Λίστα με 10 όρους «συμμόρφωσης» της Σουηδίας και της Φινλανδίας προκειμένου να συναινέσει η Άγκυρα στην ένταξή τους στο ΝΑΤΟ δημοσιεύει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Sabah τη στιγμή που ο Ερντογάν, απευθυνόμενος στους Σκανδιναβούς, επανέλαβε τη φράση «να μην κάνουν τον κόπο» να μεταβούν στην Τουρκία για συζητήσεις επί του θέματος.
Μάλιστα, μεταξύ των όρων είναι και η απαγόρευση λειτουργίας ΜΚΟ «με αντιτουρκικό προσανατολισμό» – κάτι που θα μπορούσε να αφορά ακόμα και κυπριακές οργανώσεις, πέρα από τις κουρδικές.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε και πάλι τη Δευτέρα ότι αντιτίθεται στην ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, με το επιχείρημα ότι αρνούνται να εκδώσουν στην Τουρκία ανθρώπους που εμπλέκονται στις δραστηριότητες του PKK. Πρόσθεσε δε, ότι το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να επαναλάβει το λάθος που -όπως είπε – έκανε με την Ελλάδα και την Γαλλία, που αποχώρησαν από το στρατιωτικό σκέλος της Συμμαχίας και έγιναν ξανά δεκτές.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Sabah, οι 10 όροι της Άγκυρας προς τη Σουηδία και την Φινλανδία είναι οι εξής:
1. Να πάρουν θέση σχετικά με το PKK, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση.
2. Να απαγορεύσουν στα κοινοβούλιά τους εκδηλώσεις που συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.
3. Να σταματήσουν τη παροχή βοήθειας στις «Δυνάμεις Λαϊκής Αυτοάμυνας» στη Συρία, οι οποίες -σύμφωνα με την Άγκυρα- συνδέονται με το PKK.
4. Να επιταχύνουν την έκδοση στην Τουρκία ανθρώπων που συνδέονται με “την τρομοκρατία”
5. Να διακόψουν κάθε επαφή με κουρδικές ομάδες σε Ιράκ και Συρία.
6. Να διακόψουν επαφές με καταζητούμενα ή φυγόδικα μέλη της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO, τα οποία σύμφωνα με την Άγκυρα, εμπλέκονται στην απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.
7. Να μην προχωρούν σε κινήσεις «κατά της εθνικής ασφάλειας της Τουρκίας».
8. Να ξεκινήσουν συνεργασία με την Τουρκία για την καταπολέμηση της “τρομοκρατίας» – άλλη μία αναφορά στους Κούρδους.
9. Να δεσμεύσουν τραπεζικούς λογαριασμούς οργανώσεων και πολιτών που συνδέονται από την Άγκυρα με τρομοκρατικές οργανώσεις.
10. Να μην επιτρέψουν στις χώρες τους τη διεξαγωγή δραστηριοτήτων από μη κυβερνητικές οργανώσεις με αντιτουρκικό προσανατολισμό – κάτι που θα μπορούσε να αφορά ακόμα και κυπριακές ΜΚΟ.