Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Ημερομηνία:

    PSIFIOPOIISI
    Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα, εκφράζοντας έντονη ανησυχία για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές.
    “Είμαστε πια σε καθαρά ανοδική πορεία πανελλαδικά. Υπάρχει μεγάλη πίεση στις περιοχές γύρω από τη Θεσσαλονίκη, και αυξανόμενη πίεση στην ίδια τη Θεσσαλονίκη” αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης στο enikos.gr.
    GYMALL
    Εκτιμά ότι στο τέλος του μήνα θα είμαστε σε επίπεδα διασποράς λίγο υψηλότερα από το 3ο κύμα του Μαρτίου/Απριλίου με αυξητική τάση λόγω ανοίγματος των Πανεπιστημίων για διδασκαλία διά ζώσης. “Επιπρόσθετα μέτρα θα πρέπει να ληφθούν στα Πανεπιστήμια για ασφαλή λειτουργία. Ο καθαρισμός των επιφανειών στις αίθουσες και τα εργαστήρια/κλινικές δεν φτάνει. Με δεδομένο τον σημαντικό ρόλο της αερογενούς μετάδοσης και της υψηλής μολυσματικότητας του στελέχους Δ που κυριαρχεί στη χώρα, μέριμνα θα πρέπει να υπάρξει και για την απολύμανση του αέρα στους εκπαιδευτικούς χώρους των Πανεπιστημίων. Οτιδήποτε άλλο θα είναι ολιγωρία εκ μέρους μας”, αναφέρει ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης

    Ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης  και η ομάδα του αποκωδικοποιούν καθημερινά για το enikos.gr την ημερήσια επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα.

    Σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο αριθμός κρουσμάτων ανέρχεται στα 3.040 νέα κρούσματα με τον αντίστοιχο κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών να διαμορφώνεται στα 2.237. Οι προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE (που λαμβάνουν υπόψη την διασπορά όλων των μεταλλαγμένων στελεχών του SARS-CoV-2) είναι 2.959 (ημερήσια νέα κρούσματα) και 2.198 (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) αντίστοιχα.

    Ο αριθμός των τεστ που πραγματοποιήθηκαν ήταν 396.945 σε συνδυασμό με τον αριθμό των κρουσμάτων, ο δείκτης θετικότητας διαμορφώθηκε στο 2,7%. Η πραγματοποίηση αριθμού τεστ σε επίπεδα άνω των 50.000 την ημέρα, συντελεί στο να εξάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με την πορεία της πανδημίας, αλλά και να εντοπίζονται περισσότεροι ασυμπτωματικοί και προσυμπτωματικοί, συντελώντας στην ανάσχεση πιθανής έξαρσης που θα μπορούσε να συμβεί λόγω της εμφάνισης ολοένα και ταχύτερα μεταδιδόμενων στελεχών, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα ανοίγματα και τις τουριστικές ροές.

    Σημαντικοί σύμμαχοι σε αυτή την προσπάθεια αύξησης του αριθμού των τεστ ανίχνευσης του SARS-CoV-2 αποτελούν εκτός από τα rapid test και τα self test, για να καταπολεμηθεί η δυναμική αύξησης της διασποράς στις περιοχές όπου μια τέτοια αύξηση διαφαίνεται από τα μέχρι τώρα δεδομένα και την υπολογιστική πλατφόρμα CORE, αλλά και για να συνεχιστεί η πολύ καλή πορεία στο σύνολο της χώρας.

    Ο αριθμός ημερήσιων θανάτων (42) που καταγράφηκε είναι μεγαλύτερος σε σχέση με τη Δευτέρα (39). Όπως είχαμε προβλέψει ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος που σήμερα είναι 37,9 ακολουθεί πλέον την πορεία του αριθμού των ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση.

    Όσον αφορά στους ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), ο αριθμός είναι μειωμένος σε σχέση με την Δευτέρα (333 από 342), και πλέον έχει ξεκινήσει η πτωτική πορεία την χρονική στιγμή που αναμέναμε, η οποία και θα διατηρηθεί μέχρι να αρχίσει ξανά η άνοδος των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες.

