Καρκίνος του πνεύμονα: Ο Νο.1 ένοχος για την πρόκλησή του – Η πρόληψη που σώζει

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Είναι ο σκληρότερος και πιο διαδεδομένος καρκίνος του ανθρώπινου σώματος. Και έχει ένα συνώνυμο. Το κάπνισμα. Χωρίς αυτό, το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα δεν θα υπήρχαν. Η συνειδητοποίηση αυτού είναι το μεγαλύτερο «όπλο» που κρατάμε στα χέρια μας έναντι μίας νόσου που στερεί χιλιάδες ζωές στην Ελλάδα ετησίως και αποτελεί τη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στη χώρα μας και παγκοσμίως.

    Τις ζωές που χάνονται στερεί το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό, στην πραγματικότητα η μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών, αλλά και ο μεγαλύτερος από τους κινδύνους για την υγεία που μπορούν να αποφευχθούν, όπως τονίζει σε συνέντευξή του στο ygeiamou.gr o καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης, κορυφαίος ιατρός Πνευμονολόγος- Εντατικολόγος, και επικεφαλής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τον Έλεγχο του Καπνίσματος του υπουργείου Υγείας.

    Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τη συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες και την τρίτη συχνότερη στις γυναίκες. Δεδομένης της φύσης της νόσου, που δεν «προειδοποιεί» έγκαιρα με ορατά και αντιληπτά συμπτώματα, ο κ. Μπεχράκης υπογραμμίζει ότι ο ετήσιος έλεγχος με αξονική τομογραφία θώρακος, ιδίως στις περιπτώσεις βαρέων καπνιστών άνω των 55 ετών, αποτελεί απαραίτητη και καταλυτική κίνηση για τη διάγνωση σε πρώιμη και θεραπεύσιμη φάση της νόσου.

    Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, ο οποίος πρωτοστατεί στο μέτωπο του αγώνα για τη διακοπή του καπνίσματος, επισημαίνει ότι στην Ελλάδα έχει καταβληθεί πολύ μεγάλη προσπάθεια και ο ρυθμός πλέον μειώνεται ιδιαίτερα ικανοποιητικά· ως αποτέλεσμα ένας ρεαλιστικός στόχος είναι το 2040 να έχουμε στη χώρα λιγότερο από 5% καπνιστές. Ωστόσο, για την αποτύπωση της μείωσης του καπνίσματος, που έχει οδηγήσει σήμερα την Ελλάδα στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα χρειαστεί η παρέλευση περίπου μίας 15ετίας.

    Ο καρκίνος του πνεύμονα

    GYMALL

    Στα συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα συγκαταλέγονται βήχας (που δεν είναι, ωστόσο, αντιληπτός νωρίς ως σύμπτωμα από συστηματικό καπνιστή), δύσπνοια, συριγμός, βήχας με αιμόπτυση, κόπωση, απώλεια βάρους χωρίς γνωστά αίτια, ενδεχομένως και επαναλαμβανόμενες εξάρσεις πνευμονίας. Όμως, οι περισσότεροι ασθενείς δεν θα εκδηλώσουν συμπτώματα έως ότου ο καρκίνος βρίσκεται πλέον σε προχωρημένο στάδιο, εξ ου και η πρόληψη στις ομάδες υψηλού κινδύνου είναι καθοριστικής σημασίας για την αντιμετώπιση, το προσδόκιμο και την ποιότητα ζωής.

    Κατά προσέγγιση ένας στους εννέα καπνιστές θα εμφανίσει καρκίνο του πνεύμονα, ωστόσο η νόσος εκδηλώνεται και σε ανθρώπους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ ή ελάχιστα. Ο κίνδυνος έρχεται ως συνάρτηση της ποσότητας και των ετών που καπνίζουμε, ενώ ελαττώνεται με τη διακοπή η οποία είναι επωφελής σε κάθε ηλικία και όσα χρόνια και αν έχουμε διανύσει ως καπνιστές. Ενδεικτικά, δέκα χρόνια μετά τη διακοπή του καπνίσματος, ο κίνδυνος καρκίνου του πνεύμονα μπορεί να μειωθεί κατά 50%.

    Οι δύο βασικοί τύποι είναι ο Μη-Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα (ΜΜΚΠ), ο οποίος αντιστοιχεί περίπου στο 85-90% των περιπτώσεων και έχει ως υποτύπους το καρκίνωμα εκ πλακωδών κυττάρων (επιδερμοειδές), αδενοκαρκίνωμα και μεγαλοκυτταρικό καρκίνωμα, και ο Μικροκυτταρικος Καρκίνος του πνεύμονα( ΜΚΠ) που αναλογεί στο 10-15% των περιστατικών.

    Ως προς την θεραπευτική αντιμετώπιση, εξαρτάται από το στάδιο της νόσου και σειρά άλλων παραγόντων και μπορεί να περιλαμβάνει μεμονωμένα ή συνδυαστικά χειρουργική επέμβαση, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, στοχευμένη θεραπεία και ανοσοθεραπεία -με την τελευταία να προσφέρει πλέον σημαντική ελπίδα για μακρόχρονη επιβίωση σε πολλούς ασθενείς.

