ΠΑΤΡΑ – ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: Ανδρας μήνυσε 68 φορές την γυναίκα του! Για τα παιδιά τους

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis
    Σειρά σημαντικών αλλαγών φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που αναμορφώνει το Οικογενειακό Δίκαιο και θέτει νέες βάσεις στις σχέσεις γονέων και παιδιών, μετά το διαζύγιο.

     

    Οριστικές διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου, αποτελούν τομή στο Οικογενειακό Δίκαιο, καθώς με αυτές εισάγεται για πρώτη φορά η υποχρέωση των γονιών να προσφεύγουν αρχικά σε διαμεσολαβητή σε περίπτωση που διαφωνούν για το συμφέρον του παιδιού τους. Αν δεν καταφέρουν και με τον τρόπο αυτό να βρουν λύση, τότε θα επιλαμβάνεται η δικαιοσύνη.

     

    Επίσης, με το νομοσχέδιο προσδιορίζονται οι συνέπειες που θα έχουν οι δύο γονείς αν δεν ασκούν σωστά τη γονική μέριμνα, ενώ ρυθμίζονται λεπτομερώς τα ζητήματα που ανακύπτουν όταν αυτή δεν είναι δυνατόν να ασκηθεί από κοινού. Επιπρόσθετα, οι νέες ρυθμίσεις προβλέπουν ότι πριν από κάθε απόφαση που θα αφορά τη γονική μέριμνα το δικαστήριο μπορεί να ζητήσει τη γνώμη του παιδιού ενώ, οι υποθέσεις αυτές θα εκδικάζονται πλέον από δικαστές που θα έχουν παρακολουθήσει ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης.

     

    ΑΙΤΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ
    Η ρύθμιση της επιμέλειας των παιδιών, αποτελεί σε πάρα πολλές περιπτώσεις αιτία «πολέμου» μεταξύ δύο διαζευγμένων γονέων, με αποτέλεσμα να προκαλείται μια χρονοβόρα και ψυχοφθόρος διαμάχη, η οποία τις περισσότερες φορές, έχει αρνητικές επιπτώσεις και στα παιδιά.

     

    GYMALL
    Ο πατρινός δικηγόρος Βασίλης Μπαλής, που έχει χειριστεί στην καριέρα του πάρα πολλές περιπτώσεις διαζυγίων και επιμέλειας παιδιών, τόνισε  ότι η παραβίαση των όρων της επικοινωνίας τέκνων με έναν από τους δύο γονείς -κυρίως με τον πατέρα- έχει αποτελέσει αφορμή «πολέμου», που μπορεί να φτάσει και σε ακραίες καταστάσεις.

     

    Θυμήθηκε μια χαρακτηριστική περίπτωση διαζευγμένου ζευγαριού από την Αχαϊα, όπου ο άνδρας έχει μηνύσει συνολικά 68 φορές την πρώην σύζυγό του, κατηγορώντας την, ότι παρεμπόδιζε την επικοινωνία των παιδιών μαζί του.
    Να σημειωθεί πως, η γονική μέριμνα και η επιμέλεια του παιδιού, είναι δύο διακριτές έννοιες και υποχρεώσεις. Η πρώτη αφορά σε σοβαρές αποφάσεις για το παιδί (π.χ. θέματα υγείας), όπου απαιτείται η συγκατάθεση και των δύο γονέων. Η επιμέλεια είναι μια διαφορετική συνθήκη, που αφορά τον γονέα με τον οποίο διαμένει το παιδί και μέχρι σήμερα τα δικαστήρια, την έδιναν σε ποσοστό 90% στις μητέρες.

     

    Κατά τον κ. Μπαλή, η εισαγωγή του όρου της συνεπιμέλειας του παιδιού στο σχεδιαζόμενο νομοσχέδιο, σίγουρα αποτελεί τομή στο οικογενειακό δίκαιο και για πολλούς, θα έπρεπε να έχει υιοθετηθεί από την ελληνική έννομη τάξη εδώ και χρόνια. Ανέφερε μάλιστα και ένα επιχείρημα: Από τη στιγμή που ένας πατέρας πληρώνει για τη διατροφή του παιδιού του, γιατί να μην έχει και το δικαίωμα της συνεπιμέλειας και να το φροντίζει και αυτός;

     

    Παρ΄όλα αυτά, σημείωσε ότι δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι, σε αυτές τις περιπτώσεις, ο κύριος παράγοντας λήψης αποφάσεων είναι το συμφέρον του παιδιού, όπως αναγνωρίζεται από την διεθνή σύμβαση δικαιωμάτων του παιδιού του ΟΗΕ, την οποία έχει υιοθετήσει και εντάξει στο νομοθετικό της πλαίσιο και η Ελλάδα, από το 1992 με το ν. 2101.

    Πελοπόννησος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ποια είναι τα 7 πιο «άγνωστα» έθιμα του Ελληνικού Πάσχα

    Κάθε που μπαίνει η άνοιξη μυρίζει Πάσχα σε όλη την Ελλάδα....

    Η Χριστίνα Αλεξοπούλου οικογενειακώς στην Ι.Μ. Παναγίας Βαρνάκοβας

    Εγραψε η υφυπουργός Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου: Μεγάλη Παρασκευή, σήμερα οικογενειακώς...

    Στο Προεδρικό ο Πατρινός Νικόλας Καραγκιαούρης στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

    Τιμητική συμμετοχή για τον  πατρινό βαρύτονο, Νικόλα Καραγκιαούρη, ο οποίος τραγούδησε,...

    Τροφές που βοηθούν στην καλύτερη πέψη

    Η δυσπεψία μπορεί να δυσκολέψει τη ζωή μας. Υπάρχουν...