ΠΑΤΡΑ- Ιατροδικαστές: «Ανακρίβειες τα περί θεραπευτικής δόσης κεταμίνης…»

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Αποκλείουν, με στοιχεία, κάθε πιθανότητα η κεταμίνη που χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα να είναι «θεραπευτική» -όπως ισχυρίστηκε σε δηλώσεις της η ιατροδικαστής Ουρανία Δημακοπούλου ως επιστήμονας ειδικών γνώσεων από την πλευρά της υπεράσπισης- διακεκριμένοι επιστήμονες μιλώντας στην «ΜΠΑΜ στο Ρεπορτάζ».

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Η κυρία Χρυσάνθη Σαρδέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας του ΑΠΘ και σύμβουλος του αν. καθηγητή Ιατροδικαστικής-Τοξικολογίας κ. Νικολάου Ράικου που εντόπισε την κεταμίνη στις τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας, είναι κατηγορηματική: «Λένε ανακρίβειες. Η κεταμίνη που χορηγήθηκε στο παιδί είναι πολλαπλάσια από αυτήν που θα χορηγούσαν γιατροί και η συγκέντρωσή της στο αίμα είναι επίσης πολλαπλάσια από αυτήν που θα περίμενε κανείς, εάν είχε πάρει θεραπευτικές δόσεις η 9χρονη. Τώρα το πώς το λέει η κυρία ιατροδικαστής και με τέτοια άνεση, να τη ρωτήσετε να σας πει. Στο δικαστήριο θα κληθούν να εξηγήσουν γιατί θεωρούν ότι αυτή η δόση είναι θεραπευτική» επισήμανε η ίδια στην «Μ».

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND
    ΠΑΤΡΑ- Ιατροδικαστές: «Ανακρίβειες τα περί θεραπευτικής δόσης κεταμίνης…»

    Η κυρία Χρυσάνθη Σαρδέλη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Φαρμακολογίας του ΑΠΘ

    Τόνισε μάλιστα ότι η κεταμίνη είχε μεταβολιστεί, γεγονός που σημαίνει ότι το παιδί την είχε λάβει όταν ήταν εν ζωή. «Εάν την είχαν δώσει γιατροί στη διάρκεια της ανάνηψης, δεν θα βρίσκαμε στα ούρα nor-κεταμίνη (σ.σ. πρόκειται για τον μεταβολίτη της κεταμίνης). Πώς βρέθηκε ο μεταβολίτης στα ούρα; Το παιδί ήταν πεθαμένο όταν έφτασαν οι γιατροί. Αυτό δήλωσαν οι συνάδελφοι, ότι όταν πήγαν στο δωμάτιο βρήκαν ένα παιδί νεκρό και ξεκίνησαν να του κάνουν ανάνηψη. Το βεβαιώνουν πάνω από πέντε γιατροί. Εκτός αν πιστεύουν ότι όλοι είναι τρελοί και λένε ψέματα! Κάτι δεν κολλάει, γιατί αν ήταν καλά το κοριτσάκι δεν είχαν λόγο να το διασωληνώσουν, να κάνουν καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση, ούτε να καλέσουν τους εντατικολόγους. Θα βοηθούσε η απλή παιδίατρος» επισήμανε η καθηγήτρια. «Επίσης δεν λείπει κεταμίνη στο ‘‘Παίδων’’ από πουθενά, βάσει όσων έχουν κατατεθεί» πρόσθεσε. Η διακεκριμένη επιστήμων εξήγησε ακόμη ότι δεν χρειαζόταν να δοθεί κεταμίνη στη φάση της επιχείρησης να επαναφέρουν στη ζωή την Τζωρτζίνα: «Οι γιατροί έδωσαν ένα μυοχαλαρωτικό που λέγεται ροκουρόνιο και διευκολύνει την τοποθέτηση τραχειοσωλήνα. Έδωσαν και αδρεναλίνη μήπως καταφέρουν να ξαναξεκινήσουν την καρδιά του παιδιού». Η κυρία Σαρδέλη επισήμανε ότι η χορήγηση των φαρμάκων αυτών έγινε βάσει πρωτοκόλλου το οποίο ακολουθείται σε αυτές τις περιπτώσεις: «Τα φάρμακα αυτά βέβαια δεν ανιχνεύτηκαν μεταθανάτια στο αίμα της Τζωρτζίνας, ακριβώς γιατί δόθηκαν μετά τον θάνατό της. Όταν είναι νεκρό το παιδί, ακόμη και όταν κάνεις προσπάθειες καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης δεν κυκλοφορεί το αίμα στο σώμα τόσο πολύ, οπότε δεν πήγε το φάρμακο μέχρι την καρδιά» είπε και συμπλήρωσε: «Παρεμπιπτόντως δεν μετράμε την αδρεναλίνη μετά τον θάνατο γιατί δεν μπορείς να ξεχωρίσεις την ενδογενώς παραγόμενη από την εξωγενώς χορηγούμενη» διευκρίνισε.
    Η ίδια δεν μπορούσε να κρύψει την οργή της για τις δηλώσεις από την πλευρά της υπεράσπισης της κατηγορουμένης. «Καταλαβαίνετε πόσα λάθη κάνουν, το ένα μετά το άλλο; Είναι αστειότητες αυτά που ακούω, θα τρελαθώ τελείως» είπε χαρακτηριστικά.

