flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Ιδού γιατί η Πάτρα έχει το φθηνότερο πιτόγυρο

Μέχρι τον παραδοσιακό γύρο και το σουβλάκι, έχουν συμπαρασύρει οι τελευταίες ανατιμήσεις στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες, επιβεβαιώνοντας τους φόβους στην αγορά της οργανωμένης εστίασης.

Σύμφωνα με έρευνα της πλατφόρμας σύγκρισης τιμών Pricefox, τον Ιούνιο ο γύρος παρουσιάζει μεγάλο εύρος τιμών, αλλά σε κάποιες περιοχές χτυπάει κόκκινο.

Οι ανατιμήσεις ξεκίνησαν τον Μάρτιο, αλλά τον Ιούνιο ο γύρος δείχνει νέα υψηλά επίπεδα τιμών. Ενδεικτικά η μέση τιμή του μεζέ στην χώρα ανέβηκε από 2,5 ευρώ το 2021, σε 3,5 ευρώ φέτος τον Ιούνιο με τις τιμές σε συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές να φτάνουν ακόμα και τα 5 ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα του Pricefox, το ράλι τιμών του γύρου, συνεχίζεται και στην Πάτρα με την μέση τιμή να ξεπερνάει τον Ιούνιο τα 3 ευρώ το τεμάχιο. Ο φθηνότερος γύρος στην Πάτρα κοστίζει 1.95 ευρώ και ο ακριβότερος φτάνει στα 4.2 ευρώ!

Ο πληθωρισμός συνεχίζει το αμείωτο ράλι με τους καταναλωτές να βρίσκονται αντιμέτωποι με ολοένα και μεγαλύτερα έξοδα.

ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ

Οπως αναφέρουν επαγγελματίες του χώρου, οι αυξήσεις ήταν αναπόφευκτες, αφού τα κρέατα και όλες οι πρώτες ύλες έχουν ανατιμήθει, ενώ το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας είναι αδύνατον να απορροφηθεί.

Γιατί η Πάτρα έχει το φθηνότερο πιτόγυρο - Επιχειρηματίες εστίασης εξηγούν στην «Π»

Χριστόφορος και Γιάννης Ματσάγκος

Οι επαγγελματίες της εστίασης Γιάννης και Χριστόφορος Ματσάγκος, δήλωσαν στην «Π» ότι μετά από πολλά χρόνια σταθερών τιμών σε χαμηλά επίπεδα, δυστυχώς ο κλάδος δεν μπορεί να συγκρατήσει άλλο τις ανατιμήσεις.

Το κοτόπουλο έχει φτάσει να κοστίζει όσο το μοσχάρι. Το ηλιέλαιο από τα 12 ευρώ κοστίζει πλέον 25 και 32 ευρώ ανάλογα την συσκευασία. Το ψωμί πήγε στα 2,20 ευρώ το κιλό και το αλεύρι από 80 λεπτά σε 1 ευρώ.

Τα υλικά συσκευασίας έχουν αυξηθεί 100% και το ρεύμα έχει υπετριπλασιαστεί, τόνισαν οι δύο επαγγελματίες.

«Ευελπιστούμε η κυβέρνηση να βρει λύσεις για να αλλάξει πορεία η οικονομία, γιατί τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά» είπε ο Γιάννης Ματσάγκος.

Το απαισιόδοξο είναι πως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά πότε θα σταματήσουν να ανεβαίνουν οι τιμές και πότε το μέχρι πρότινος «φθηνό φαγητό» για τους Ελληνες θα γίνει και πάλι προσιτό.

 

Γιατί η Πάτρα έχει το φθηνότερο πιτόγυρο - Επιχειρηματίες εστίασης εξηγούν στην «Π»

Ο Στέλιος Αποστολόπουλος

Η ΦΘΗΝΟΤΕΡΗ ΠΟΛΗ

Πάντως, παρά τις μεγάλες ανατιμήσεις, η Πάτρα παραμένει ακόμα μεταξύ των πιο φθηνών πόλεων στο σουβλάκι και την πίτα. Ο Στέλιος Αποστολόπουλος, ιδιοκτήτης ψητοπωλείου, τόνισε ότι η εικόνα που υπαρχει και παρά τις αναγκαίες ανατιμήσεις που έγιναν, κυρίως λόγω του ενεργειακού κόστους, η Πάτρα είναι ακόμα η πιό φθηνή πόλη της Ελλάδας στον τομέα του φαγητού.

«Το άσχημο είναι ότι καθημερινά πλέον βλέπουμε αυξήσεις σχεδόν σε όλες τις πρώτες ύλες που χρειάζεται ένα κατάστημα για να λειτουργήσει, απο το κρέας και τα λαχανικά, μέχρι και τα είδη συσκευασίας, κάτι το οποίο λογικά θα μας οδηγήσει σε νέες ανατιμήσεις, αν θελουμε να κρατήσουμε την ίδια ποιότητα και να επιβιώσουν τα καταστήματά μας» είπε ο Στέλιος Αποστολόπουλος.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