Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι γονείς να νιώθουν υπερήφανοι για την τελειομανία του παιδιού τους, χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι στην πραγματικότητα πρόκειται για πρόβλημα.
Σίγουρα, είναι καλό το παιδί να έχει υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό του, αλλά αν περιμένει όλα να είναι πάντα τέλεια, δεν θα μπορέσει να νιώσει ποτέ ικανοποιημένο από τις επιδόσεις του.
Οι τελειομανείς άνθρωποι μπορεί να θέτουν μη ρεαλιστικούς στόχους και στη συνέχεια να πιέζονται υπερβολικά προκειμένου να τους επιτύχουν. Κάπως έτσι, ένα παιδί με τάσεις τελειομανίας μπορεί να δυσαρεστηθεί επειδή πήρε στο διαγώνισμα Α- και όχι Α+, θεωρώντας πως πρόκειται για αποτυχία. Και πάλι όμως, ακόμη κι όταν καταφέρει να πετύχει τον βαθμό που ήθελε, μπορεί να μην αντλήσει ιδιαίτερη ικανοποίηση ή να ανησυχήσει για το πώς θα διατηρήσει την επιτυχία του.
Συμπτώματα τελειομανίας στο παιδί
- Δυσκολεύεται να ολοκληρώσει και να παραδώσει μια εργασία επειδή θεωρεί ότι δεν είναι «αρκετά καλή»
- Έντονο άγχος για αποτυχία
- Μεγάλη ευαισθησία στην κριτική
- Ταράζεται πολύ όταν κάνει λάθος
- Χρονοτριβεί για να αποφύγει δύσκολες εργασίες
- Ασκεί έντονη αυτοκριτική
Πώς θα βοηθήσετε το παιδί να αντιμετωπίσει την τελειομανία
Δεδομένου ότι η τελειομανία οδηγεί σε αυξημένη πίεση και άγχος στο παιδί, είναι σημαντικό να το βοηθήσετε να την ξεπεράσει. Ορίστε λοιπόν τι μπορείτε να κάνετε:
*Βοηθήστε το να αναπτύξει την αυτοεκτίμησή του
Ενθαρρύνετε το παιδί να ασχοληθεί με πράγματα που το ευχαριστούν με γνώμονα τη διασκέδαση και όχι την επιτυχία.
*Βοηθήστε το να κατανοήσει τι μπορεί να ελέγξει και τι όχι
Είτε το παιδί θέλει να είναι ο καλύτερος μαθητής στην τάξη του είτε ο καλύτερος στο μπάσκετ, πρέπει να του εξηγήσετε ότι δεν περνούν όλα από το χέρι του.
*Βεβαιωθείτε ότι δεν το πιέζετε, έστω και άθελά σας
Σιγουρευτείτε ότι δεν ασκείτε -συνείδητα ή μη- πίεση στο παιδί. Καλό είναι να έχετε προσδοκίες από αυτό, χωρίς ωστόσο να γίνεστε πιεστικοί.
*Επικροτήστε την προσπάθεια περισσότερο από το αποτέλεσμα
Αντί να επικροτήσετε το παιδί επειδή πήρε 10 στο διαγώνισμα, επικροτήστε το πόσο ασχολήθηκε με τη μελέτη για το τεστ.
*Βοηθήστε το να ξεπεράσει την τάση του για σκληρή αυτοκριτική
Βοηθήστε το παιδί να ξεπεράσει την τάση του για σκληρή αυτοκριτική, δίνοντας εσείς οι ίδιοι το καλό παράδειγμα.
*Μοιραστείτε τις δικές σας αποτυχίες
Δείξτε στο παιδί σας ότι δεν είστε τέλειοι, όπως άλλωστε δεν είναι κανείς. Μη διστάσετε να μοιραστείτε δικές σας ιστορίες… αποτυχίας.
*Μάθετε στο παιδί να διαχειρίζεται την ήττα
Σίγουρα, κανένας δεν θέλει να χάνει. Όμως, η αποτυχία και η ήττα είναι μέσα στη ζωή και συχνά καλούμαστε να τις αντιμετωπίσουμε με ψυχραιμία και να τις αποδεχτούμε, πράγμα το οποίο στην πράξη δυσκολεύει ακόμη και πολλούς ενήλικες.