flamis.gr
Αληθινές ειδήσεις από την Πάτρα με το κύρος έγκριτων δημοσιογράφων. Έκτακτη επικαιρότητα και τα τελευταία νέα από την Πάτρα, την Ελλάδα και όλο τον Κόσμο!

Μεγαλώνουμε παιδιά με ηθικές αξίες

Θέλετε τα παιδιά σας να είναι χαρούμενα και υγιή, να έχουν ουσιαστικές φιλίες και σχέσεις, να αντιμετωπίζουν προκλήσεις και να πετύχουν σε ό,τι έχουν στο μυαλό τους. Θέλετε οι μέρες τους να είναι γεμάτες γέλιο. Θέλετε να αντιμετωπίζουν τον κόσμο κάθε πρωί ενθουσιασμένα για να γράψουν μια νέα ιστορία στο βιβλίο της ζωής τους. Θέλετε να κατανοήσουν τις έμφυτες δυνατότητές τους να κάνουν σπουδαία πράγματα και να αλλάξουν τον κόσμο. Με απλά λόγια, θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν καλοί άνθρωποι και να περιτριγυρίζονται από άλλους καλούς ανθρώπους. Πώς θα το καταφέρετε αυτό; Με το να τους μεταλαμπαδεύσετε από νωρίς τις αντίστοιχες αξίες. Τα παιδιά μαθαίνουν αξίες κυρίως παρακολουθώντας το παράδειγμα των γονιών τους, γι’ αυτό είναι σημαντικό να τους δίνετε το καλό παράδειγμα.

Κάποιοι υποστηρίζουν ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι μικρά για να διδαχθούν ηθικές αξίες. Ωστόσο, όσο νωρίτερα ξεκινήσετε τόσο καλύτερα θα ενσωματωθούν οι αξίες αυτές στην προσωπικότητά τους. Ακολουθούν μερικές προτάσεις που θα σας δώσουν έμπνευση:

Ενσυναίσθηση

Η ικανότητα του παιδιού να κατανοεί και να συνδέεται με τα συναισθήματα ενός άλλου ατόμου το βοηθά να οικοδομήσει ισχυρές σχέσεις στη ζωή του. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ενσυναίσθηση είναι συχνά μια βασική αξία για τις οικογένειες. Η αξία της ενσυναίσθησης γίνεται πιο σημαντική καθώς ένα παιδί μεγαλώνει και κάνει φίλους. Εκτός από την οικοδόμηση ισχυρών σχέσεων, η ενσυναίσθηση συμβάλλει επίσης στην επίλυση των συγκρούσεων – το να μπορείς να δεις την πλευρά ενός άλλου σε ένα επιχείρημα και να βρεις μια λύση. Επιπλέον, τα παιδιά μπορούν να δουν τη δύναμη στις πράξεις τους όταν κάνουν κάτι καλό για κάποιον άλλο.

Ειλικρίνεια

Το να λέμε την αλήθεια δεν είναι πάντα εύκολο. Μπορεί να είναι άβολο. Μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστες συνέπειες, όπως να μπούμε σε μπελάδες για κάτι που κάναμε. Αλλά αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο για την οικοδόμηση αυθεντικών σχέσεων. Η ειλικρίνεια δείχνει ότι σέβεστε το άλλο άτομο αρκετά ώστε να του λέτε την αλήθεια, ακόμα κι αν προτιμάτε να μην το κάνετε. Δείχνει απροθυμία να πείτε ψέματα και να εξαπατήσετε. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν από μικρή ηλικία ότι το ψέμα έχει συνέπειες, μερικές φορές ακούσιες, και ότι μπορεί να βλάψει τους ανθρώπους που τους ενδιαφέρουν.

Ακεραιότητα

Η ειλικρίνεια και η ακεραιότητα συχνά παρεξηγούνται και αναφέρονται ως ένα και το αυτό χαρακτηριστικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι ξεχωριστές αρετές. Ενώ η ειλικρίνεια αναφέρεται στην πράξη του να είσαι ειλικρινής στα λόγια και τις πράξεις σου, η ακεραιότητα αναφέρεται στη σταθερότητα του χαρακτήρα και στην προθυμία κάποιου να εμμείνει στις δικές του αρχές. Ένας ειλικρινής άνθρωπος λέει την αλήθεια. Ένα άτομο με ακεραιότητα κάνει το σωστό, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο είναι ή αν θα του φέρει οποιοδήποτε όφελος. Και τα δύο είναι πολύ σημαντικά.

Δικαιοσύνη

Η δικαιοσύνη έχει διαφορετικές έννοιες ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο χρησιμοποιείται ο όρος, κι αυτό μπορεί να δυσκολέψει κάποιους γονείς να εξηγήσουν την έννοια στο παιδί τους. Αλλά στην πραγματικότητα είναι πολύ απλό. Για τα μικρά παιδιά, αρχής γενομένης από τη μεταχείριση όλων με δικαιοσύνη και σεβασμό. Η κατανόηση ότι καμία φωνή δεν είναι πιο σημαντική από οποιαδήποτε άλλη και ότι κάθε ιδέα, φωνή και προοπτική πρέπει να εκτιμώνται εξίσου είναι μια καλή αρχή! Αυτή η δυνατή αρχή θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν τη δικαιοσύνη ως το θεμέλιο μιας υγιούς κοινότητας, όπου αναγνωρίζεται η αξία κάθε ατόμου και όπου όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση στις δομές και τους πόρους που χρειάζονται για να εξελιχθούν στον καλύτερο εαυτό τους.

Περιέργεια

Αναφερόμαστε στην έμφυτη αίσθηση της περιέργειας και της δημιουργικότητας με την οποία γεννιέται ο καθένας μας. Στην ορμή μας να κάνουμε ερωτήσεις, να αναζητούμε απαντήσεις και να ενσωματώνουμε νέα γνώση. Αναφερόμαστε επίσης στην αδυναμία να αποδεχτούν κάτι ως θέσφατο και στην επιθυμία να επικυρώσουν τα πράγματα μέσω της δικής τους ανακάλυψης. Η περιέργεια είναι μια ουσιαστική ιδιότητα που πρέπει να ενσταλάξουμε στα παιδιά μας όχι μόνο για τα οφέλη που φέρνει ακαδημαϊκά, αλλά για την ικανότητά της να πυροδοτεί την αλλαγή και την προσωπική ανάπτυξη.

Αποφασιστικότητα

Για πολλούς, η έννοια της αποφασιστικότητας συχνά παρερμηνεύεται ως τολμηρή – ένα χαρακτηριστικό που προορίζεται για τους εξωστρεφείς και τους τολμηρούς. Στην πραγματικότητα, αυτή η αξία ενσταλάζει την ικανότητα στα παιδιά να αντιμετωπίζουν καταστάσεις με αποφασιστικότητα να κάνουν το καλύτερο δυνατό, ακόμα κι αν αισθάνονται νευρικά ή εκφοβισμένα. Η αποφασιστικότητα ευδοκιμεί στον απόηχο της αντιμετώπισης προβλημάτων και της αναγνώρισης των αποτυχιών, καθώς αυτές οι εμπειρίες επιτρέπουν στο παιδί να οικειοποιηθεί τις πράξεις του και να οικοδομήσει το σθένος για να πετύχει ή να τα πάει καλύτερα στο μέλλον.