    Η καμπύλη εξέλιξης του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κλίνες ΜΕΘ με βάση τις προσομοιώσεις της πλατφόρμας CORE, όπως αυτή παρουσιάζεται στο Σχήμα 1, των ασθενών που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στο Σχήμα 2 (όπου διαφαίνεται πλέον η αναμενόμενη αύξηση στις νοσηλείες), ενώ μια εκτίμηση για την πορεία των θανάτων ανά ημέρα παρουσιάζεται στο Σχήμα 3.

    Δημοσθένης Σαρηγιάννης

    Σχήμα 1. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

    Σαρηγιάννης

    Σχήμα 2. Αριθμός κρουσμάτων σε σοβαρή κατάσταση (νοσηλευόμενοι σε απλές κλίνες) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 3. Αριθμός θανάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE.

    Η πορεία της μέσης εβδομαδιαίας τιμής των κρουσμάτων, καθώς και του κυλιόμενου μέσου όρου 7 ημερών του αριθμού των κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, όπως έχουν καταγραφεί από τον ΕΟΔΥ και η αναμενόμενη πορεία τους όπως προδιαγράφεται από την υπολογιστική πλατφόρμα CORE για την Ελληνική επικράτεια μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, αποτυπώνονται στο Σχήμα 4. Αυτή η προβλεπόμενη πορεία, που αφορά τα κρούσματα, τους νοσηλευόμενους σε απλές κλίνες, όσο και σε ΜΕΘ, καθώς επίσης και τους θανάτους, βασίζεται στις ακόλουθες παραδοχές:

    • 000 self-test πραγματοποιούνται ημερησίως κατά μέσο όρο πλέον (σε σχέση με περίπου 600.000 που πραγματοποιούνταν τις πρώτες εβδομάδες εφαρμογής του μέτρου), και οι φορείς που εντοπίζονται θετικοί και θα επιβεβαιώνονται και με τεστ του ΕΟΔΥ, θα εισέρχονται σε καραντίνα 14 ημερών και θα ακολουθεί ιχνηλάτηση των επαφών τους. Σε αυτή τη βάση πιστεύουμε να γίνεται κατανοητή η σημασία του μέτρου, αφού συντελεί αποφασιστικά στη διακοπή αλυσίδων μετάδοσης από ασυμπτωματικούς και προσυμπτωματικούς που χωρίς να έχουν αντιληφθεί ότι είναι φορείς, θα μετέδιδαν τον ιό.
    • Τα ανοίγματα δραστηριοτήτων που έχουν ξεκινήσει από τις 5 Απριλίου, θα πραγματοποιούνται με τους προγραμματισμένους όρους προφύλαξης και ταυτόχρονα δε θα παρατηρηθούν εικόνες αδικαιολόγητης συρροής, όπως και παρατηρήθηκε τις προηγούμενες μέρες σε συγκεκριμένους χώρους εστίασης. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, υπευθυνότητα και σύνεση ώστε να τηρηθούν οι παραπάνω όροι. Εάν συνεχίσει η τήρηση των μέτρων, τότε η πορεία αποκλιμάκωσης δε θα αναστραφεί.
    • Θεωρήσαμε ότι από τις αρχές Αυγούστου, θα έχουμε αύξηση των επαφών λόγω της μαζικής εξόδου των διακοπών, με τρόπο παραπλήσιο με αυτόν που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι του 2020.
    • Ο ρυθμός εμβολιασμών θα συνεχιστεί με το ρυθμό που πραγματοποιείται τώρα, δηλαδή περίπου 25.000 ημερησίως.

    Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η ιδιαίτερα έντονη ηλιοφάνεια βοήθησαν στην σταθεροποίηση της πορείας της πανδημίας, αλλά όχι και σε αποκλιμάκωση, καθώς ο βαθμός εμβολιασμού δεν είναι ακόμη αρκετά υψηλός και τα μέτρα ατομικής προστασίας εφαρμόζονται με μεγάλη χαλαρότητα.

