Σιρόπι αγαύης : Τα οφέλη του όταν προστεθεί στην καθημερινότητά μας in.gr

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Έγινε διάσημο στα ‘90ς όταν οι διαιτολόγοι άρχισαν να επευφημούν τις χάρες του. Και από τότε, το σιρόπι αγαύης (agave) απέδειξε ότι ήρθε για να μείνει…

    Το δοκιμάζεις και σου έρχεται το άρωμα της φρεσκοκομμένης αγαύης. Διότι αυτό είναι το νέκταρ αγαύης, όπως είναι και ο πιο δημοφιλής όρος του: ο χυμός από τα φύλλα της μεξικάνικης αγαύης.

    Ένα αιωνόβιο φυτό στη μέση της άνυδρης ερήμου που δίνει ένα απόσταγμα τόσο συμπυκνωμένο σε αρώματα και γεύση, που έχει κάνει την εθνική τεκίλα brand name πανταχόθεν. Μόνο που η λατρεμένη αγαύη δεν είναι αποκλειστικότητα της τεκίλας, αφού το λεπτόρρευστο σιρόπι με την ελαφριά γλυκύτητα έχει όλη την ομορφιά της ζάχαρης χωρίς τη βαριά κληρονομιά της.

    Τι σχέση έχει η αγαύη με την Ελλάδα.

    Η λέξη αγαύη σημαίνει θαυμαστή ή ευγενικής καταγωγής. Το φυτό της Αγαύης ήρθε στην Ελλάδα από το Μεξικό. Ωστόσο το όνομά του είναι ελληνικό και πιθανώς του αποδόθηκε επειδή η Ελληνίδα Αγαύη ήταν και μια από τις δευτερεύουσες θεές του φεγγαριού, και αυτό σήμαινε πως ότι ήταν μια όψη της αρχαίας Μητέρας γης της Μεσογείου που θυμίζει το έδαφος του Jalisco του Μεξικό.

    Η Αγαύη ήταν κόρη του βασιλιά της Θήβας Κάδμου και αδερφή της Σεμέλης της μητέρας Του Διόνυσου. Όταν η Σεμέλη κεραυνοβολήθηκε από τον Δία τον εραστή της, η Αγαύη διέδωσε πως ο Δίας τιμώρησε την αδερφή της γιατί τον συκοφάντησε. Αργότερα ο Διόνυσος εκδικήθηκε για την μητέρα του και επέβαλε βαριά τιμωρία στην Αγαύη. Όταν ο Διόνυσος επέστρεψε στη Θήβα, όπου βασίλευε τότε ο Πενθέας ο γιος της Αγαύης, διέταξε όλες τις γυναίκες της πόλης να πάνε στο βουνό Κιθαιρώνα, για να τελέσουν τα μυστήριά του. Ο Πενθέας που δεν συμφωνούσε με την εισαγωγή της λατρείας, προσπάθησε να κατασκοπεύσει τις Βάκχες. Η μητέρα του τον αντιλήφθηκε, τον πήρε για άγριο ζώο και μέσα στην μανία της τον κατασπάραξε διαμελίζοντάς τον.

    Στην ελληνική ύπαιθρο το φυτό ονομάζεται «Αθάνατος».

    Σιρόπι αγαύης : Τα οφέλη του όταν προστεθεί στην καθημερινότητά μας in.gr

    Οι Αζτέκοι στην κεντρική Αμερική θεωρούσαν τον Αθάνατο δώρο θεού. Όταν κοπεί το ανθισμένο στέλεχος στη βάση του, τρέχει άφθονο υγρό. Στο Μεξικό το υγρό αυτό αντλείται και παράγει με απόσταξη μαζί με μαγιά το ποτό που είναι γνωστό ως πούλκε και το βίνο μεσκάλ.

    Σιρόπι αγαύης vs. ζάχαρη

    Όταν στα ‘90ς οι διαιτολόγοι αναζητούσαν διάφορα υποκατάστατα για τους οπαδούς της υγιεινής διατροφής, ανακάλυψαν ότι το σιρόπι αγαύης τα έχει όλα και συμφέρει.

    Κυρίως εξαιτίας της φρουκτόζης (γιατί περί φρουκτόζης πρόκειται) που τροφοδοτεί τον οργανισμό χωρίς να πυροδοτεί έκρηξη της ινσουλίνης.

    Στην πράξη, το σιρόπι αγαύης έχει πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (11 – 19), δεν αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και δεν επιβαρύνει το πάγκρεας. Και δεν είναι μόνο 100% φυσικό γλυκαντικό, αλλά περιέχει επιπλέον ίχνη από σίδηρο, ασβέστιο, κάλιο και μαγνήσιο.

    Επειδή μάλιστα το σιρόπι αγαύης διαλύεται εύκολα αποτελεί το καλύτερο passepartout, αφού μπορεί να χρησιμοποιηθεί πραγματικά παντού.

    Το σιρόπι αγαύης είναι φτιαγμένο για συνταγές επιπέδου. Γιατί μπορεί να δίνει άρωμα και γεύση στις νιφάδες βρώμης, τις τηγανίτες, τα pancakes και το French toast εκεί, όμως, που αναδεικνύεται όλη η χάρη του είναι στα αλμυρά –ναι, στα αλμυρά- ανεβάζοντας την ένταση και το umami σε ένα γλυκόξινο κοτόπουλο ή μοσχάρι. Όσο για τα κοκτέιλ εκεί μιλάμε για μέγιστο κεφάλαιο με τους mixologists να το θεωρούν στα top 10 των καλύτερων υλικών τους.

