Ο επίμονος μυϊκός πόνος: Αιτίες και τρόποι αντιμετώπισης

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Ο δημοσιογράφος, Άρης Καβατζίκης, και η Δόκτωρ χειροπλαστικής καις συγγραφέας, Κατερίνα Μουστάκα, μίλησαν στο «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για τον επίμονο μυϊκό πόνο που μπορεί πολλές φορές να μας ταλαιπωρεί.

    Ο μυϊκός πόνος μοιάζει με πρωταπριλιάτικο ψέμα καθώς πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην έχουν κάποιον τραυματισμό αλλά πονούν στους μυς και δεν μπορούν να καταλάβουν την αιτία.

    Ο δημοσιογράφος, Άρης Καβατζίκης, μίλησε για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε για χρόνια και αφορούσε τον μυϊκό πόνο. Ο δημοσιογράφος είπε πως πονούσε τόσο πολύ που σκεφτόταν τα χειρότερα σενάρια.

    «Θεωρώ πως ένα μεγάλο μέρος του πόνου προέρχεται από το είδος της δουλειάς. Είμαι ένας άνθρωπος με κακή στάση σώματος και πολύ στρες. Πονούσα πάρα πολύ. Όταν αναγκάστηκα να ζητήσω λύση, δεν μπορούσαν να σηκωθώ από το κρεβάτι. Σκεφτόμουν τα χειρότερα σενάρια για το τι μπορεί να έχεις. Εμένα με χτυπούσε πολύ έντονα στο κεφάλι και στα μάτια. Από εκεί ξεκίνησα να το ψάχνω. Έπαιρνα μυοχαλαρωτικά, τα οποία δεν σε πιάνουν εύκολα. Όταν πήγα στον φυσιοθεραπευτή, είδα να παίρνω απαντήσεις σε όλα αυτά που με βασάνιζαν».

    Η Δόκτωρ χειροπλαστικής καις συγγραφέας, Κατερίνα Μουστάκα, αναφέρει πως το σώμα είναι ίδιο σε όλους. Κατά συνέπεια, σε όλους μπορεί να συμβεί να πονέσουμε στους μυς.

    Ο ρόλος των μυών στην υγεία του μυοσκελετικού συστήματος

    Η κλασσική δυτική ιατρική προσέγγιση θεωρεί πως η βασική αιτία του πόνου είναι οι αρθρώσεις, νεύρα και μεσοσπονδύλιοι δίσκοι.

    Στην πραγματικότητα όμως, αποδεικνύεται πως ένα μεγάλο κομμάτι του μυοσκελετικού πόνου οφείλεται στους ίδιους τους μύες.

    «Οι μύες είναι περίπου το 40% του βάρους του σώματός μας. Μας βοηθούν να κάνουμε κινήσεις και μας κρατάνε όρθιους αλλά το σώμα μας δεν είναι φτιαγμένο για να κάθεται σε μία καρέκλα για πολλές ώρες. Ένα μεγάλο ποσοστό του μυοσκελετικού πόνου είναι το μυϊκό κομμάτι».

    Ο ρόλος της ψυχολογίας στον μυϊκό πόνο

    Σύμφωνα με την ειδικό, τα σημεία που ενοχλεί περισσότερο ο μυϊκός πόνος είναι αυτά που ταλαιπωρούμε λίγο περισσότερο λόγω της καθημερινότητάς μας, όπως αθλητικές δραστηριότητες.

    «Ρόλο παίζει και η φυσική κατάσταση αλλά και το στρες. Εάν είμαι καλά ψυχολογικά, μπορεί να έχω λιγότερες πιθανότητες να νιώσω στρες άρα και να με πονέσουν οι μυς».

    Ένα μεγάλο ποσοστό των μυοσκελέτικών πόνων είναι οι αθλητικές δραστηριότητες, αλλά ένα ακόμη πιο μεγάλο είναι λόγω κακής συνεργασίας των μυών, το οποίο εάν δεν προσέξουμε μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιο πόνο.