    Για τους παραπάνω λόγους είναι ανησυχητική η πορεία της πανδημίας από την τρίτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και έπειτα, όταν και οι παραθεριστές θα γυρίσουν στα αστικά κέντρα και θα ανοίξουν τα σχολεία με αποτέλεσμα την έντονη ανάμιξη του πληθυσμού και την αύξηση της πιθανότητας ενεργών επαφών ανάμεσα σε φορείς του ιού και σε άτομα χωρίς ανοσία.

    Με δεδομένη την αβεβαιότητα που αφορά κυρίως τις τρεις πρώτες παραδοχές (και ιδίως την τρίτη), οι προβλέψεις μας θα επαναεπικαιροποιούνται εάν παρατηρήσουμε αποκλίσεις που δε θα επιβεβαιώνουν την αναμενόμενη πορεία. Χρειάζεται προσοχή στην πορεία της διασποράς του SARS-CoV-2 στις επόμενες εβδομάδες, με δεδομένη την αύξηση της ποσόστωσης του στελέχους Β.1.1.318, το οποίο φαίνεται να έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σχέση με το Β.1.1.7. Ας σημειωθεί ότι το στέλεχος Β.1.1.7 ήταν ήδη πιο μεταδοτικό κατά περίπου 30% σε σχέση με το αρχικό στέλεχος (wild type), ενώ το στέλεχος Β.1.167 (στέλεχος Δ) και το οποίο πλέον έχει έρθει και στην Ελλάδα, έχει αυξημένη μεταδοτικότητα από το υπάρχον στέλεχος κατά 70%.

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 4. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ελληνική επικράτεια

    Στις επιμέρους περιοχές με υψηλό υγειονομικό κίνδυνο, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη με 449 κρούσματα (341 κρούσματα τη Δευτέρα) όπως και στην Αττική με 544 κρούσματα (369 κρούσματα τη Δευτέρα). Η Αττική πλέον αντιπροσωπεύει περίπου το 18% των κρουσμάτων, και εμφανίζει σχεδόν 21 % περισσότερα κρούσματα από τη Θεσσαλονίκη. Η πορεία των κρουσμάτων στην Αττική, παρουσιάζεται στο Σχήμα 5, ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) παρουσιάζονται στο Σχήμα 6.

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 5. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αττική

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 6. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στην Αττική

    Στη Θεσσαλονίκη η πτωτική πορεία των προηγουμένων ημερών έχει περιέλθει σε ανοδική (Σχήμα 7) και αναμένουμε να συνεχιστεί αυξητικά, ενώ η πορεία των κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ) στη Θεσσαλονίκη ακολουθεί πλήρως τις προβλέψεις του μοντέλου και παρουσιάζεται στο Σχήμα 8. Πλέον η Θεσσαλονίκη έχει αρκετά υψηλότερο αριθμό νέων κρουσμάτων (κυλιόμενο μέσο όρο 7 ημερών) ανά 100.000 πληθυσμού σε σχέση με την Αθήνα (30 έναντι 12), οπότε υπάρχει δυναμικό ταχύτερα αναπτυσσόμενου κύματος κατά τη Φθινοπωρινή περίοδο.

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 7. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσσαλονίκη

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 8. Αριθμός κρουσμάτων σε κρίσιμη κατάσταση (ΜΕΘ) σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ και τις προβλέψεις της υπολογιστικής πλατφόρμας CORE στη Θεσσαλονίκη

    Όσον αφορά στη Θεσσαλία, αυξημένος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Δευτέρα παρατηρήθηκε στη Λάρισα με 139 κρούσματα (Σχήμα 9), και συνέχιση του νέου ανοδικού κύματος, όπως και στην Καρδίτσα (αν και αρκετά πιο ήπιο) όπου εντοπίστηκαν 28 κρούσματα (Σχήμα 11), αλλά και στη Μαγνησία με 13 κρούσματα (Σχήμα 10), όποτε και όλες οι περιοχές παραμένουν πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχές ανησυχίας.

