Περπάτημα: Χαρίζει χρόνια ζωής σε αυτούς τους ασθενείς

    Ημερομηνία:

    Οι άνθρωποι με οστεοαρθρίτιδα διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Όμως, το τακτικό περπάτημα μειώνει τον κίνδυνο, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Η οστεοαρθρίτιδα είναι η συχνότερη μορφή αρθρίτιδας, από την οποία πάσχουν εκατομμύρια άνθρωποι σε όλον τον κόσμο, πλήττοντας τις αρθρώσεις κυρίως στα χέρια, στα γόνατα, στους γοφούς και στη σπονδυλική στήλη.

    Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας Ross Wilki του Πανεπιστημίου Keele, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο Rheumatic and Musculoskeletal Diseases, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 10.000 ασθενείς ηλικίας άνω των 50 ετών σε βάθος τουλάχιστον δεκαετίας για να δουν κατά πόσο η οστεοαρθρίτιδα συνδέεται με αυξημένη θνησιμότητα.

    Διαπιστώθηκε ότι οι πάσχοντες έχουν όντως αυξημένη κατά 11% πιθανότητα πρόωρου θανάτου, σε σχέση με όσους δεν έχουν οστεοαρθρίτιδα. Από την άλλη, η μελέτη βρήκε ότι η σωματική δραστηριότητα, όπως το συχνό περπάτημα, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο. Αντίθετα, ψυχολογικοί (άγχος, κατάθλιψη) και άλλοι παράγοντες (κακός ύπνος) φαίνεται να αυξάνουν τους κινδύνους της οστεοαρθρίτιδας.

    Η οστεοαρθρίτιδα δεν θεωρείται άμεσα απειλητική για τη ζωή από τους γιατρούς, αλλά όπως είπε ο Δρ Wilki, «η νέα μελέτη έχει δύο βασικά ευρήματα: Πρώτον ότι η επίπτωση της οστεοαρθρίτιδας είναι ευρεία και εκτείνεται έως τον πρόωρο θάνατο και, δεύτερον ότι υπάρχουν τρόποι για να μειώσει κανείς αυτόν τον κίνδυνο».

    Η ανάλυση καταδεικνύει ότι ενθαρρύνοντας τους ανθρώπους να βγαίνουν και να περπατούν θα μπορούσε να δράσει προστατευτικά έναντι της υψηλής θνησιμότητα. Τα ευρήματα επίσης καταδεικνύουν ότι η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές και ο μη αναζωογονητικός ύπνος παίζουν ρόλο στην πρόωρη θνησιμότητα των πασχόντων από οστεοαρθρίτιδα, ωστόσο φαίνεται ότι δεν θεωρούνται κλινικά σημαντικοί.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΛΟΥΜΠΗΣ: Δεν θα γίνει η Ελλάδα αποικία των funds

    Του Δημήτρη Παλούμπη* 750 εκατομμύρια χαμένος τζίρος, 1 εκατομμύριο σπίτια...

    Πλημμύρισε και πάλι το το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μετά από την κακοκαιρία Adel

    Η κακοκαιρία Adel προκάλεσε πολλά προβλήματα σε πολλές περιοχές της Αττικής...

    Επιδρομή του Ισραήλ στη νότια Συρία με 13 νεκρούς – «Πρόκειται για έγκλημα πολέμου» λέει η Δαμασκός

    Οι ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν σήμερα 13 ανθρώπους, σύμφωνα με...

    Πάτρα: “Εφυγε” στην αγκαλιά της μάνας η 26χρονη Δήμητρα! Αύριο η κηδεία της

    Βαρύ πένθος για την οικογένεια Λιοπέτα, η οποία μέσα...