Quiet Quitting: Συμβαίνει και στις σχέσεις – Τα επικίνδυνα σημάδια

    Ημερομηνία:

    PSIFIOPOIISI

    Ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την έλλειψη ζήλου στην εργασία, εκτελώντας τα απολύτως απαραίτητα και χωρίς κάποια ιδιαίτερη προσπάθεια, μπορεί επίσης να περιγράψει και καταστάσεις μέσα στις ερωτικές σχέσεις.

    Το quiet quitting ή αλλιώς η «σιωπηλή παραίτηση» στους ερωτικούς δεσμούς μπορεί να μην είναι κάτι καινούριο, όμως σίγουρα δεσμεύει και τους δύο: από τη μία, τον έναν που δε θέλει να αφήσει μια σίγουρη κατάσταση, που του προσφέρει ασφάλεια, και, από την άλλη, αυτόν που δεν έχει εγκαταλείψει τη σχέση και θα μπορούσε όμως να βρει έναν πιο διαθέσιμο σύντροφο.

    Σύμφωνα με τη δρ Theresa E. DiDonato, ψυχολόγο και καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Loyola στο Μέριλαντ, η σιωπηρή εγκατάλειψη μιας σχέσης περιγράφεται στην επιστήμη των σχέσεων ως ρομαντική αποδέσμευση (romantic disengagement) και περιλαμβάνει διαφορετικά στάδια.

    Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η συναισθηματική αδιαφορία ή απάθεια, η οποία, με την πάροδο του χρόνου, αντικαθιστά τα συναισθήματα αγάπης. Περικλείει όμως παράλληλα και την ψυχολογική και διανοητική απομάκρυνση μαζί και με τη σωματική. Κάποιος που εγκαταλείπει σιωπηλά μια σχέση, δεν κόβει κάθε επικοινωνία, καθώς παραμένει έστω και προσωρινά στη σχέση.

    Πώς θα καταλάβετε ότι κάποιος απομακρύνεται αθόρυβα; 

    Αναζητήστε σημάδια όπως:

    • Έλλειψη σωματικής επαφής και έκφρασης της στοργής μέσω, για παράδειγμα, του αγγίγματος.
    • Έλλειψη προσοχής προς τον σύντροφό τους, ακόμη και όταν βρίσκονται και οι δύο στον ίδιο χώρο.
    • Αποφυγή αλληλεπίδρασης μέσω ερωτήσεων και απαντήσεων.
    • Μηδενική επιθυμία να ασχοληθούν με τον/την σύντροφό τους
    • Νοητική απουσία και ονειροπόληση του ενός ακόμα κι όταν βρίσκονται και οι δύο στον ίδιο χώρο.
    • Όλο και λιγότερος κοινός χρόνος.

    Για ποιο λόγο όμως δε χωρίζουν;

    Όπως εξηγεί η ψυχολόγος, οι σύντροφοι που εγκαταλείπουν αθόρυβα τη σχέση τους μπορεί να θέλουν να φύγουν, αλλά διαφορετικοί παράγοντες τους περιορίζουν. Τι θα έχαναν αν χώριζαν; Το κόστος για αυτούς ίσως να θεωρείται μεγάλο. Όπως και στην εργασία έτσι και στις σχέσεις, τα άτομα δε φεύγουν γιατί νιώθουν ότι τις έχουν ανάγκη.

    Από την άλλη όμως, η αθόρυβη παραίτηση θα μπορούσε να είναι μια απέλπιδα προσπάθεια να αποδείξει ο ένας σύντροφος στον άλλον ότι επιθυμεί τον τερματισμό της σχέσης. Το συναισθηματικό διαζύγιο θεωρείται ένα βασικό πρώιμο βήμα στη διαδικασία κατάρρευσης του γάμου και η αποδέσμευση από μια σχέση επιτρέπει τον συναισθηματικό διαχωρισμό.

    Εν τέλει, οι άνθρωποι μπορεί να ακολουθούν αυτή την τακτική γιατί από τη μία μπορεί να ισούται με την πόρτα της εξόδου, αλλά από την άλλη μπορεί να υποδηλώνει ότι η σχέση δεν αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα του ατόμου, ακόμα και προσωρινά.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πάτρα: Στις 19 Ιουνίου οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου Κρεοπωλών

    Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Λιανοπωλητών Κρεοπωλών Πατρών & Προαστείων Ν....

    Η παράσταση χορού “Αμφί” στο θέατρο Λιθογραφείον στις 31-5

    Το Θέατρο Λιθογραφείον στην οδό Μαιζώνος 172β, στην Πάτρα θα παρουσιάσει,...

    2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΑΤΡΩΝ: Διδακτική επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας

    Την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, 58 μαθητές και μαθήτριες...

    ΠΑΤΡΑ: Καθάρισαν την Πλαζ – ΦΩΤΟ

    Με μεγάλη συμμετοχή μελών από τα τρία ΚΑΠΗ του...