Η πρώτη χώρα που φεύγει από το Βρετανικό Στέμμα μετά από 30 χρόνια

    Ημερομηνία:

    Την πρώτη απώλεια μετά από τουλάχιστον τρεις δεκαετίες θα υποστεί στα τέλη Νοεμβρίου η Βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία θα δει μία από τις περιοχές της κοινοπολιτείας να αποχωρεί από τη βρετανική μοναρχία. 

    Ο λόγος για το νησί Μπαρμπάντος στην Καραϊβική, το οποίο από τις 30 Νοεμβρίου θέτει εαυτόν εκτός του βασιλικού στέμματος, με νέα επικεφαλής του κράτους να ορίζεται η γενική κυβερνήτρια, Σάντρα Μέιζον. 

    «Είναι μια ιστορική στιγμή» δήλωσε ο Suleiman Bulbulia, μέλος της ειδικής επιτροπής, η οποία έχει συσταθεί στο νησί για την αποκοπή του ομφάλιου λώρου με το Ηνωμένο Βασίλειο. 

    Η εν λόγω απόφαση κινείται περισσότερο στο πεδίο του συμβολικού, καθώς η Μπαρμπάντος αποτελεί ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος από το 1966.  

    «Ήρθε η ώρα να αφήσουμε οριστικά πίσω την εποχή των αποικιών» είχε επισημάνει πέρυσι η Μέιζον, κατά την ανακοίνωση της αλλαγής. 

    Η αποχώρηση από την κοινοπολιτεία δεν πρόκειται να επηρεάσει οικονομικά το νησί των 287.000 κατοίκων, ενώ το κόστος της μετάβασης είναι εξαιρετικά μικρό και εξαντλείται στην αλλαγή ορισμένων πινακίδων.  

    Το τελευταίο κράτος, το οποίο είχε αποχωρήσει από το βασιλικό στέμμα, ήταν ο Μαυρίκιος το 1992. Σχετικό δημοψήφισμα δεν αποκλείεται να πραγματοποιήσουν το επόμενο διάστημα και οι Παρθένοι Νήσοι. 

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Από πνιγμό οι θάνατοι των 16χρονων που βρέθηκαν σε ποταμό στην Ξάνθη, σε πένθος οι οικογένειες τους – «Δεν ήξεραν κολύμπι»

    Στο πένθος έχουν βυθιστεί οι οικογένειες των δύο 16χρονων, που ανασύρθηκαν...

    Δύο αδελφές πνίγηκαν αγκαλιασμένες στο Τέξας: «Μαμά, μπαμπά σας αγαπάμε», έγραψαν στο τελευταίο τους μήνυμα

    Ραγίζει καρδιές το τελευταίο sms που έστειλαν δύο αδελφές, η 13χρονη...

    Γιώργος Παπαδάκης: «Η απόφασή μου να σταματήσω κάποια στιγμή έχει γίνει εδώ και τρία χρόνια, είχα γίνει γραφικός»

    Ο Γιώργος Παπαδάκης παραχώρησε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στην...