    Στα Τρίκαλα όπου εντοπίστηκαν 32 κρούσματα (Σχήμα 12) παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με τη Δευτέρα, βρίσκονται ξανά πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, και η ανοδική τάση δείχνει να συνεχίζει.

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 9. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λάρισα

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 10. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μαγνησία

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

     

    Σχήμα 11. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καρδίτσα

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 12. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Τρίκαλα

    Στην Αχαΐα, παρουσιάζεται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Δευτέρα με 77 κρούσματα (Σχήμα 13), αλλά συνεχίζει η αποκλιμάκωση, έστω και με επιβράδυνση. Στη Λακωνία εντοπίστηκαν 13 κρούσματα και η έντονα ανοδική τάση, πλέον έχει περιέλθει σε αποκλιμάκωση, παρά την ελαφρά αναστροφή των τελευταίων 3 ημερών (Σχήμα 15).

    Μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Δευτέρα παρουσιάστηκε στην Αργολίδα όπου εντοπίστηκαν 35 κρούσματα (Σχήμα 16) και η πολύ ισχυρή ανοδική τάση, συνεχίζει να αποκλιμακώνεται, ενώ η περιοχή συνεχίζει να βρίσκεται πολύ πάνω από το όριο του χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας.

    Στην Αρκαδία, όπου εντοπίσθηκαν 13 κρούσματα, η πολύ έντονη ανοδική τάση που την έφερε πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, έχει περιέλθει σε αποκλιμάκωση (Σχήμα 14). Όσον αφορά άλλες περιοχές της Πελοποννήσου, μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Δευτέρα εμφανίζεται στη Μεσσηνία όπου εντοπίστηκαν 38 κρούσματα (Σχήμα 17), στην οποία η ανοδική τάση η οποία την είχε φέρει πολύ πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, πλέον βρίσκεται σε αποκλιμάκωση, αν και με πιο ήπιο ρυθμό.

    Στην Ηλεία, όπου εντοπίστηκαν 31 κρούσματα παρόλο που συνεχίζει να βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, συνεχίζει η πορεία αποκλιμάκωσης (Σχήμα 18).

    Στην Κορινθία εντοπίστηκαν 38 κρούσματα (Σχήμα 19), και η έντονα ανοδική πορεία ενώ βρίσκονταν σε αποκλιμάκωση, παρουσιάζεται μια έντονα ανοδική διακύμανση.

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 13. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αχαΐα

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 14. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λακωνία

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 15. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αργολίδα

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 16. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αρκαδία

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 17. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μεσσηνία

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 18. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ηλεία

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 19. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κορινθία

    Στην Αιτωλοακαρνανία όπου εντοπίσθηκαν 39 κρούσματα, παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Δευτέρα (20 κρούσματα) (Σχήμα 20), και ενώ βρίσκεται ήδη πάνω από το όριο της περιοχής ανησυχίας, παρατηρείται ελαφρά κάμψη της αποκλιμάκωσης.

    Στην Εύβοια, με 26 κρούσματα, παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με την Δευτέρα (Σχήμα 21), με την αποκλιμάκωση να έχει επιβραδυνθεί και να έχει φέρει τη περιοχή μόλις υπό του ορίου χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας.

    Μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων είχαμε στη Βοιωτία όπου εντοπίστηκαν 78 κρούσματα (Σχήμα 22), όπου βρίσκεται πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, και είχε περιέλθει σε ανοδική πορεία, η οποία επίσης βρίσκεται σε πτωτική πορεία. Μεγαλύτερος σε σχέση με την Δευτέρα ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στη Φθιώτιδα όπου εντοπίσθηκαν 40 κρούσματα, όπου επίσης βρίσκεται πάνω από το όριο της περιοχής ανησυχίας και η πιο πρόσφατη ανοδική τάση ενώ βρίσκονταν σε αποκλιμάκωση, δείχνει να εισέρχεται σε νέο ανοδικό κύμα (Σχήμα 24).

