Ληξιπρόθεσμες οφειλές: «Βουνά» χρέους από φορολογούμενους, ασφαλισμένους και Δημόσιο

    Ημερομηνία:

    PSIFIOPOIISI

    Βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας ήταν και είναι το ζήτημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών με μεγάλους όγκους χρέους να χρωστούνται προς την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και από το Κράτος προς τους πολίτες.

    Στην καλύτερη περίπτωση, αυτό το χρέος ρυθμίζεται, στην χειρότερη η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μεταφέρεται στις … καλένδες. Την εικόνα δίνει ανάγλυφα η τριμηνιαία έκθεση του Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία δημοσιεύτηκε την Δευτέρα (1.4.2024).

    Έτσι, όσον αφορά τα χρέη προς την Εφορία, αν και οι οφειλέτες μειώθηκαν κατά 99.985 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με πέρυσι, οι 9.380 οφειλέτες από τους 3.931.625 οφείλουν συνολικά το 77% των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών ή σχεδόν 82,258 δισ. ευρώ. Από αυτά μόνο το 5,8% του πραγματικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου έχει ρυθμιστεί, ήτοι σε 4,7 δισ. ευρώ με το υψηλότερο ποσοστό των συνολικών ρυθμισμένων οφειλών, το 23,8%, να εντοπίζεται σε οφειλέτες που χρωστούν από 500 έως 10.000 ευρώ, δηλαδή σε μικροοφειλέτες.

    Ένα ποσοστό 24,6% του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου, στα 26,3 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύει οφειλές που θεωρούνται ανεπίδεκτες είσπραξης. Αν και η μείωση του συνολικού αριθμού των οφειλετών αντανακλά κυρίως μια πτωτική τάση που αφορά στις μικρές κατηγορίες, τα πράγματα είναι διαφορετικά, όσο πάμε ψηλότερα.

    GYMALL

    Όσον αφορά τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ασφαλισμένων στο τέλος του Δεκεμβρίου 2023 αυξήθηκαν κατά 385 εκατ. ευρώ φτάνοντας στα 47,6 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της αύξησης των πρόσθετων τελών κατά 403,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι κύριες οφειλές παρουσίασαν μείωση κατά 18,4 εκατ. ευρώ. Σε ετήσια βάση, μείωση παρουσίασε ο αριθμός των μητρώων των οφειλετών κατά 59.168, πέφτοντας στο τέλος του 2023 σε 2.267.625.

    Από την άλλη οι συνολικές οφειλές σημείωσαν αύξηση κατά περίπου 1,9 δισ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, κυρίως λόγο αύξησης των κύριων οφειλών κατά 285,8 εκατ. ευρώ, όσο και των πρόσθετων τελών κατά 1,6 δισ. ευρώ.

    Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Έκθεσης οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις δημοσίου προς ιδιώτες, τον Ιανουάριο αυξήθηκαν κατά 249 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να αυξάνονται κατά 352 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τα 2,409 δισ. ευρώ ενώ οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν κατά 103 εκατ. ευρώ πέφτοντας στα 448 εκατ. ευρώ.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ακίνητα: Το «αντάρτικο» των 12 Δήμων και οι μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές

    Μειώσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων διεκδικούν 12 δήμοι της χώρας, οι...

    «Μπαράζ» ελέγχων στα ακίνητα από δύο «ειδικές ομάδες» της ΑΑΔΕ

    Στο στόχαστρο των νέων “ειδικών ομάδων” της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) μπαίνουν οι πρόσφατες...

    Στα ύψη οι τιμές για την αγορά εξοχικών στα top νησιά

    Με τους ξένους να πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια και...

    «Ανάσταση» της μεσαίας τάξης μέσα σε μία τετραετία

    Αισθητή βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της μεσαίας τάξης μέσα...