Πέντε επιστημονικές εξελίξεις που γεννούν αισιοδοξία

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Στην περίοδο που διανύουμε είναι μερικές φορές δύσκολο να σκεφτόμαστε με αισιοδοξία για το μέλλον, ωστόσο οι πρόσφατες τεχνολογικές και επιστημονικές εξελίξεις μπορούν να μας παρέχουν μία νέα, πιό θετική οπτική.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Οι μεταμοσχεύσεις βλαστικών κυττάρων και ο διαβήτης

    Μισό δισ. άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με διαβήτη.

    Υπάρχουν διάφοροι τύποι με διαφορετικές αιτίες, αλλά όλοι οδηγούν τους ανθρώπους να έχουν υπερβολική ποσότητα σακχάρου στο αίμα τους.

    Εάν δεν ελεγχθεί καλά, αυτή η υπερβολική γλυκόζη μπορεί να προκαλέσει βλάβες σε όλο το σώμα, θέτοντας τους ανθρώπους σε κίνδυνο για ασθένειες των ούλων, βλάβες στα νεύρα, νεφροπάθεια, τύφλωση, ακρωτηριασμούς, καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο.

    Προς το παρόν, οι ασθενείς διαχειρίζονται την κατάσταση με φάρμακα, ινσουλίνη και αλλαγές στον τρόπο ζωής, αλλά μια νέα γενιά θεραπειών θα μπορούσε να αναστρέψει τη νόσο. Τον περασμένο μήνα ανακοινώθηκαν λεπτομέρειες σχετικά με την πρώτη γυναίκα που υποβλήθηκε σε θεραπεία για διαβήτη τύπου 1 με βλαστοκύτταρα που λήφθηκαν από το ίδιο της το σώμα. Προηγουμένως, η 25χρονη χρειαζόταν σημαντικές ποσότητες ινσουλίνης. Τώρα παράγει τη δική της.

    Τον Απρίλιο, μια παρόμοια μεταμόσχευση κυττάρων επέτρεψε σε έναν 59χρονο άνδρα με διαβήτη τύπου 2 να απαλλαγεί από τη λήψη ινσουλίνης. Είναι ακόμη νωρίς και οι προκλήσεις παραμένουν, κυρίως όσον αφορά την κλιμάκωση της θεραπείας, αλλά τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι συναρπαστικά.

    Εμβόλια κατά του καρκίνου

    Τα εμβόλια ήταν μία από τις αξιοσημείωτες επιστημονικές εξελίξεις της πανδημίας. Τώρα οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η ίδια τεχνολογία mRNA που στήριξε τα εμβόλια Moderna και Pfizer-BioNTech Covid-19 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εκπαιδεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα να αναγνωρίζει και να επιτίθεται στον καρκίνο.

    Αυτά τα εμβόλια λειτουργούν παρέχοντας μια οδηγία στα κύτταρα του ασθενούς να παράγουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που λειτουργεί ως σημαία για να στοχεύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σε αυτή την περίπτωση, οι επιστήμονες προσαρμόζουν το σχεδιασμό του εμβολίου σε πρωτεΐνες στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων του ασθενούς.

     

    Τον Αύγουστο, εκατοντάδες ασθενείς συμμετείχαν στην πρώτη παγκοσμίως δοκιμή εξατομικευμένου εμβολίου mRNA για τον καρκίνο για το μελάνωμα και βρίσκονται σε εξέλιξη δοκιμές για τον καρκίνο του παγκρέατος, του εντέρου και άλλους καρκίνους.

    Μάλιστα, δεδομένου ότι η προστασία που παρέχεται από τα εμβόλια μπορεί να είναι μακράς διάρκειας, μπορεί να είναι δυνατή η χρήση της προσέγγισης ως προληπτικό μέτρο, για άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού ή των ωοθηκών, και για να σταματήσει η επανεμφάνιση του καρκίνου.

    Επιστημονικές εξελίξεις και AI για την διάγνωση του καρκίνου

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Τα επόμενα τέσσερα χρόνια αναμένεται να σημειωθεί ραγδαία πρόοδος στη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για την καλύτερη διάγνωση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και οι όγκοι του εγκεφάλου, γεγονός που αναμένεται να σημαίνει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

    Η τεχνολογία επεκτείνεται σε νοσοκομεία, συμπεριλαμβανομένων αρκετών στη βόρεια Αγγλία, για να εντοπίζει ταχύτερα τους καρκίνους και να παρατείνει τη ζωή. Το σύστημα, το οποίο σαρώνει τις ακτινογραφίες και δίνει προτεραιότητα στις περιπτώσεις όπου εντοπίζει κάτι ύποπτο που μπορεί να μην έχει προσέξει ο ανθρώπινος κλινικός ιατρός, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη διαγνωστική ακρίβεια κατά 45% και τη διαγνωστική αποτελεσματικότητα κατά 12%, σύμφωνα με το South Tyneside and Sunderland NHS Foundation Trust.