    Στην Ευρυτανία εντοπίστηκαν 3 κρούσματα, βρίσκεται πάνω από το όριο της περιοχής ανησυχίας και η έντονα ανοδική τάση αρχίζει να περιέρχεται σε αποκλιμάκωση (Σχήμα 25), ενώ στη Φωκίδα εντοπίστηκαν 2 νέα κρούσματα (Σχήμα 23) και η αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών, την έφερε ξανά υπό του ορίου χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας.

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 20. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Αιτωλοακαρνανία

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 21. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Εύβοια

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 22. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Βοιωτία

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 23. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φωκίδα

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 24. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φθιώτιδα

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 25. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ευρυτανία

    Μεγαλύτερος σε σχέση με την Δευτέρα ήταν ο αριθμός των κρουσμάτων στα Ιωάννινα με 39 κρούσματα (Σχήμα 26), όπου η εκ νέου ανοδική τάση που την έφερε πάνω από το όριο, κάμπτεται. Στη Θεσπρωτία (Σχήμα 27) όπου εντοπίστηκαν 11 κρούσματα, παρατηρείται σταθερός αριθμός σε σχέση με την Δευτέρα, έχει περιέλθει ξανά σε αποκλιμάκωση.

    Στην Άρτα όπου εντοπίστηκαν 5 νέα κρούσματα, συνεχίζει η αποκλιμάκωση παρά τις διακυμάνσεις, οπότε και βρίσκεται ήδη κάτω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας (Σχήμα 28), ενώ στην Πρέβεζα με 8 κρούσματα (Σχήμα 29) αν και η περιοχή βρίσκεται εδώ και μέρες αρκετά πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, ενώ είχε επανέλθει σε αποκλιμάκωση, παρατηρείται μια ανοδική διακύμανση.

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 26. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Ιωάννινα

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 27. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Θεσπρωτία

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 28. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Άρτα

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 29. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πρέβεζα

    Όσον αφορά στις πόλεις της Βορείου Ελλάδας, αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται στην Πιερία με 79 κρούσματα (Σχήμα 37), στην Κοζάνη με 66 κρούσματα (Σχήμα 32), στην Καστοριά με 43 κρούσματα (Σχήμα 40), στη Χαλκιδική με 54 κρούσματα (Σχήμα 41), στην Πέλλα με 68 κρούσματα (Σχήμα 31), στο Κιλκίς με 53 κρούσματα (Σχήμα 35) και στην Ημαθία με 114 κρούσματα (Σχήμα 30).

    Αντίθετα, μείωση κρουσμάτων παρατηρείται στα Γρεβενά εντοπίστηκαν 2 κρούσματα (Σχήμα 38), στη Φλώρινα με 7 κρούσματα (Σχήμα 33) και στις Σέρρες με 52 κρούσματα (Σχήμα 39). Όσον αφορά τα τουριστικά θέρετρα, ανησυχία υπάρχει για την Πιερία και σε μικρότερο βαθμό για τη Χαλκιδική και την Καβάλα, ενώ όσον αφορά άλλες περιοχές, ανησυχία υπάρχει κυρίως για την Ημαθία και την Καστοριά και σε μικρότερο βαθμό για την Κοζάνη, τη Δράμα, την Πέλλα, τις Σέρρες και το Κιλκίς.

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 30. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ημαθία

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 31. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πέλλα

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 32. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κοζάνη

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 33. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Φλώρινα

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 34. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Δράμα

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 35. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Κιλκίς

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 36. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καβάλα

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 37. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πιερία

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 38. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Γρεβενά

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 39. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στις Σέρρες

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 40. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Καστοριά

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 41. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χαλκιδική

    Όσον αφορά στη Θράκη, στη Ροδόπη εντοπίστηκαν 33 κρούσματα (Σχήμα 42), παρατηρείται μείωση του αριθμού των κρουσμάτων και ενώ έχει ξεπεράσει το όριο ανησυχίας εδώ και μέρες και συνεχίζει η σταθερά ανοδική πορεία. Στην Ξάνθη, στην οποία εντοπίστηκαν 89 κρούσματα (Σχήμα 33) παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων και συνέχιση της έντονα ανοδικής τάσης.

