Πάπας Φραγκίσκος: Χωρίς την Ελλάδα, ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Ο Πάπας Φραγκίσκος από το Προεδρικό Μέγαρο απηύθυνε την ομιλία του θέτοντας τη σημασία της αλληλεγγύης, της κοινωνικής ανισότητας της διατήρησης της ειρήνης αλλά και της υποχώρησης της πανδημίας. Στον λόγο του έκανε συχνές αναφορές στα διαχρονικά και πανανθρώπινα μηνύματα που εκπέμπονται από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και την χριστιανική παράδοση, για να φωτίσει τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα σήμερα.

    «Στην Αθήνα ο άνθρωπος αντιλήφθηκε ότι είναι ένα πολιτικό ον, εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία» ανέφερε «και στη συνέχεια έβαλε τα θεμέλια για να χτιστεί ένα κοινό σπίτι, η Ευρώπη».

     

    Υποχώρηση της Δημοκρατίας

    «Σήμερα ωστόσο η δημοκρατία υποχωρεί παγκόσμια» είπε και σημείωσε ότι για αυτό ευθύνεται η απόσταση των ανθρώπων από τους θεσμούς, ο φόβος της απώλειας της ταυτότητας, η έξαρση των εθνικισμών.

    «Η κατεύθυνση που θα πρέπει να κρατήσουμε είναι η ενίσχυση των ευάλωτων. Χρειάζεται να προχωρήσουμε μπροστά προς την κοινωνική ισότητα. Τα βήματα που πρέπει να διανύσουμε είναι από την ιδεοληψία στη συμμετοχή. Από το Εγώ στον Άλλον», επεσήμανε μεταξύ άλλων.

    Διαβάστε επίσης: ΠτΔ για Πάπα Φραγκίσκο – «Η ανιδιοτελής προσφορά σας στους αδικημένους χαρακτηρίζουν το πολύτιμο έργο σας»
    Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική αλλαγή, στην πανδημία, στην εκτεταμένη φτώχεια αλλά και στη μετανάστευση, φαινόμενα που χρειάζεται να συνεργαστούμε για να τα αντιμετωπίσουμε «Να τεθούν οι κοινές ανάγκες πάνω από τα ιδιωτικά συμφέροντα, είναι η αναγκαιότητα της εποχής» ανέφερε.

     

    Το προσφυγικό είναι η σύγχρονη Οδύσσεια

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο προσφυγικό ζήτημα, αποκαλώντας τους μετανάστες και τους πρόσφυγες αδερφούς μας και κάλεσε την Ευρώπη να τους αντιμετωπίσει ως τέτοιους. Μίλησε για αναβλητικότητα από την πλευρά της ΕΕ. Όπως είπε η Ευρώπη πλέον έχει χωριστεί σε Βορά και Νότο

    Το μεταναστευτικό ζήτημα έχει ανοίξει χάσματα μεταξύ του Νότου και του Βορά. Θα ήθελα να ενθαρρύνω τους ανθρώπους να προστατεύσουν τους πιο αδύναμους. Περισσότερο από ένα εμπόδιο για το παρόν συνιστά μια εγγύηση για το μέλλον. Αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές μιας σύγχρονης Οδύσσειας. Τα βάσανα μας ενώνουν και η αναγνώριση ότι ανήκουμε στην ίδια εύθραυστη ανθρωπότητα είναι εγγύηση ότι θα προχωρήσουμε.

    Η Μεσόγειος είναι η θάλασσα που μας ενώνει με τους άλλους. Η ελιά – που καίγεται τα τελευταία χρόνια λόγω της κλιματικής αλλαγής- μπορεί να γίνει σύμβολο ειρήνης και προστασίας του περιβάλλοντος.

    Η πρόκληση της πανδημίας

    Αναφερόμενος στο θέμα της πανδημίας, τόνισε ότι αποτελεί μεγάλη αντιξοότητα. Όπως είπε, στην περίπτωση της Ελλάδας, αποτελεί επίσης μία πρόκληση που συνεπάγεται κατάλληλες δράσεις, αναφερόμενος στις εκστρατείες για τον εμβολιασμό και στις θυσίες των πολιτών, όπως ανέφερε.

    Όπως τα ελαιόδεντρα προηγούνται της ύπαρξης του Χριστού, με την αιωνόβια ιστορία της έτσι και η Ελλάδα μπορεί να οριστεί ως η μνήμη της Ευρώπης.

    «Ο Θεός να ευλογεί την Ελλλάδα» έκλεισε την ομιλία του.

    GYMALL

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Εγγραφές για τις Θερινές Ημερήσιες Παιδικές Κατασκηνώσεις

    Από τον Κοινωνικό Οργανισμό του Δήμου Πατρέων (ΚΟΔΗΠ) ανακοινώνονται...

    ΑΧΑΪΑ: Εντόπισαν μέσω DNA… τον 29χρονο που βανδάλιζε το νεκροταφείο Απιδεώνα

    Στην ταυτοποίηση των στοιχείων του δράστη ο οποίος προέβαινε...

    Αγριεμένος Ολυμπιακός ισοπέδωσε την Μπαρτσελόνα και παίζει τα ρέστα του στη Βαρκελώνη για το Final 4

    Επική εμφάνιση από τον Ολυμπιακό το βράδυ της Μεγάλης...

    Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 8 έως 10 Μαΐου

    Κατά την περίοδο 8 έως 10 Μαΐου, θα καταβληθούν...