    GYMALL

    Έξτρα κερασάκι στην τούρτα του λαμπρού βιογραφικού του, τo γεγονός ότι το σιρόπι αγαύης είναι πιο γλυκό από τη ζάχαρη που σημαίνει ότι με μικρότερη ποσότητα μπορεί να πετύχει κανείς το ίδιο αποτέλεσμα.

    Και επειδή έχει καραμελωμένη επίγευση μπορεί να ανεβάσει σε άλλο επίπεδο ένα ζεστό ρόφημα ή smoothie, αλλά και οποιοδήποτε γλυκό, ακόμα και τα χριστουγεννιάτικα γλυκά μας!

    Προσοχή, όμως, το σιρόπι αγαύης δεν αγαπά τις υψηλές θερμοκρασίες. Slow motion όπως ακριβώς slow είναι η ανάπτυξή του μέχρι να δώσει τον χυμό του. Και επειδή, όπως είπαμε, είναι passepartout υλικό συνδυάζεται καλά, ιδιαίτερα με την κανέλα και το εκχύλισμα βανίλιας.

    Σιρόπι αγαύης: Τhe manual

    * Ταιριάζει με όλα τα γλυκά στα οποία θα βάζατε μέλι. Το αντικαθιστά επάξια σε σπιτικές μπάρες ενέργειας, ενώ κάνει τέλεια παρέα με τη βρώμη, και κάθε είδους granola και μείγματος δημητριακών, αφού μπορεί να αναμειχθεί ομοιόμορφα και να γλυκάνει τόσο όσο χρειάζεται. Πάει, όμως, πολύ και σε σοκολατένια brownies, σε muffins, σε cheesecake και σε κάθε είδους γλυκά που αγαπούν την καραμελένια επίγευση.

    * Προσοχή στην προσαρμογή των αναλογιών της συνταγής που φτιάχνετε. Ένα φλιτζάνι ζάχαρη δεν ισοδυναμεί με ένα φλιτζάνι σιρόπι αγαύης ακόμα και αν είστε φαν των υπέρ-γλυκων γλυκών.

    Υπολογίστε ότι το σιρόπι αγαύης είναι 30% πιο γλυκό από τη ζάχαρη αλλά για να το βρείτε πιο εύκολα, μπορειτε χονδρικά να χρησιμοποιείτε τη μισή ποσότητα από την ποσότητα ζάχαρης, που απαιτεί μια συνταγή. Επομένως αντί για 100γρ. ζάχαρη θα χρησιμοποιήσετε 50ml σιρόπι αγαύης.

    * Στην αντικατάσταση της ζάχαρης σε μια συνταγή θα πρέπει όμως να υπολογίσετε και κάτι άλλο.

    Επειδή η ζάχαρη είναι στερεά ουσία και αντικαθίσταται από μια υγρή γλυκαντική ουσία σε μικρότερη ποσότητα, η ποσότητα των υγρών υλικών σε μια συνταγή θα πρέπει επίσης να μειωθεί. Αν δηλαδή η συνταγή σας απαιτεί γάλα ή κάποιο άλλο υγρό μειώστε και αυτή την ποσότητα σε αναλογία ίδια με την ποσότητα της ζάχαρης που μειώσατε.

    * Στα ροφήματα και στα κοκτέιλ επίσης θα πρέπει να υπολογίσετε τη μισή ποσότητα της ζάχαρης που θα προσθέτατε.

    * Χρησιμοποιείτε πάντα αντικολλητικό χαρτί. Το σιρόπι αγαύης κρυσταλώννει στο φούρνο και κολλά στο ταψί, οπότε αυτό το tip θα σας φανεί χρήσιμο. Ένα άλλο κόλπο είναι να μειώσετε τη θερμοκρασία του φούρνου κατά 25% και να ψήσετε το γλυκό σας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

    * Αν αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με σιρόπι αγαύης σε ζύμες βάλτε το μίγμα μετά το χτύπημα για λίγο στο ψυγείο να σταθεροποιηθεί.

    Ποιο σιρόπι αγαύης να διαλέξω

    Εμείς επιλέγουμε πάντα το γλυκαντικό σιρόπι αγαύης Sunny Via, ένα φυσικό γλυκαντικό με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που έχουμε δοκιμάσει και εμπιστευόμαστε.

    Το χρησιμοποιούμε από τον καφέ, μέχρι τα γλυκά μας, τα μαγειρευτά και τα κοκτέιλ και είναι αναντικατάστατο τόσο στην καθημερινότητά μας όσο και σε ειδικές περιστάσεις όπως είναι οι γιορτές. Θα το βρείτε σε όλα τα super market και καταστήματα τροφίμων.

    Πηγή: olivemagazine.gr

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πέντε αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που έχουν «κολλήσει» – Άγνωστο το επόμενο βήμα

    Παγωμένες είναι προς το παρόν οι μεταρρυθμίσεις της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας...

    Μαρέβα Μητσοτάκη: Στην Ζάκυνθο για την επαναλειτουργία του Λυκείου Ελληνίδων ΦΩΤΟ

    Στη Ζάκυνθο βρέθηκε η Μαρέβα Μητσοτάκη με αφορμή πρόσκληση που έλαβε από...

    Πάτρα: Σε εορταστικούς ρυθμούς η αγορά από το Σαββατοκύριακο

    Σε ισχύ τίθεται από το προσεχές Σαββατοκύριακο το εορταστικό ωράριο των...