    Στον Έβρο εντοπίσθηκαν 50 κρούσματα (Σχήμα 44), η περιοχή βίωσε ένα ισχυρό κύμα και ξεπέρασε εδώ και εβδομάδες και είναι πάνω από τα όρια χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, ενώ είχε περάσει σε αποκλιμάκωση, επανήλθε σε ανοδική πορεία.

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 42. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ροδόπη

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 43. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ξάνθη

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 44. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στον Έβρο

    Στο Ηράκλειο, όπου εντοπίστηκαν 59 κρούσματα, παρατηρείται μεγαλύτερος αριθμός σε σχέση με την Δευτέρα. Το ανοδικό κύμα που είχε διαμορφωθεί, έχει πλέον αποκλιμακωθεί, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί (Σχήμα 45).

    Στα Χανιά με 35 κρούσματα (Σχήμα 46) έχουμε μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων σε σχέση με την Δευτέρα και η έντονα ανοδική πορεία, η οποία είχε προ ημερών φέρει τα Χανιά αρκετά πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, με ύψος 4ου κύματος που ξεπέρασε ήδη κατά πολύ τα 3 προηγούμενα, βρίσκεται σε αποκλιμάκωση, παρά τη διακύμανση των τελευταίων ημερών.

    Μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων παρατηρείται στο Ρέθυμνο με 30 κρούσματα, όπου παρατηρήθηκε ένα πολύ έντονα ανοδικό κύμα (Σχήμα 47), το οποίο είναι ήδη 4 φορές ψηλότερο από το 3ο κύμα. Στο Λασίθι παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σχέση με τη Δευτέρα, καθώς εντοπίστηκαν 5 κρούσματα (Σχήμα 48), και παρουσιάζει ξανά σημάδια επιβράδυνσης, αλλά με διακυμάνσεις.

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 45. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ηράκλειο

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 46. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στα Χανιά

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 47. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Ρέθυμνο

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 48. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στο Λασίθι

    Στη Λέσβο, εντοπίστηκαν 13 νέα κρούσματα (Σχήμα 49) και έχει περιέλθει σε αποκλιμάκωση, που την οδήγησε κάτω από το όριο της περιοχής ανησυχίας. Στην Κέρκυρα, εντοπίστηκαν 29 κρούσματα (Σχήμα 50) και παρατηρείται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με τη Δευτέρα, όμως η περιφερειακή ενότητα βρίσκεται αρκετά πάνω από το όριο χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας, αλλά πλέον διαμορφώνεται πτωτική πορεία, όχι όμως σταθεροποιημένη αποκλιμάκωση.

    Στη Χίο όπου εντοπίστηκαν 4 κρούσματα, συνεχίζει η αποκλιμάκωση (Σχήμα 51). Στη Θάσο, όπου εντοπίστηκε 1 νέο κρούσμα, το έντονο ανοδικό κύμα έχει περιέλθει σε αποκλιμάκωση και πλέον πέρασε υπό του ορίου χαρακτηρισμού ως περιοχή ανησυχίας (Σχήμα 52).

    Στην Πάρο παρουσιάζεται μικρότερος αριθμός κρουσμάτων σε σχέση με τη Δευτέρα καθώς δεν εντοπίστηκαν νέα κρούσματα (Σχήμα 53) και η συνολική πορεία συνεχίζει σε αποκλιμάκωση. Στην Μύκονο εντοπίστηκαν 13 κρούσματα (Σχήμα 55), και πλέον διαμορφώνεται πτωτική τάση, ενώ στη Σαντορίνη που εντοπίστηκαν 8 νέα κρούσματα, παρατηρείται ανοδική διακύμανση (Σχήμα 56). Στην Ζάκυνθο εντοπίστηκαν 6 κρούσματα και η ισχυρή αποκλιμάκωση επιβραδύνεται (Σχήμα 54), ενώ στη Ρόδο όπου εντοπίστηκαν 65 κρούσματα (Σχήμα 57), η έντονα ανοδική πορεία ενώ είχε περάσει σε ισχυρή αποκλιμάκωση, δείχνει ξανά ανοδικές τάσεις.