    Το τηλεσκόπιο James Webb φέρνει εκπληκτικά ευρήματα

    Στα δύο χρόνια από την εκτόξευσή του, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έχει αποκαλύψει τον νυχτερινό ουρανό σε μια σειρά εικόνων που αποτελούν τεχνικά έγχρωμα αριστουργήματα. Επιτρέπει επίσης πρωτοφανείς ανακαλύψεις σχετικά με την προέλευση των άστρων, τις μαύρες τρύπες, την εξέλιξη του σύμπαντος και την πιθανότητα ύπαρξης ζωής αλλού στο σύμπαν. Πέντε επιστημονικές εξελίξεις που γεννούν αισιοδοξία

    Το τηλεσκόπιο είναι τόσο ισχυρό που έχει παρατηρήσει γαλαξίες που υπήρχαν όταν το σύμπαν είχε ηλικία μικρότερη από 300 εκατομμύρια χρόνια, το φως των οποίων ταξίδεψε 14 δισεκατομμύρια χρόνια -σχεδόν την ηλικία του ίδιου του σύμπαντος- για να φτάσει σε εμάς. Η σύλληψη του φωτός από τα πρώτα αστέρια που φώτισαν τον ουρανό φαίνεται τώρα ότι είναι εφικτή.

    Ορισμένες από αυτές τις ανακαλύψεις ανατρέπουν τις συμβατικές θεωρίες, με τους πρώτους γαλαξίες να εμφανίζονται πολύ φωτεινότεροι ή μεγαλύτεροι από ό,τι αναμενόταν και τις πρώτες μαύρες τρύπες να φαίνεται ότι δημιουργήθηκαν ταχύτερα από ό,τι μπορούν να εξηγηθούν με τα τρέχοντα μοντέλα.

    Στην επιστήμη, τα περίεργα και απροσδόκητα ευρήματα δεν αντιμετωπίζονται με απογοήτευση αλλά αντιθέτως αποτελούν το καύσιμο που τροφοδοτεί την επόμενη επανάσταση. Αυτό το τηλεσκόπιο υπόσχεται να κάνει ακριβώς αυτό για την κατανόηση της ιστορίας του σύμπαντος και για το αν εμείς οι άνθρωποι είμαστε μόνοι σε αυτό.

    Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κερδίζουν έδαφος

    Η μετάβαση του κόσμου στην πράσινη ενέργεια κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ), του παγκόσμιου παρατηρητή ενέργειας, διαπίστωσε ότι τα επόμενα έξι χρόνια τα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρόκειται να αναπτυχθούν με τριπλάσιο ρυθμό σε σχέση με τα προηγούμενα έξι χρόνια.

    Αυτό θα βάλει τον κόσμο σε μια πορεία που θα ξεπεράσει τους στόχους που έχουν θέσει οι κυβερνήσεις για το 2030, για τη δημιουργία μιας συνολικής παγκόσμιας ικανότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας περίπου ίσης με τα υφιστάμενα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα, την ΕΕ, την Ινδία και τις ΗΠΑ μαζί.

    Στην Ευρώπη, η έκρηξη της ηλιακής ενέργειας προκάλεσε αρνητικές τιμές αγοράς για αριθμό ωρών ρεκόρ αυτό το καλοκαίρι.

    Οι κατασκευαστές αιολικών συστημάτων ετοιμάζονται να δρομολογήσουν μια νέα γενιά πλωτών υπεράκτιων ανεμογεννητριών για την καλύτερη εκμετάλλευση των ισχυρότερων ταχυτήτων ανέμου που πνέουν πιο μακριά από την ακτή.

    Οι επιστημονικές εξελίξεις της πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας θα καθοδηγηθούν από τα προγράμματα καθαρής ενέργειας της Κίνας και της Ινδίας, τα οποία θα βοηθήσουν να εκτοπιστεί η κατανάλωση ορυκτών καυσίμων από δύο από τις πιο ρυπογόνες χώρες του κόσμου.

    Η Κίνα θα διαθέτει περισσότερες από τις μισές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με τον ΙΕΑ, γεγονός που θεωρείται ότι έχει ήδη επιβραδύνει τον αγωγό μελλοντικών ανθρακικών σταθμών παραγωγής ενέργειας της Κίνας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κώστας Σβόλης: Πάντα στο πλευρό του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Πατρών

    Με μεγάλη μας χαρά ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση του Ιστιοπλοϊκού...

    Φασολάδα παραδοσιακή: Η χορταστική σούπα και τα μυστικά της

    Είναι η φασολάδα το εθνικό μας φαγητό; Ο εκλεκτός λαός μας,...

    Τρύφωνας Σαμαράς για Νίκο Κοκλώνη: «Δεν θέλει πολύ κόσμο δίπλα του, τι να τους κάνει τους γλείφτες;»

    Ο Τρύφωνας Σαμαράς και ο Νίκος Κοκλώνης γνωρίζονται εδώ και δεκαετίες. Διατηρούν φιλική...

    ΥΠΟΘΕΣΗ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ 500.000 ΕΥΡΩ! Εμπλέκονται και άλλοι στο σκάνδαλο με την υπάλληλο;

    Κατέθεσε στον πταισματοδίκη η καθ’ ομολογία δράστιδα Στο εδώλιο στις...
    Best Shop