Κακή αναπνοή: 4 αιτίες που προκαλούν προκαλούν το πρόβλημα

    Ημερομηνία:

    Για την κακή αναπνοή μπορεί κανείς να αναζητήσει τα αίτια σε αρκετές πιθανές πηγές. Σε περίπου 80-85% των περιπτώσεων η υποκείμενη αιτία προέρχεται από το στόμα, τα δόντια, τον φάρυγγα ή τη μύτη. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις η ρίζα του προβλήματος βρίσκεται σε παράγοντες όπως, προβλήματα από το στομάχι, το κάπνισμα ή αλλεργίες. Η πιο απλή και συνηθισμένη αιτία προέρχεται από κάποιο τρόφιμο αλλά εάν η αναπνοή εξακολουθεί να μυρίζει άσχημα και μετά το βούρτσισμα των δοντιών τότε μπορεί να είναι σημάδι μιας υποκείμενης πάθησης, λένε οι ειδικοί.
    Η αντιμετώπιση της κακής αναπνοής συχνά ξεκινά με την πρόληψη. Οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι σημαντικό να έχουμε μια σταθερή ρουτίνα στοματικής υγιεινής και να διατηρούμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο.

    Κρυολόγημα ή λοίμωξη
    Ένα κρυολόγημα ή άλλη λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστη αναπνοή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, για την κακοσμία του στόματος ενώ είμαστε άρρωστοι, ευθύνεται η βλέννα, την οποία το σώμα μας παράγει σε μια προσπάθεια να απαλλαγεί ο οργανισμός από ιούς ή βακτήρια. Μια βουλωμένη μύτη κάνει ακόμα πιο δύσκολο το πρόβλημα αφού όταν δεν αναπνέουμε σωστά το σάλιο στο στόμα και η βλέννα στη μύτη και τον λαιμό στεγνώνουν και αυτό συμβάλλει σημαντικά στην κακοσμία. Επιπλέον, η συμφόρηση της αναπνοής μπορεί επίσης να μας αναγκάζει να αναπνέουμε από το στόμα και τελικά η ξηροστομία να κάνει τα πράγματα χειρότερα.
    Οι ρινικές πλύσεις με φυσιολογικό ορό ή ένα σπρέι θαλασσινού νερού μπορούν να βοηθήσουν πολύ. Επίσης η σωστή ενυδάτωση με πολλά υγρά όπως νερό, τσάι, ή χυμούς βοηθούν να διατηρήσουμε το στόμα και τον λαιμό μας ενυδατωμένα.

    Οπισθορρινική καταρροή
    Η ιγμορίτιδα πυροδοτεί την παραγωγή περίσσειας βλέννας που μπορεί να συσσωρευτεί στον λαιμό ή στο πίσω μέρος της μύτης. Η βλέννα που στάζει από το πίσω μέρος της μύτης προς τον λαιμό μας μπορεί επίσης να συμβάλει στην κακή αναπνοή λόγω των βακτηρίων που αναπτύσσονται.
    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η χρήση αντιισταμινικών για προβλήματα των ρινικών κόλπων μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα κακοσμίας καθώς τα φάρμακα αυτά μπορούν να στεγνώσουν την περιοχή των κόλπων και αυτό να οδηγήσει σε χειρότερη αναπνοή.

    Αλλεργίες
    Οι εποχικές αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν πολλά από τα συμπτώματα των αναπνευστικών λοιμώξεων όπως της βλέννας στον λαιμό και της ξηροστομίας. Και εδώ η καλύτερη λύση είναι οι ρινικές πλύσεις και η κατανάλωση άφθονων υγρών ώστε να βοηθήσουμε στην αραίωση της βλέννας και τελικά την ευκολότερη αναπνοή.

    Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
    Η περιστασιακή παλινδρόμησης οξέος, ή η πιο χρόνια εκδοχή της, μπορεί να επιβαρύνει αρκετά τη φρεσκάδα της αναπνοής. Όταν τα οξέα του στομάχου και η τροφή ανεβαίνουν ξανά στο λαιμό μας, προκαλούν άσχημη γεύση ή οσμή στο στόμα, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Η θεραπεία των συμπτωμάτων σε συνεργασία με έναν ειδικό βοηθά να απαλλαγούμε από την κακή αναπνοή. Στο μεταξύ, μπορούμε να αποφεύγουμε φαγητά που προκαλούν την πυροδότησή της, όπως τηγανητά ή πικάντικα, να τρώμε πολύ αργά το βράδυ ή να κοιμόμαστε απευθείας μετά το φαγητό.

    Διάφορες Τροφές
    Το σύνηθες και πιο γνωστό αίτιο της δυσάρεστης αναπνοής είναι συγκεκριμένες τροφές όπως τα κρεμμύδια και το σκόρδο που μπορεί να παραμείνουν και να επηρεάζουν τη μυρωδιά της αναπνοής μας ακόμα και αφού βουρτσίσουμε τα δόντια μας.

    Κακή αναπνοή: 4 αιτίες που προκαλούν προκαλούν το πρόβλημα

    Αφυδάτωση
    Η σωστή ενυδάτωση είναι ένας από τους πιο βασικούς τρόπους για να αποφύγει κανείς την κακή αναπνοή. Η αφυδάτωση προκαλεί μείωση της παραγωγής του σάλιου το οποίο καταπολεμά τα βακτήρια που ζουν στο στόμα. Ετσι, εκείνα τείνουν να πολλαπλασιάζονται καθώς το στόμα στεγνώνει, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Πολλά από αυτά τα βακτήρια είναι αβλαβή, αλλά ο πολλαπλασιασμός τους μπορεί να είναι η πηγή της επίμονης δυσοσμίας του στόματος.
    Επιπλέον η κατανάλωση νερού μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κακής αναπνοής αφού ξεπλένει το στόμα από την τροφή μεταξύ των βουρτσισμάτων, η οποία συχνά παραμένει ανάμεσα στα δόντια και στα ούλα και μπορεί να «χρωματίσει» την αναπνοή μας με τις δικές της οσμές.

    Κάπνισμα
    Το κάπνισμα δημιουργεί ξηροστομία και αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ουλίτιδας. Τόσο η ξηροστομία όσο και η ασθένεια των ούλων μπορούν να συμβάλουν στην κακή αναπνοή.

    Παράλειψη γευμάτων
    Η νηστεία ή η παράλειψη γευμάτων μπορεί επίσης να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη φρεσκάδα της αναπνοής μας. Για παρόμοιους λόγους όπως στην αφυδάτωση, χωρίς τακτικά γεύματα ή υγρά, το στόμα επιβραδύνει την παραγωγή σάλιου και χωρίς αυτήν την υγρασία που καταπολεμά τα βακτήρια στο στόμα, η γλώσσα και ο ουρανίσκος αναπαράγουν δισεκατομμύρια επιπλέον βακτήρια που οδηγούν στην εμφάνιση κακοσμίας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δημήτρης Γκοτσόπουλος: «Όσο απέχει ο άνθρωπος από τον Θεό, τόσο απέχουν οι δυο ήρωες μεταξύ τους»

    Μετά την πρεμιέρα της νέας σειράς «Άγιος Έρωτας» στον...

    Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων: Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για τις πληρωμές – Τα ποσά και οι δικαιούχοι

    Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και συγκεκριμένα το διάστημα 20...

    Αργεντινή: Αντιμέτωπο με τη φτώχεια το 52,9% του πληθυσμού

    Αυξάνεται αλματωδώς η φτώχεια στην Αργεντινή τα τελευταία δυοχρόνια, με τα επίσημα στοιχεία...

    Brain regain: Πώς επιστρέφουν τα χαμένα ταλέντα στην Ελλάδα

    Στα χρόνια της κρίσης, εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες -για την...
    Best Shop