Το θρεπτικό ελληνικό φαγητό που βοηθάει στην υγεία της καρδιάς και τη διατήρηση του σωματικού βάρους

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    GYMALL

    Η φάβα είναι ένα πολύ θρεπτικό ορεκτικό που προτιμάται εδώ και πολλά χρόνια από τους Έλληνες, ειδικά όταν πίνουν ούζο και τσίπουρο. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές αυτού του μεζέ αλλά και μεγάλη ποικιλία συνταγών, ενώ ολοένα και περισσότερες αναφορές στη διατροφική του αξία.

    Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές περιοχές που φημίζονται για την παραδοσιακή τους φάβα, όπως η Σαντορίνη, η Κρήτη και ο Φενεός.

    φάβα

    Φάβα θρεπτική αξία και θερμίδες

    Η φάβα δεν είναι απλώς ένα νόστιμο πιάτο, αλλά περιέχει και πολλά θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για τη διατήρηση και την προστασία της υγείας μας.

    Συγκεκριμένα, είναι μια τροφή που μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε κορεσμό, δηλαδή να μας χορτάσει, χωρίς να παρέχει πολλές θερμίδες. Επιπλέον, περιέχει λίγα λιπαρά και είναι φυσικά απαλλαγμένο από χοληστερόλη.

    Η πλειοψηφία των θερμίδων που έχουν προέρχεται από την περιεκτικότητά τους σε υδατάνθρακες. Για κάποιους, αυτός είναι ένας λόγος να μην τα καταναλώνουν συχνά, αν και περιέχουν καλής ποιότητας υδατάνθρακες (χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη) και αποτελούν σημαντική πηγή φυτικών ινών, ενώ είναι χαμηλά σε σάκχαρα.

    Επίσης, είναι ευρέως γνωστό ότι τα όσπρια περιέχουν σημαντική ποσότητα πρωτεΐνης , αποτελώντας ιδανική τροφή για χορτοφάγους/vegans καθώς και για όσους νηστεύουν. Ωστόσο, πρέπει να τα συνδυάσουμε με ορισμένες τροφές (π.χ. ρύζι) για να πάρουμε πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, καθώς δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

    Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρέχουν στον οργανισμό μας πλήθος μετάλλων και βιταμινών, όπως τα ακόλουθα:

    • Φώσφορος
    • Σίδερο
    • Φολικό οξύ
    • Μαγγάνιο
    • Μαγνήσιο
    • Ψευδάργυρος
    • Κάλιο
    • Σελήνιο

    Ανά 100 γραμμάρια , η βρασμένη φάβα αποδίδει περίπου 118 kcal και περιέχει:

    • Πρωτεΐνη: 8,3 γρ
    • Υδατάνθρακες: 21,1 γρ
    • Λίπος: 0,39 γρ
    • Ίνες : 8,3 γρ
    • Ζάχαρα: 2,9 γρ

    Φυσικά, οι θερμίδες και η θρεπτική αξία διαφέρουν από συνταγή σε συνταγή. Κατά μέσο όρο, 100 γραμμάρια τυπικής συνταγής φάβας αποδίδουν 220-250 kcal.

    Τα οφέλη για την υγεία

    Εάν κάποιος εντάξει την φάβα στην διατροφή του θα μπορούσε να δει σημαντικά οφέλη στην πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση ασθενειών.

    Πιο συγκεκριμένα η φάβα, όπως και όλα τα όσπρια, βοηθάει στην υγεία της καρδιάς και προστατεύει από την υψηλή πίεση. Παράλληλα προσφέρει αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ μπορεί να καταναλωθεί και από ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη.

    Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη αλλά και μεγάλη ποσότητα διαλυτών φυτικών ινών με αποτέλεσμα να είναι «σύμμαχος» στην καλή υγεία του εντέρου και στην διατήρηση του σωματικού βάρους.

    Οι πρωτεΐνες που περιέχει καλύπτουν σημαντικά τις ημερήσιες ανάγκες ενός ανθρώπου και βοηθούν να είμαστε χορτάτοι περισσότερες ώρες. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία, που περιέχονται στην φάβα, βοηθούν προκειμένου να είμαστε υγιής και να θωρακίζουμε το ανοσοποιητικό σύστημα μας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι 5 βασικές παράμετροι για το πόσο κινδυνεύετε από καρδιά

    Οι άνθρωποι που έχουν χαμηλό κίνδυνο στεφανιαίας νόσου ζουν...

    Σε έξαρση στην Πάτρα η νοθευμένη κοκαΐνη – Το “κόλπο” των κυκλωμάτων διακίνησης

    Το προφίλ των χρηστών έχει αλλάξει και η αύξηση...

    «Red Flag» στην Ανδραβίδα! – Η μεγαλύτερη αεροπορική άσκηση του ΝΑΤΟ στην 117 Π.Μ.

    Με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι προετοιμασίες για την πρώτη...

    Προκαλεί η ζάχαρη υπερκινητικότητα στα παιδιά;

    Νιώθετε ποτέ ότι το παιδί σας μεταμορφώνεται σε έναν...