Μπορούν τελικά όντως να συγχρονιστούν οι περίοδοι των γυναικών; Τι λένε οι ειδικοί για τη δημοφιλή θεωρία

    Ημερομηνία:

    Από τον χώρο εργασίας, έως το στενό φιλικό μας κύκλο, οι γυναίκες συχνά αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε την περίοδό μας ακριβώς τις ίδιες ημέρες με τις υπόλοιπες γυναίκες του περιβάλλοντός μας. Αυτό το φαινόμενο φαίνεται να παρατηρείται εδώ και χρόνια, με πολλούς ανθρώπους να δίνουν μια πιο μεταφυσική εξήγηση. Η επιστήμη ωστόσο διαφωνεί. Γιατί λοιπόν μπορεί να συμβαίνει αυτός ο συγχρονισμός;

    Ο μύθος της συγχρονισμένης περιόδου

    Η θεωρία ότι οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι συγχρονίζονται για τις γυναίκες που βρίσκονται κοντά για μεγάλα χρονικά διαστήματα υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά ουσιαστικά είναι πολύ λίγες οι μελέτες που υποστηρίζουν τη θεωρία και οι περισσότερες από αυτές είναι αμφιβόλου ποιότητας. Προερχόμενος λοιπόν από μια μελέτη της ψυχολόγου Martha McClintock, το 1971 που δημοσιεύθηκε στο Nature, ο μύθος του συγχρονισμού της περιόδου, που ονομάζεται αλλιώς «φαινόμενο McClintock», υποδηλώνει ότι οι φερομόνες μπορούν να επηρεάσουν και να μετατοπίσουν χρονικά τις περιόδους των γυναικών που συμβιώνουν, δηλαδή περνούν μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς τους μαζί.

    Ωστόσο, τα αποτελέσματα της μελέτης εκείνης, που βασίστηκαν σε παρατηρήσεις 135 φοιτητών του Wellesley College, έχουν αμφισβητηθεί εδώ και καιρό. Και ενώ μερικές μελέτες είχαν παρόμοια ευρήματα, πολλοί που αναπαρήγαγαν τη μελέτη της Martha McClintock πιστεύουν ότι υπήρχαν πολλά μεθοδολογικά σφάλματα, καθώς και στατιστικά λάθη, στην ανάλυσή της, γεγονός που κάνει τα ευρήματα αμφισβητήσιμα έως αβάσιμα.

    shutterstock_1654276306

    Καθ’ όλη τη διάρκεια των δεκαετιών λοιπόν, πολυάριθμες μελέτες έχουν καταρρίψει ξανά και ξανά αυτόν τον μύθο, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του Human Nature του 2006, η οποία έδειξε ότι οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι δεν ευθυγραμμίζονται αξιόπιστα μετά από ένα χρόνο συμβίωσης. Έτσι, αυτός ο συγχρονισμός της εμμήνου ρύσεως, συμβαίνει περιστασιακά, αλλά όχι λόγω της εγγύτητας ή της απελευθέρωσης χημικών φερομονών – χημικές ουσίες που απελευθερώνονται από τα ζώα και επηρεάζουν τη συμπεριφορά άλλων ατόμων του ίδιου είδους.

    «Είναι μια μαθηματική σύμπτωση», λέει ο Jeffrey Schank, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στην Washington Post, οι μελέτες του οποίου δίνουν μια εξήγηση για το γιατί γυναίκες που βρίσκονται κοντά μερικές φορές έχουν έμμηνο ρύση την ίδια στιγμή. Κατά μία έννοια, είναι μια πραγματική εμπειρία, αλλά οφείλεται σε στατιστικά χαρακτηριστικά των κύκλων, όχι στην εγγύτητα ή σε οποιεσδήποτε βιολογικές διαδικασίες, σύμφωνα με τον καθηγητή.

    Έχουν οι φάσεις της σελήνης σχέση με την περίοδό μας;

    Παράλληλα με το φαινόμενο McClintock, οι ερευνητές διερεύνησαν αν οι φάσεις της σελήνης μπορούν να ωθήσουν επίσης την περίοδο μιας γυναίκας να ξεκινήσει νωρίτερα ή αργότερα μέσα στο μήνα. «Αν και η έλξη της σελήνης επηρεάζει τις παλίρροιες του ωκεανού, δεν υπάρχουν μέχρι σήμερα επαληθεύσιμα στοιχεία ότι η σελήνη μπορεί να επηρεάσει την άμπωτη και τη ροή του εμμηνορροϊκού σας κύκλου», λέει ο Dr. Jhaveri, σε άρθρο της Cleveland Clinic.
    Αν και από ότι φαίνεται δεν μπορούμε πρακτικά να συγχρονιστούμε με άλλες γυναίκες κατά την περίοδο του εμμηνορροϊκού μας κύκλου, συχνά αυτός ο κοινωνικός “μύθος” μπορεί τελικά να μας παρέχει μια μορφή έμφυλης αλληλεγγύης. Μια αίσθηση αδελφότητας και κατανόησης, για μια εμπειρία που παραδοσιακά θεωρείται ντροπιαστική και στιγματιστική, ειδικότερα σε επαγγελματικά περιβάλλοντα.

    Τι πραγματικά μπορεί να επηρεάσει την περίοδό μας;

    Αν και η επιστήμη δεν μπορεί να αποδείξει, από ότι φαίνεται, αν η συμβίωση με κάποιον ή η έλξη του φεγγαριού επηρεάζουν τον κύκλο μας, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούν όντως να αλλάξουν το χρονοδιάγραμμα του εμμηνορροϊκού μας κύκλου. Αυτά είναι:

    • Τα αντισυλληπτικά χάπια. Το χάπι μεταβάλλει τα επίπεδα της προγεστερόνης και των οιστρογόνων στο σώμα σας για να ελέγξει πότε – και αν – έχετε περίοδο. Μπορείτε να χειραγωγήσετε το πότε φτάνει η περίοδός σας, οπότε πρόκειται ουσιαστικά για μια ψεύτικη περίοδο. Σημειώστε ότι και άλλα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν την περίοδό σας.

    • Το έντονο στρες. Η συνεχής ανησυχία ή το άγχος για προβλήματα της ζωής ή της εργασίας μπορεί μερικές φορές να καθυστερήσει την περίοδό σας ή να την φέρει νωρίτερα.

    • Μια χρόνια ασθένεια. Το να ζείτε με συνεχή προβλήματα υγείας, καθώς και η λήψη ορισμένων φαρμάκων, μπορεί να κάνει την περίοδό σας ακανόνιστη.

    • Η Ανορεξία/βουλιμία. Ο πολύ περιοριστικός έλεγχος της θερμιδικής πρόσληψης – είτε πολύ υψηλός είτε πολύ χαμηλός – μπορεί να επηρεάσει το αν θα έχετε καν περίοδο.

     Η άσκηση. Η περίοδός σας μπορεί να εξαφανιστεί αν δεν τροφοδοτείτε σωστά το σώμα σας κατά τη διάρκεια έντονης άσκησης.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ο Αντιπεριφερειάρχης Θ. Βασιλόπουλος, σε  συνεδρία του Πανεπιστημίου Πατρών για την Ψηφιακή Μετάβαση

    Σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και με χρήσιμα συμπεράσματα συνεδρία...

    Εκπροσώπηση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας σε Σεμινάριο στην Επαρχία Fujian

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Επαρχία Fujian, στην Κίνα, το...
    Best Shop