flamis.gr

Ρωτήσαμε τον δερματολόγο Στέλιο Αγγελίδη και μάθαμε όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το fractional

Τα τελευταία χρόνια –ευτυχώς- ο ορισμός της ομορφιάς έχει γίνει πολύ πιο ευρύς. Πλέον, αναγνωρίζεται και προβάλλεται το γεγονός πως η ομορφιά υπάρχει σε όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος τους, την ηλικία τους, το ύψος ή το βάρος τους.

Οι ρυτίδες στο πρόσωπο ή οι ραγάδες στο σώμα είναι φυσιολογικές και όλοι μας θα κληθούμε αργά ή γρήγορα να έρθουμε απέναντί τους. Και αυτό είναι οκ, αν μας ρωτάς. Οι ρυτίδες αποκαλύπτουν πόσο έχουμε γελάσει με τους φίλους μας και οι ραγάδες ίσως αποτελούν απόδειξη πως το σώμα σου κατάφερε να φέρει στη ζωή ένα παιδί.

Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει πως αν επιλέξεις να κάνεις κάτι για να μειώσεις την ένταση ή την εμφάνισή τους δεν αγαπάς τον εαυτό σου. Μπορείς να τον αγαπάς, είτε έχοντας αποδεχτεί πλήρως τις αλλαγές που συμβαίνουν, είτε με το να τον φροντίζεις, δοκιμάζοντας διάφορες θεραπείες.

Μία από τις πιο δημοφιλείς είναι το fractional, μια θεραπεία που μπορεί να κάνει το δέρμα σου να δείχνει πιο νεανικό, σφιχτό και λαμπερό, μειώνοντας την εμφάνιση των διευρυμένων πόρων, των ρυτίδων, των ουλών ή των ραγάδων. Για να σε βοηθήσουμε να αποφασίσεις αν το fractional είναι αυτό που χρειάζεσαι, ρωτήσαμε τον δερματολόγο Στέλιο Αγγελίδη και συγκεντρώσαμε τις απαντήσεις που πρέπει να ξέρεις.

Πόσα ήδη fractional υπάρχουν και πώς επιλέγουμε το σωστό για εμάς;

Το fractional είναι μία τεχνική, δεν είναι μηχάνημα. Τραυματίζει σε διάφορα σημείο την επιδερμίδα, αφήνοντας ενδιάμεσα κενά με υγιές δέρμα, ώστε να γίνει η αναπλήρωση του από αυτό. Μπορεί να γίνει με rollers, με πίλινγκ, με λέιζερ ή με ραδιοσυχνότητες, οι οποίες αποτελούν την πιο updated εκδοχή του fractional. Ανάλογα τον τύπο του δέρματος ή το στόχο επιλέγουμε το κατάλληλο.

Λέιζερ VS Ραδιοσυχνότητες

Το fractional με λέιζερ ήταν το πιο διαδεδομένο μέχρι πρόσφατα. Ουσιαστικά έκαιγε την επιδερμίδα και χρησιμοποιούνταν για ανανέωση και αντιγήρανση και μέσω της θερμικής ενέργειας έκανε διέγερση των ινοβλαστών για να παράγουν κολλαγόνο. Η νεότερη εκδοχή του fractional γίνεται με ραδιοσυχνότητες, οι οποίες δρουν στο βάθος του δέρματος, κατευθείαν στους ινοβλάστες και αφήνουν ανέπαφη την επιδερμίδα, σε αντίθεση με το λέιζερ. Οπότε μπορεί όποιος το κάνει να πάει κατευθείαν στη δουλειά του στη συνέχεια, χωρίς να φαίνεται πως έχει κάνει κάποια θεραπεία. Το fractional είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες μέχρι περίπου τα 65 έτη. Ο λόγος είναι πως προκαλεί  παραγωγή νέου κολλαγόνου και άρα απαιτεί να λειτουργούν οι ινοβλάστες.

Πόσες συνεδρίες χρειάζεται να κάνει κάποιος για να δει αποτέλεσμα;

Ανάλογα το «πρόβλημα» που υπάρχει, καθορίζεται ο αριθμός των συνεδριών. Για εξομάλυνση των ουλών και ραβδώσεων για παράδειγμα χρειάζονται σίγουρα 4 με 6 συνεδρίες. Κάθε συνεδρία απαιτεί μεσοδιάστημα ενός μήνα (όσο πιο επεμβατική είναι η θεραπεία, τόσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα θα πάρει η επούλωση), ώστε οι ινοβλάστες να καταφέρουν να παράγουν καινούργιες ίνες κολλαγόνου. Αν γίνει η θεραπεία νωρίτερα, ο οργανισμός θα «κουραστεί».

Μπορεί να συνδυαστεί με άλλες θεραπείες;

Το fractional μπορεί να συνδυαστεί με όποια άλλη θεραπεία θέλουμε, αλλά καλό θα ήταν να μην γίνουν μαζί την ίδια ημέρα. Σε κάποιες θεραπείες όμως, όπως για παράδειγμα για ουλές ή ραβδώσεις συνδυάζεται σαν πρωτόκολλο και με πίλινγκ, για να γίνει ανανέωση της επιδερμίδας. Κάθε αντιγηραντική ή αντιοξειδωτική θεραπεία είναι συνεργική για το fractional.

Πότε φαίνονται τα αποτελέσματα;

Βλέπουμε άμεσα αποτελέσματα ως προς τη λάμψη και την τόνωση, γιατί ενεργοποιείται η μικροκυκλοφορία. Μειώνεται η εμφάνιση των πόρων και το δέρμα δείχνει πιο φρέσκο. Όσον αφορά στη σύσφιξη, είναι κάτι που δεν θα φαίνεται αμέσως, αλλά κάτι που θα νιώσει όποιος κάνει fractional. Η σύσφιξη δεν είναι ανόρθωση, όπως πολλοί νομίζουν λανθασμένα. Ως προς τη σύσφιξη, η αποτελεσματικότητα θα φανεί μετά το πέρας του ενός μήνα από την πρώτη συνεδρία.

Τι πρέπει να προσέξεις μετά τη θεραπεία

Για κάθε θεραπεία –είτε πρόκειται για fractional, είτε μία απλή μεσοθεραπεία- καλό θα είναι να αποφύγεις το μακιγιάζ την ίδια ημέρα. Το δέρμα για να είναι υγιές χρειάζεται να έχει όξινο ph και το makeup κάνει το δέρμα αλκαλικό. Ακόμα, οποιαδήποτε θεραπεία γίνεται στο ιατρείο, αν δεν ακολουθηθούν μετά οι συμβουλές του γιατρού και η σωστή τοπική αγωγή στο σπίτι, τότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι το καλύτερο δυνατό.

Comments are closed.