    Το δακτυλικό αποτύπωμα του καπνίσματος στην κοινωνία

    Με αφορμή το μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του πνεύμονα που διανύουμε, το ygeiamou.gr απευθύνθηκε στον καθηγητή κ. Παναγιώτη Μπεχράκη, ο οποίος και υπογραμμίζει πως ο σκληρότερος και πιο διαδεδομένος καρκίνος του ανθρώπινου σώματος ουσιαστικά αποτελεί το δακτυλικό αποτύπωμα του καπνίσματος στην κοινωνία.

    Καρκίνος του πνεύμονα: Ο Νο.1 ένοχος για την πρόκλησή του – Η πρόληψη που σώζει

    Ο καθηγητής κ. Παναγιώτης Μπεχράκης

    Επτά με οκτώ χιλιάδες άνθρωποι σε ετήσια βάση χάνουν τη μάχη απέναντί του στην Ελλάδα, και χάνουν τη μάχη αυτή ουσιαστικά εξαιτίας του καπνίσματος, καθώς σε σχέση με τα έτερα αίτια πρόκλησης καρκίνου του πνεύμονα (ατμοσφαιρική ρύπανση και ορισμένοι γενετικοί παράγοντες σε μικρότερο βαθμό), ο κ. Μπεχράκης σημειώνει πως αυτά είναι μηδαμινά μπροστά στο κάπνισμα, ενεργητικό, αλλά και παθητικό.

    Επισημαίνει πως η πολύ μεγάλη προσπάθεια που έχει καταβληθεί για τη μείωση του καπνίσματος έχει αρχίσει να αποδίδει ιδιαίτερα ικανοποιητικά, αλλά διευκρινίζει ότι για τη σχετική αποτύπωση στα ποσοστά καρκίνου του πνεύμονα θα χρειαστεί η παρέλευση περίπου μίας 15ετίας καθώς ακόμη βιώνουμε τα αποτελέσματα των περασμένων δεκαετιών σχετικά με τις καπνιστικές συνήθειες.

    Μεγάλος ρυθμός μείωσης – Στόχος λιγότερο από 5% καπνιστές το 2040

    Κατά τον κ. Μπεχράκη ο ρυθμός μείωσης είναι ήδη πολύ μεγάλος. «Μελέτες καταδεικνύουν πως οι νέες γενιές μένουν μακριά από το τσιγάρο και είναι ζήτημα χρόνου ώστε κάποιοι μεσήλικες, οι οποίοι αποτελούν σήμερα την αιχμή του καπνιστικού ‘δόρατος’ στη χώρα μας, να γίνουν και αυτοί λιγάκι υπερήλικες. Και οι υπερήλικες διακόπτουν το κάπνισμα, και οι νέοι δεν το αρχίζουν, άρα είναι καθαρά ζήτημα χρόνου να μειωθεί σημαντικότατα στην Ελλάδα το κάπνισμα. Ένας ρεαλιστικός στόχος είναι το 2040 να έχουμε λιγότερο από 5% καπνιστές» αναφέρει ο καθηγητής Πνευμονολογίας.

    «Το κάπνισμα είναι η μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών. Σκοτώνει πάνω από οκτώ εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Ο κορωνοϊός, ακόμη και τώρα στην έξαρσή του, βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα» λέει ο κ. Μπεχράκης θέλοντας να αναδείξει τη διάσταση του καπνίσματος ως κρίση δημόσιας υγείας. «Το 90% των καρκίνων του πνεύμονα δεν θα υπήρχαν αν τα συμφέροντα δεν προωθούσαν το κάπνισμα και ουσιαστικά δεν σκότωναν τόσα εκατομμύρια ανθρώπων κάθε χρόνο» τονίζει και σημειώνει πως το κάπνισμα δεν αποτελεί συνήθεια, αλλά εξάρτηση.

    Ως προς το παθητικό κάπνισμα είναι ένας δεύτερος πολύ μεγάλος κίνδυνος για την παγκόσμια κοινότητα, τονίζει ο κ. Μπεχράκης.

    Ο ίδιος επισημαίνει πως ευτυχώς στην Ελλάδα αντιμετωπίστηκε επιτυχώς τα δύο τελευταία χρόνια με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας σε όλους τους κλειστούς δημόσιους χώρους. Δηλώνει βέβαιος ότι με την εμφάνιση του κορωνοϊού αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν πολύ πιο έντονα και αποτελεσματικά, ενώ παράλληλα απευθύνει έκκληση προς τους καπνιστές να μην καπνίζουν μέσα στο σπίτι εν μέσω καραντίνας για να μην εκθέτουν πρωτίστως τα παιδιά στις καταστροφικές συνέπειες του παθητικού καπνίσματος.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία: 61 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται την Κυριακή στις κάλπες

    Δημοτικές εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή 31 Μαρτίου στην Τουρκία. Αυτή...

    Περίπου 10.000 θάνατοι καταγράφηκαν σε επαρχιακούς δρόμους στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2022

    Σχεδόν 10.000 θάνατοι σε επαρχιακές οδούς εκτός αυτοκινητοδρόμων, οι οποίοι αποτελούν...

    Οταν το Flamis.gr αποκάλυπτε ότι ο “μαύρος άγγελος” σκότωσε τα 3 κορίτσια στις 5.2.2022! ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

    Αυτό είναι το πρώτο δημοσίευμα του flamis.gr το Σάββατο...

    Πάτρα: Επιμένει σε διεκδίκηση της Νομικής Σχολής ο Ανδρέας Κατσανιώτης

    Δεν υποστέλλει τη σημαία της αναθέρμανσης στη διεκδίκηση Νομικής...