«Σιντριβάνια: είναι “άποψη” της δημοτικής αρχής η εγκατάλειψή τους»

Άρθρο του Πέτρου Ψωμά, επικεφαλής σπιράλ
Δεν ανοίξαμε τυχαία το θέμα «σιντριβάνια της Πάτρας» με τη σχετική μας ερώτησή στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο. Κρίναμε πως η διαδικασία της «Λογοδοσίας του Δημάρχου» ήταν ο προσφορότερος πολιτικός χώρος για να τεθεί το ζήτημα. Πιστεύουμε εξάλλου πως ο τρόπος διαχείρισης αυτών των στοιχείων του δημόσιου χώρου είναι ενδεικτικός της φιλοσοφίας του Δήμου Πατρέων και των διοικούντων του. Τα σιντριβάνια συνιστούν ταυτόχρονα στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς, μέρος της ταυτότητας της πόλης, σημεία αναφοράς πολλών γενεών Πατρινών, αναπόσπαστα κομμάτια των πλατειών, μέρη που παρέχουν ξεκούραση, δροσιά, καλαισθησία.
Αποσπάσαμε δύο ειλικρινείς απαντήσεις από τον δήμαρχο: α) η κατάστασή τους είναι κακή και β) την ευθύνη τους έχει αποκλειστικά ο Δήμος Πατρέων. Εισπράξαμε σιωπή στα τρία πολύ συγκεκριμένα μας ερωτήματα: πόσα είναι συνολικά τα σιντριβάνια; Πόσο υπολογίζεται το συνολικό κόστος αποκατάστασής τους; Αν αποφασιζόταν να ασχοληθούμε, ποιο θα ήταν ένα εύλογο χρονοδιάγραμμα για την οριστική παράδοσή τους στην πρέπουσα κατάσταση; Προβληματίζει η άρνηση παροχής στοιχείων. Εκτιμάμε πως όλα τα νούμερα είναι μικρά: λίγα σιντριβάνια, μικρά ποσά, ελάχιστοι μήνες.
Επομένως το να παραμένουν στην εγκατάλειψη είναι προφανώς απόφαση, όχι αδυναμία. Ούτως ή άλλως τα ποσά που –πρόσφατα μόνο- αποφάσισε ο δήμος να δαπανήσει για αχρείαστες πολιτιστικές (και άλλες) δράσεις θα ήταν υπερ-αρκετά για μια πρώτη διόρθωση ζημιών, για την αισθητική αποκατάσταση, για συστηματική καθαριότητα και φύλαξη. Δεν θέλουν τα σιντριβάνια της Πάτρας περιποιημένα! Είναι «άποψη» και την επιβάλλουν στην πόλη.

Τρεις σύντομες αποδείξεις:
- Το άγαλμα του σιντριβανιού της πλατείας «Άλκη Στέα» (τέρμα Κιλκίς) είναι αποκεφαλισμένο εδώ και μήνες. Η Αντιδημαρχία Πολιτισμού προτιμά να πληρώσει 30.000(!) ευρώ για ένα Συμπόσιο Γλυπτικής, παρά για την (πολύ οικονομικότερη) αποκατάσταση της γοργόνας.
- Τα Ψηλαλώνια και η Ομόνοια κατακλύστηκαν από κόσμο την παραμονή της Πρωτομαγιάς, όμως η φροντίδα των κεντρικών σιντριβανιών τους δεν κρίθηκε απαραίτητη κι έτσι οι Πατρινοί ψυχαγωγήθηκαν δίπλα σε βούρκους.
- Οι εκκλήσεις για τα ιστορικά σιντριβάνια της Πλατείας Γεωργίου είχαν πληθύνει τελευταία (έγγραφα, αιτήματα, μηνύματα, αναρτήσεις, δημοσιεύματα κλπ). Η δημοτική αντίδραση ήταν η πλήρης αδιαφορία.
Η διαπόμπευση της πόλης που προκλήθηκε από την πρόσφατη ακτιβιστική ενέργεια συμπολίτη που αποπειράθηκε να καθαρίσει μόνος του το κάτω σιντριβάνι της Πλατείας Γεωργίου (με μια απόχη!) ήταν πλήγμα για την Πάτρα. Αποκλειστικά υπεύθυνη είναι «η δημοτική αρχή της αδιαφορίας». Στη βρομιά, στην εγκατάλειψη και στην απαξίωση ενός τέτοιου μνημείου βλέπουμε ξεκάθαρα τη σχέση του δημάρχου με την πόλη και την ιστορία της, την έγνοια της δημοτικής αρχής για τη λειτουργία της και την καθημερινότητά μας.
Σημείωση: Οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται είναι όλες σημερινές (11/5/2025)