Προειδοποίηση ΠΟΥ για το αλάτι στα τρόφιμα: Γιατί πρέπει να το αποφεύγουμε – Τι αναφέρει για πίτες και γλυκά

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Νέες οδηγίες για τον περιορισμό του νατρίου στις τροφές εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, προειδοποιώντας πως η υπερβολική περιεκτικότητα αλατιού σε τρόφιμα και ποτά εκθέτει τους ανθρώπους σε μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα και εγκεφαλικό. Σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ, εκτιμάται ότι ετησίως 11 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως συνδέονται με την κακή διατροφή, περιλαμβανομένων 3 εκατομμυρίων που αποδίδονται σε υψηλή πρόσληψη νατρίου. Όπως σημειώνεται επιπλέον, σε πολλές πλούσιες χώρες, και με αυξανόμενους ρυθμούς σε χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα, μεγάλο ποσοστό της πρόσληψης νατρίου προέρχεται από τυποποιημένα τρόφιμα, όπως το ψωμί, τα δημητριακά και τα επεξεργασμένα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, περιλαμβανόμενων των τυριών.

    Χλωριούχο νάτριο είναι το όνομα του αλατιού στη χημεία και το νάτριο είναι ένα μέταλλο που ρυθμίζει την ποσότητα του νερού στο σώμα.

    Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, τόνισε πως οι Αρχές πρέπει να ορίσουν στρατηγικές για τη μείωση της πρόσληψης αλατιού και να προσφέρουν στους ανθρώπους πληροφορίες για να λαμβάνουν τις σωστές διατροφικές αποφάσεις.

    GYMALL

    Σε ανακοίνωσή του υπογράμμισε: “Επίσης η βιομηχανία τροφίμων και ποτών πρέπει να μειώσει τα ποσοστά νατρίου στα επεξεργασμένα προϊόντα. Η υπερβολική πρόσληψη νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση και κατά συνέπεια αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών” πρόσθεσε, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Σημειώνεται πως τα νέα όρια που έθεσε ο ΠΟΥ για 64 κατηγορίες τροφίμων και ποτών έχουν στόχο να καθοδηγήσουν τις Αρχές των 194 χωρών μελών του στις συζητήσεις τους με τη βιομηχανία. Για παράδειγμα, σύμφωνα με τις νέες συστάσεις του ΠΟΥ, τα πατατάκια θα πρέπει να περιέχουν το μέγιστο 500 μικρογραμμάρια νατρίου ανά 100 γραμμάρια προϊόντος, οι πίτες και τα γλυκά έως 120 μικρογραμμάρια και το επεξεργασμένο κρέας έως 360 μικρογραμμάρια.

    Οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν τη βασική αιτία θανάτου από μη μεταδιδόμενες ασθένειες παγκοσμίως και ευθύνονται για το 32% όλων των θανάτων, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Η υψηλή πρόσληψη νατρίου συνδέεται με την παχυσαρκία, χρόνιες ηπατικές νόσους και τον γαστρικό καρκίνο. Ο ΠΟΥ συνιστά η κατανάλωση αλατιού να περιορίζεται σε λιγότερα από 5 γραμμάρια καθημερινά- δηλαδή λιγότερα από 2 γραμμάρια νατρίου.

    Ο παγκόσμιος στόχος που είχε θέσει το 2013 ο ΠΟΥ ήταν να μειωθεί ως το 2025 κατά 30% η μέση πρόσληψη αλατιού από τους ανθρώπους, όμως “ο κόσμος δεν είναι στον σωστό δρόμο για την επίτευξη του στόχου αυτού”.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι συμβασιούχοι και η αλήθεια

    Γίναμε μάρτυρες στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας σε ένα...

    «ΜΑΖΕΥΟΥΝ» ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ… ΑΠΟ ΤΑ SOCIAL MEDIA: Οι «νυχούδες» της Πάτρας στο στόχαστρο της Εφορίας!

    Επαγγέλματα στην Πάτρα για τα οποία υπάρχουν υποψίες πως...

    Πάτρα: Έφυγε από τη ζωή ο δάσκαλος Παύλος Ριχάνης

    Άλλη μια απώλεια σημειώθηκε χθες το βράδυ στην εκπαιδευτική κοινότητα...

    ΠΑΤΡΑ: Έφυγαν από τη ζωή και θα κηδευτούν την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20-4-2024

    ΚΗΔΕΙA ΤΗΝ ΠΟΛΥΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΜΑΣ ΟΛΓΑ (χήρα) ΙΩΑΝ. ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΛΩΛΟΥ (ΕΤΩΝ 86) ΘΑΝΟΥΣΑ...