσογειακά πιάτα, αλλά και για όλα τα σημαντικά οφέλη που βάσει μελετών, μπορεί να προσφέρει στη ρύθμιση του διαβήτη.

    Φλίγκος
    Η Μεσόγειος, γνωστή για την ποικιλία των τροφίμων και την πλούσια διατροφική της παράδοση, είναι ο τόπος καταγωγής πολλών υπερτροφών. Οι τελευταίες, είναι τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και έχουν αναγνωριστεί για τα οφέλη τους στην υγεία. Μερικά από τα πιο γνωστά μεσογειακά υπερτρόφιμα είναι η ελιά, το ρόδι και το θυμάρι, όλα γνωστά για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις τους ιδιότητες. Στην κατηγορία αυτών των υπερτροφών, η κάπαρη (Capparis spinosa) ξεχωρίζει για τα πολλαπλά οφέλη της. Παρά το μικρό της μέγεθος, η κάπαρη περιέχει πλούσιες αντιοξειδωτικές ουσίες και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση διάφορων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.

    Κάπαρη και διαβήτης
    Πρόσφατες έρευνες έχουν αρχίσει να ρίχνουν φως στις δυνατότητες της κάπαρης να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος. Αν και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα, ορισμένες μελέτες έχουν ήδη καταγράψει υποσχόμενα ευρήματα.

    Φαίνεται λοιπόν ότι  ορισμένα συστατικά της κάπαρης μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα ενισχύοντας την πρόσληψή του από τους ιστούς, μειώνοντας την απορρόφηση των υδατανθράκων και προστατεύοντας τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας.
    ICECAP

    Μια άλλη μικρή μελέτη που περιλάμβανε 30 άτομα με διαβήτη έδειξε ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος κάπαρης, τρεις φορές την ημέρα, βοήθησε στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθώς και των τριγλυκεριδίων.

    Μια παλαιότερη μελέτη σε 54 άτομα με διαβήτη βρήκε ότι η κατανάλωση 400 mg εκχυλίσματος κάπαρης, τρεις φορές την ημέρα για δύο μήνες, οδήγησε σε σημαντικές βελτιώσεις στα επίπεδα σακχάρου νηστείας και στη μακροχρόνια διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

    Κάπαρη, μια υποσχόμενη τροφή για το μέλλον
    Παρόλο που τα αποτελέσματα των μελετών είναι ενθαρρυντικά, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως ο τρόπος με τον οποίο η κάπαρη επηρεάζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όταν καταναλώνεται σε φυσιολογικές ποσότητες ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Ωστόσο, συνολικά, η κάπαρη είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η κερκετίνη και η ρουτίνη και συμβάλλει στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

    Η προσθήκη της στη διατροφή σας θα σας προσφέρει επιπλέον οφέλη υγείας, ιδίως αν ακολουθείτε μια ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή. Μην ξεχνάτε επίσης ότι παρά τα οφέλη της είναι και πολύ αλμυρή – δηλαδή πλούσια σε νάτριο – οπότε χρειάζεται μέτρο στην κατανάλωσή της.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Η Madalina Ghenea με sexy μαύρο bodysuit

    Η Madalina Ghenea μας δείχνει το αψεγάδιαστο κορμί της...

    Θρίλερ στο Ελληνικό: Νέες πληροφορίες για την οικιακή βοηθό της οικογένειας – Και τρίτη γυναίκα εμπλέκεται στην υπόθεση

    Συνεχίζεται το θρίλερ γύρω από τους τρεις θανάτους της οικογένειας...

    Κλάδος αυτοκινήτου: Υποχρεωτικό το ψηφιακό πελατολόγιο από 1η Ιουλίου – Τι αλλάζει για συνεργεία και εμπόρους

    Από την 1η Ιουλίου 2025, οι επιχειρήσεις στον κλάδο του αυτοκινήτου θα...