    ΠΑΤΡΑ- Ιατροδικαστές: «Ανακρίβειες τα περί θεραπευτικής δόσης κεταμίνης…»

    Κεταμίνη – Φαινοβαρβιτάλη

    Ρωτήσαμε τη διακεκριμένη επιστήμονα αν υπήρχε περίπτωση η φαινοβαρβιτάλη, την οποία χορηγούσαν στην Τζωρτζίνα, να αλληλεπιδρούσε με την κεταμίνη. «Η φαινοβαρβιτάλη είναι βαρβιτουρικό κατασταλτικό και αντιεπιληπτικό φάρμακο. Είναι δύο κατασταλτικά φάρμακα μαζί. Κεταμίνη και φαινοβαρβιτάλη έχουν συνεργική δράση, δηλαδή αυξάνεται το κατασταλτικό αποτέλεσμα όταν βέβαια χορηγηθούν σε υπερβολικές δόσεις. Μπορεί να υπάρξει συγχορήγηση, δεν απαγορεύεται δηλαδή να πάρει κάποιος φαινοβαρβιτάλη μαζί με κεταμίνη. Οι δοσολογίες αλλάζουν» επισήμανε η καθηγήτρια Κλινικής Φαρμακολογίας.
    Υπενθυμίζεται ότι η Ρούλα Πισπιρίγκου λίγο πριν συλληφθεί αναζητούσε στο Διαδίκτυο τα ακόλουθα: «κεταμίνη», «κεταμίνη – φαινοβαρβιτάλη», «υδροχλωρική κεταμίνη».
    Αυτό δημιουργεί το ερώτημα γιατί η κατηγορουμένη έψαχνε μόνο τη σχέση φαινορβαρβιτάλης και κεταμίνης, δεδομένου ότι στο νοσοκομείο το παιδί έπαιρνε και άλλα φάρμακα, καθώς και γιατί ήθελε να μαθαίνει κάθε ουσία στην επιστημονική της ορολογία που έπαιρνε το παιδί;

    Δημήτρης Γαλεντέρης: «Η κεταμίνη που βρέθηκε στην Τζωρτζίνα μπορεί να σκοτώσει ενήλικους άνδρες, πόσω μάλλον ένα κορίτσι»

    ΠΑΤΡΑ- Ιατροδικαστές: «Ανακρίβειες τα περί θεραπευτικής δόσης κεταμίνης…»

    Ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης

    Δεν έχει καμία σχέση με τυχόν «θεραπευτική δράση» η κεταμίνη στην ποσότητα που ανιχνεύθηκε στην Τζωρτζίνα, επισημαίνει στην «Μ» ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης. «Κατ’ αρχάς η κεταμίνη είναι μια ουσία που χρησιμοποιείται κυρίως για την αναισθησία πριν από επεμβάσεις, καθώς προκαλεί καταστολή του αναπνευστικού κέντρου. Δεν έχει καμία δουλειά να χορηγηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση της 9χρονης. Αυτή η ουσία δεν θα έπρεπε να είναι στην τοξικολογική εξέταση» τονίζει και επισημαίνει ότι το άτομο που χορήγησε το φάρμακο αυτό εκμεταλλεύτηκε την ιδιότητά του να καταστέλλει την αναπνοή. «Η κεταμίνη σε αυτή τη συγκέντρωση μπορεί να προκαλέσει άπνοια, δηλαδή και τον θάνατο σε ενήλικους άνδρες. Πόσω μάλλον σε ένα ανήλικο κορίτσι. Δρα στον εγκέφαλο και μόλις μπει στην κυκλοφορία του αίματος πρέπει να περάσει από το ήπαρ, τα νεφρά, να μεταβολιστεί και να μετατραπεί σε άλλες ουσίες, όπως η nor-κεταμίνη. Στα ούρα μπορεί να εμφανιστεί η εν λόγω ουσία ως αυτούσια ή οι μεταβολίτες αυτής. Το γεγονός ότι εμφανίστηκε nor-κεταμίνη σημαίνει ότι χορηγήθηκε όταν η Τζωρτζίνα βρισκόταν εν ζωή» τονίζει ο κ. Γαλεντέρης.

    Ελπίδα Σπανουδάκη: «Η δόση που χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα είναι θανατηφόρα»

    ΠΑΤΡΑ- Ιατροδικαστές: «Ανακρίβειες τα περί θεραπευτικής δόσης κεταμίνης…»

    Η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη

    «Η κεταμίνη είναι μια ουσία η οποία δεν χορηγείται σε περιπτώσεις ανακοπής. Το παιδί την ώρα που μπήκαν οι γιατροί στο δωμάτιο ήταν σε ανακοπή. Αποκλείεται να του χορήγησαν κεταμίνη, δεν ενδείκνυται, επισημαίνει η ιατροδικαστής Ελπίδα Σπανουδάκη. «Να δούμε λίγο και την αιτία αυτής της ανακοπής. Δεν είναι μόνο το αποτέλεσμα. Στην τοξικολογική είδαμε αυξημένη δόση κεταμίνης στα όρια της θανατηφόρας δοσολογίας αλλά και μεταβολισμό της κεταμίνης. Να δούμε σε συνάρτηση με τα ευρήματά μας τη δόση της κεταμίνης, την οδό που χορηγήθηκε και να φτάσουμε στον χρόνο που χορηγήθηκε» προσθέτει.
    Η ίδια επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη ουσία δεν κυκλοφορεί αφύλακτη στα νοσοκομεία. Βρίσκεται σε ειδικούς χώρους και κάθε χρήση της καταγράφεται. Τη ρωτήσαμε για την αλλαγή στάσης της Ουρανίας Δημακοπούλου, η οποία άλλα έλεγε πέρυσι και άλλα λέει φέτος όσον αφορά τους θανάτους των τριών παιδιών: «Δεν με αφορά το τι κάνει ο κάθε συνάδελφος και δεν σχολιάζω τη στάση του. Καθένας μας λέει αυτά που πιστεύει και πρέπει να τα υποστηρίζει κιόλας». Η ίδια επισημαίνει ότι δεν έχει αλλάξει τη στάση της στην υπόθεση. «Προφανώς ενστερνίζομαι την άποψη ότι η δόση που χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα είναι θανατηφόρα. Δεν άλλαξε κάτι στη μονάδα μέτρησης, τότε μιλούσαμε για μικρογραμμάρια ανά ml. Δεν άλλαξε το ποσοστό της κεταμίνης ή ήταν λάθος μέτρηση και αυτή βγήκε λιγότερο και μπορεί να θεωρηθεί θεραπευτική δόση, δεν έχω κάποια έγγραφα που να προσδίδουν κάτι άλλο, ούτε κάποια νέα ευρήματα.
    Δεν προκύπτει από πουθενά ότι χορηγήθηκε στο παιδί η κεταμίνη βάσει μιας θεραπείας» τονίζει η κυρία Σπανουδάκη.