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 49. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Λέσβο

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 50. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Κέρκυρα

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 51. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Χίο

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 52. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Θάσο

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

     

    Σχήμα 53. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Πάρο

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 54. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Ζάκυνθο

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 55. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στη Μύκονο

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 56. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Σαντορίνη

    Σαρηγιάννης: Ανοδική η πορεία της πανδημίας σε όλη τη χώρα – Φόβοι για τη Θεσσαλονίκη και τις γύρω περιοχές

    Σχήμα 57. Πορεία του ημερησίου αριθμού των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών) στην Ρόδο

    Συμπεράσματα:

    Με βάση τα χθεσινά αποτελέσματα, την Τρίτη σε σχέση με τη Δευτέρα, είχαμε λίγο χαμηλότερο αριθμό ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση (διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ), και υψηλότερο αριθμό θανάτων.

    Πλέον αρχίζει να διαμορφώνεται διαφορετική κατάσταση σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, όπου η διασπορά των κρουσμάτων διαχέονταν στις περισσότερες περιοχές της χώρας (κυρίως λόγω μετακίνησης πληθυσμών για παραθερισμό και λόγω τουριστικών ροών).

    Αναμένουμε τις επόμενες ημέρες για να δούμε τις επιπτώσεις της επιστροφής του κύματος εξόδου του Αυγούστου, σε συνδυασμό με το άνοιγμα των σχολείων στην πορεία της πανδημίας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες των προηγουμένων ημερών, συντέλεσαν στη μείωση της μεταδοτικότητας και συνέβαλλαν στη συγκράτηση του αριθμού των κρουσμάτων, αλλά ήδη αρχίζει να διαφαίνεται η διαμόρφωση ανοδικής πορείας.

    Σε πανελλαδικό επίπεδο ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του δείκτη θετικότητας διαμορφώθηκε στο 2,7% (η ημερήσια τιμή την Τρίτη είναι 1,4%) ενώ ο κυλιόμενος εβδομαδιαίος μέσος όρος του πραγματικού αριθμού αναπαραγωγής Rt (δηλαδή ο αριθμός των ατόμων που ένας φορέας μπορεί να επιμολύνει) αυξήθηκε ελαφρά και διαμορφώθηκε στο 1,03 (Rt πάνω από τη μονάδα υποδηλώνει καθαρή αύξηση της διασποράς του ιού στην κοινότητα). Συνολικά η ανοδική τάση των τελευταίων ημερών αντικατοπτρίζεται και από τον ημερήσιο αριθμό των κρουσμάτων (κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών), ο οποίος είναι πάνω από τα 2200 (2237). Η προοδευτική αύξηση του Rt σηματοδοτεί τη μετάβαση από την πτωτική πορεία σε ανοδική, στην οποία δυστυχώς αναμέναμε να μετατραπεί σύμφωνα με τις προβλέψεις για αυτήν την εβδομάδα.

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πόσο σημαντικό είναι, τελικά, το σεξ για τη σχέση; Δέκα παράγοντες να σκεφτείτε πριν απαντήσετε

    Είναι σημαντικό το σεξ σε μια ρομαντική σχέση; Η απάντηση...

    Τα υπερ-επικίνδυνα τρόφιμα που αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου – Πόσες μερίδες την ημέρα απειλούν την υγεία

    Η ελκυστικότητα των υπερ-επεξεργασμένων τροφών οφείλεται τόσο στη γεύση τους όσο...

    Πάτρα: 2.500 μηχανικοί εκλέγουν την Κυριακή τη διοίκηση του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας

    Εκλογές για τη νέα Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας...