ΠΑΤΡΑ: «Σωτήριες επεμβάσεις από την Επεμβατική Ακτινολογία»-Τι ανέφερε ο καθηγητής, Δημήτριος Καρναμπατίδης

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Η πνευμονική εμβολή, το εγκεφαλικό μπορεί αν οι ασθενείς προσφύγουν έγκαιρα να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά από την Επεμβατική Ακτινολογία σε συνεργασία με τη Νευρολογία. Επίσης ο μη εγχειρήσιμος καρκίνος του ήπατος, επισημαίνει στη «Γνωμη» ο καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας Δημήτριος Καρναμπατίδης.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε το ιστορικό πλέον 21ο Ακτινολογικό Συνέδριο Νοτιοδυτικής Ελλάδας στην Πάτρα που διοργάνωσε η Ακτινολογική Ένωση Νοτιοδυτικής Ελλάδας 20-21 Απριλίου, καθότι περιέλαβε τριανταπέντε έγκριτους ομιλητές που παρουσίασαν θέματα που απασχολούν τον σύγχρονο ακτινολόγο στην καθημερινή κλινική πράξη, τόσο τους ιδιώτες όσο και τους νοσοκομειακούς ιατρούς.

    GYMALL

    «Το γεγονός ότι το Συνέδριο φέτος εδράστηκε στη διαχείριση των τυχαίων ευρημάτων που προκύπτουν από μια απεικόνιση, στην αναγκαιότητα του προσυμπτωματικού ελέγχου και στη νέα μέθοδο αντιμετώπισης επειγόντων περιστατικών, όπως πνευμονική εμβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο πρέπει να αναδειχθεί και να κινήσει το ενδιαφέρον των πολιτών θέτοντάς τους σε εγρήγορση», υποστηρίζει στη «Γ» ο πρόεδρος του Συνεδρίου καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας Δημήτριος Καρναμπατίδης.
    Ερωτηθείς από τη «Γ» ο Καθηγητής Καρναμπατίδης, ποια είναι σε σύνοψη τα συμπεράσματα του 21ου Συνεδρίου, αναφέρθηκε σε σημαντικά σημεία κομβικής σημασίας για κάθε πολίτη που μπορούν να σώσουν όπως τόνισε, ζωές. «Το συγκεκριμένο 21ο Συνέδριο απέδειξε αρχικά ότι το επίπεδο της Ακτινολογίας στην περιοχή μας είναι πάρα πολύ υψηλό και εξ αυτού του γεγονότος είναι γεγονός ότι διαθέτουμε τα εργαλεία εκείνα τα οποία μπορούν να σώσουν ζωές και παράλληλα να δώσουν την δυνατότητα στους ασθενήσαντες συνανθρώπους μας να παραμείνουν ενεργοί παρότι πέρασαν πάρα πολύ σοβαρές νόσους.

    Το σημαντικότερο κομμάτι και νομίζω ότι είναι αναγκαίο να αναδειχθεί από τους γιατρούς και κυρίως από τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας είναι η σωτήρια παρέμβαση στο εγκεφαλικό επεισόδιο, κάτι που πρέπει πια σχεδόν κάθε πολίτης στην περιοχή μας να γνωρίζει πως αν σε κάποιον συμβεί εγκεφαλικό επεισόδιο, δηλ. συμπτώματα που υποψιάζεται ότι πρόκειται για εγκεφαλικό, θα πρέπει άμεσα να ελεγχθεί από γιατρό ώστε να καταφέρουμε να τον έχουμε κοντά μας στις επόμενες τέσσερις με τεσσεράμισι ώρες, γιατί μπορεί να βοηθηθεί ώστε αυτό το εγκεφαλικό πρωτίστως να μην τον σκοτώσει και επίσης πολύ σημαντικό να μην αφήσει οποιοδήποτε πρόβλημα.

    Για την επιτυχή αντιμετώπιση του εγκεφαλικού υπάρχει συνεργασία της επεμβατικής ακτινολογίας (Εμβολισμός) και βεβαίως των νευρολόγων».
    Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι είναι πολύ σημαντικό να επισημανθεί πως «ασθενείς με καρκίνο του ήπατος όταν η νόσος ανακαλύπτεται αρκετά αργά, σήμερα υπάρχουν τρόποι να βοηθηθούν αυτοί οι ασθενείς που δεν μπορούν να χειρουργηθούν μέσω της επεμβατικής Ακτινολογίας με ραδιοεμβολισμό. Προς τούτο, με αυτή τη γνώση οι ασθενείς μπορούν να προστρέξουν στον γιατρό για περισσότερη πληροφόρηση ώστε να αντιμετωπίσουν τη νόσο. Επίσης πρέπει να τονίσω, όσον αφορά τις γυναίκες πως δεν πρέπει να αμελούν τη μαστογραφία».

    Για τον καθηγητή Καρναμπατίδη το σημαντικότερο είναι πως επειδή ευτυχώς η τεχνολογία κάνει άλματα και η Ακτινολογία συνδέεται με αυτήν άρρηκτα δεν πρέπει να αγνοούν οι πολίτες ότι σήμερα για πάρα πολλά προβλήματα, υπάρχουν λύσεις πολύ πιο απλές και αποτελεσματικές από ό,τι παλιότερα. «Αξίζει να σημειωθεί» επισημαίνει ο ίδιος ότι «φέτος βέβαια εστιάσαμε στην φλεβική ανεπάρκεια, από την οποία ταλαιπωρείται πάρα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού, σχεδόν το 40% και δεν πρέπει να αγνοεί ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα επιλύεται».

    Τέλος, αναφερόμενος ο καθηγητής Επεμβατικής Ακτινολογίας στους στόχους του Συνεδρίου, υποστήριξε ότι κατά μείζον ποσοστό αυτοί επετεύχθησαν αφού μέσω του Συνεδρίου μεταφέρθηκε η νέα γνώση και αναδείχθηκε πως μπορεί να υπάρξει εποικοδομητική ανταλλαγή γνώσης με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους ιδιώτες συναδέλφους που μπορούν και το πράττουν θαυμάσια να προσφέρουν σημαντικό έργο.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ποια είναι τα 7 πιο «άγνωστα» έθιμα του Ελληνικού Πάσχα

    Κάθε που μπαίνει η άνοιξη μυρίζει Πάσχα σε όλη την Ελλάδα....

    Η Χριστίνα Αλεξοπούλου οικογενειακώς στην Ι.Μ. Παναγίας Βαρνάκοβας

    Εγραψε η υφυπουργός Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου: Μεγάλη Παρασκευή, σήμερα οικογενειακώς...

    Στο Προεδρικό ο Πατρινός Νικόλας Καραγκιαούρης στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής

    Τιμητική συμμετοχή για τον  πατρινό βαρύτονο, Νικόλα Καραγκιαούρη, ο οποίος τραγούδησε,...

    Τροφές που βοηθούν στην καλύτερη πέψη

    Η δυσπεψία μπορεί να δυσκολέψει τη ζωή μας. Υπάρχουν...