    Σωτήρης Μπουζιάνης: «Η συγκεκριμένη ουσία σκοτώνει σε μικρότερη από τη μισή δόση σε σχέση με αυτή που βρέθηκε στην ανήλικη»

    ΠΑΤΡΑ- Ιατροδικαστές: «Ανακρίβειες τα περί θεραπευτικής δόσης κεταμίνης…»

    Σωτήρης Μπουζιάνης- Ο ιατροδικαστής που εξέτασε τη σορό της Τζωρτζίνας

    Θανατηφόρα ακόμα και σε λιγότερη από τη μισή δόση από αυτή που χορηγήθηκε στην Τζωρτζίνα Δασκαλάκη είναι η κεταμίνη, επισημαίνει ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης, ο οποίος είναι αυτός ο οποίος εξέτασε τη σορό της άτυχης μαθήτριας.
    Ρωτήσαμε τον πολύπειρο ιατροδικαστή για τις δηλώσεις της συναδέλφου του Ουρανίας Δημακοπούλου, η οποία μιλώντας έξω από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο την πρώτη μέρα της δίκης Πισπιρίγκου είπε ότι τα 6,5 mg κεταμίνης ανά λίτρο αίματος που ανιχνεύθηκαν στον οργανισμό της 9χρονης είναι «θεραπευτική δόση», σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία!
    «Τι να πω, δεν το γνωρίζω, άμα το ξέρει η κυρία Δημακοπούλου…» είπε αρχικά ο κ. Μπουζιάνης. «Εγώ το έδωσα θανατηφόρα, τώρα τι να σας πω από κει και πέρα».
    Στην ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να μην είναι θανατηφόρα η δόση των 6,5 μικρογραμμαρίων ανά λίτρο αίματος, ο ιατροδικαστής απάντησε κατηγορηματικά ότι όχι, δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, έχοντας μάλιστα υπόψη του τη βιβλιογραφία. Τόνισε μάλιστα ότι «η κεταμίνη σκοτώνει σε μικρότερη από τη μισή δόση σε σχέση με αυτή που βρέθηκε στην ανήλικη». Σύμφωνα με το πόρισμα του κ. Μπουζιάνη, η ποσότητα κεταμίνης που χορηγήθηκε στην 9χρονη ήταν 6,5 μικρογραμμάρια ανά ml, όταν σε 114 προγενέστερους θανάτους από την ίδια ουσία ο μέσος όρος ήταν 2,4 μικρογραμμάρια ανά ml.

    Η κατάθεση

    Ο κ. Μπουζιάνης είχε υποβάλει την έκθεσή του στο Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής. Στη συνέχεια κλήθηκε από τη 18η ανακρίτρια για να δώσει διευκρινιστικές απαντήσεις γύρω από το πόρισμά του. Η κατάθεση του διήρκεσε κάτι λιγότερο από μία ώρα. Σε αυτήν ανέφερε μεταξύ άλλων ότι δεν υπήρχαν κακώσεις στο πρόσωπο ή το σώμα της 9χρονης που να συνδέονται με τον θάνατο, ενώ εξήγησε το τι ακριβώς συμβαίνει με την ανίχνευση του μεταβολίτη της nor-κεταμίνης στα ούρα της Τζωρτζίνας.
    Υποστήριξε ότι η nor-κεταμίνη αποκαλύπτει πως η κεταμίνη δόθηκε όσο η 9χρονη κοπέλα ήταν εν ζωή και γι’ αυτό πρόλαβε να τη μεταβολίσει. Σε αντίθεση, όπως είπε, με το ροκουρόνιο ή την αδρεναλίνη, που της χορηγήθηκαν ενώ ουσιαστικά δεν βρισκόταν εν ζωή.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Αυτά είναι τα μέλη της κριτικής επιτροπής του Πατρινού Καρναβαλιού

    Με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ της ΚΕΔΗΠ-Καρναβάλι Πάτρας στη...

    Παναχαϊκή: Ανακοίνωσε τον Καλαϊτζίδη για την τεχνική ηγεσία

    Η ανακοίνωση: Η ΠΑΕ Παναχαϊκή ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας...

    «Dubai chocolate», η νέα μανία στα social media – Υπάρχει πατέντα;

    Είναι πανάκριβη και πλούσια σε θερμίδες, αλλά όλοι θέλουν...

    Πρωταθλήτρια φωτογραφήθηκε για το Playboy και… ξεπούλησε

    Η Joy Beune πρωταθλήτρια του πατινάζ ταχύτητας στην Ολλανδία,...
    Best Shop