    Γιατί η ακινησία «δοκιμάζει» την υγεία των μυών

    Ο Άρης Καβατζίκης είπε πως αντιμετώπισε τον πόνο, αρχικά με το να μάθει τι ακριβώς είχε.

    «Είχα μυϊκούς σπασμούς, που δημιουργούνται από τη κακή στάση σώματος, από την ακινησία ή από κάποια απότομη κίνηση».

    Σύμφωνα με την κ. Μουστάκα, είμαστε μηχανές κίνησης και δεν είμαστε φτιαγμένοι για να μένουμε καθιστοί αλλά ν α κινούμαστε συνέχεια.

    GYMALL

    «Ο πόνος είναι το καμπανάκι. Υπάρχει πιθανότητα ένα όργανο μπορεί να δημιουργήσει πόνο οπότε θα πρέπει να αποκλείσουμε όλες τις άλλες πιθανότητες και να απευθυνθούμε στον γιατρό».

    Πώς αντιμετωπίζεται;

    Ο Άρης Καβατζίκης είπε πως αντιμετώπισε τον πόνο με μυοχαλαρωτικά πριν κάνει θεραπεία αλλά πλέον, έμαθε από τους ειδικούς πως με φαρμακευτικές παγοκύστες μπορείς να βάλεις στο σημείο που πονάς.

    Σύμφωνα με την ειδικό, η γυμναστική είναι βασική προϋπόθεση για να αντιμετωπιστεί ο πόνος στους μύες.

    «Όταν έχουμε έναν πόνο δεν πρέπει να ακινητοποιούμαστε αλλά να ξεκινήσουμε να κάνουμε ήπια φόρτιση στο μέρος που πονάμε ένα 24ωρο μετά. Είναι καλύτερο έστω να περπατάς παρά να κάθεσαι ακινητοποιημένος».

    Τα πιο συχνά λάθη στον μυϊκό πόνο

    Σύμφωνα με την ειδικό τα λάθη που κάνουμε αναφορικά με τον μυϊκό πόνο είναι τα εξής:

    -Νομίζουμε πως το σώμα μας είναι υποχρεωμένο να μας ακολουθείς σε ό,τι θέλουμε.

    -Το κουκουλώνουμε με αναλγητικό ή μυοχαλαρωτικο.

    -Δεν πηγαίνουμε στον γιατρό αλλά κοιτάμε στο Google.

    -Εάν έχουμε πρόσφατο τραυματισμό δεν πρέπει να βάλουμε κάτι ζεστό. Εάν είναι οξύς τραυματισμός, ο πάγος δεν είναι σωστός γιατί μειώνει την φλεγμονή.

    -Πρέπει να ασκούμαστε.

    -Σε περιπτώσεις όπως τενοντίτιδα, απαγορεύονται οι διατάσεις.

    -Οι ασκήσεις με ελαστικούς κυλίνδρους μπορούν να βοηθήσουν στο να χαλαρώσουν οι μυς.

    -Όταν είναι κάτι απλό μπορεί να περάσει με ένα απλό παυσίπονο εάν όχι θα πρέπει να απευθυνθούμε στον ειδικό.

    -Ανάλογα με τη διάγνωση του γιατρού θα πρέπει να κάνουμε και την ανάλογη θεραπεία.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι αθλητικές μεταδόσεις 23/4/2024

    20:30 Novasports Prime Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ...

    Οι πασχαλινές λαμπάδες για όλα τα γούστα είναι εδώ!

    Το Πάσχα πλησιάζει και οι νονοί καλούνται να αναλάβουν…...

    ΠΑΤΡΑ: ΞΥΛΟΔΑΡΜΟΣ 8ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ 7ΧΡΟΝΟ – Προκαταρκτική από τον Εισαγγελέα Ανηλίκων

    Προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση ξυλοδαρμού 8χρονου από 7χρονο...

    Νίκος Αναδιώτης: «Οι ψυχολόγοι δεν ξέρω αν πιστεύουν στη ψυχή αν δεν είναι ορθόδοξοι»

    Στην κάμερα της εκπομπής της Φαίης Σκορδά, «Fay’s Time»,...