Του Κ. Φλαμη (Πολιτεια)
Κάποιοι ζούσαν στην Πάτρα για χρόνια, άλλοι στα Καλάβρυτα, τα χωριά του Αγρινίου, στην Ηλεία. Είχαν προορισμό τη Θεσσαλονίκη, ο καθένας για τον δικό του λόγο. Αλλοι για να σπουδάσουν, άλλοι επειδή εκεί ζούσαν, άλλος για να δει τις κόρες του. Ένα λάθος ενός σταθμάρχη, και πολλά λάθη δεκαετιών τους στέρησαν την ζωή. Οι περισσότεροι τόσο νέοι! Το Σάββατο έγινε η ταυτοποίηση της σορού της Αναστασίας Παπαγγελή με καταγωγή από την Λυκούρια Καλαβρύτων. Σπούδαζε στην Γεωπονική Σχολή και είχε επιβιβαστεί στο 3ο βαγόνι. Ο Ανδρέας από τα Λεχαινά ήταν κοντά της αλλά δεν κατάφερε μαζί με τους φίλους του να την σώσει. Δεν ήταν ανάμεσα στους δέκα που έσωσε το παλικάρι! Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης βιώνει τη μεγαλύτερη τραγωδία στην ιστορία του, μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη. Η 19χρονη από τα Καλάβρυτα, είχε φύγει από την Αθήνα και πήγαινε στην Θεσσαλονίκη όπου σπούδαζε στη Γεωπονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Η ταυτοποίησή της έγινε μετά από δείγματα DNA, σβήνοντας τις όποιες ελπίδες, με το δράμα της οικογένειας να είναι πλέον αβάστακτο.
Η Ελπίδα Χούπα ταυτοποιήθηκε ως νεκρή πριν δύο ημέρες και σήμερα Δευτέρα θα γίνει η κηδεία της στην Αταλάντη, τον τόπο καταγωγής της. Είχε άλλα δύο αδέλφια δύο αγόρια, τα οποία έμεναν με την 28χρονη αδερφή τους! Ο πατέρας συγκλονίζει: «Το κορίτσι μου το ανέθρεψα με τις καλύτερες προοπτικές, όχι να μου το σκοτώσει οποιοσδήποτε αλήτης. Τι να μου πείτε. Δίνω κουράγιο στον εαυτό μου για να στηρίξω την οικογένεια. Θα έρθει το Πάσχα και θα έχω σερβίτσιο στο τραπέζι άδειο και την καρέκλα της»1
Με ένα συγκινητικό μήνυμα λέει αντίο ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Πολυφωνικής Χορωδίας Σταύρος Σολωμός στην Ελπίδα, που έχασε την ζωή της στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη.
Η Ελπίδα ήρθε στην Πάτρα ως φοιτήτρια και έγινε μέλος της Πολυφωνικής Χορωδίας σπουδάζοντας τραγούδι στο Ωδείο του Οργανισμού και συμμετέχοντας στην Νεανική Χορωδία.
Όπως σημειώνει ο Σταύρος Σολωμός: “Για την Ελπίδα…
Σε γνωρίσαμε σαν φοιτήτρια στην πόλη μας. Τραγούδησες μαζί με την Νεανική μας χορωδία. Σπούδασες τραγούδι στο Ωδείο μας…Σήμερα ταξιδεύεις σε ουράνιους κόσμους, σαν το νήμα της ζωής σου διακόπηκε με βίαιο τρόπο κάπου εκεί στην κοιλάδα των Τεμπών…! Σήμερα συνάντησες την χορωδία των Αγγέλων, για να συμπράξεις μαζί τους σε θεϊκά κοντσέρτα… Το χαμόγελο και η ευγενική σου φύση, θα είναι χαραγμένη ανεξίτηλα σε εκείνους που σε γνώρισαν…Ο Θεός να αναπαύσει την όμορφη ψυχή σου…στους δικούς σου ανθρώπους ας χαρίζει βάλσαμο παρηγοριάς και την ελπίδα της μετά θάνατον συνάντησης… Η μνήμη σου θα είναι παντοτινή, αγαπημένη μας ΕΛΠΙΔΑ…”
Ο 32χρονος Δημήτρης Μασσαλής, με καταγωγή από την Μπαμπίνη Ξηρομέρου, ήταν ο μηχανοδηγός της επιβατικής αμαξοστοιχίας, ο οποίος είναι στη λίστα των αγνοουμένων! Τελειόφοιτος της σχολής μηχανοδηγών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ της κλάσης του 2019 και πτυχιούχος του Τ.Ε.Ι Πειραιά στο τμήμα Μηχανολογίας, ο 32χρονος Δημήτρης Μασσαλής οδηγός της μοιραίας επιβατικής αμαξοστοιχίας 62, η οποία συγκρούστηκε με το εμπορικό τρένο 63503.
Νεκρός και μάλιστα διαπιστωμένο από την πρώτη μέρα και ο μηχανοδηγός Γιώργος Κουτσούμπας από την Αμαλιάδα. Ο μηχανοδηγός ήταν πατέρας δυο κοριτσιών και εξαιτίας των επαγγελματικών του υποχρεώσεων τα τελευταία χρόνια ζούσε στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Είχε επιλέξει την συγκεκριμένη αμαξοστοιχία για να ανέβει στην συμπρωτεύουσα και να δει τα κορίτσια του.
Ένα νέο κορίτσι, μόλις 21 ετών, που είχε όλη τη ζωή μπροστά της, η Κλαούντια Λάτα είναι ανάμεσα στα θύματα του δυστυχήματος στα Τέμπη το βράδυ της περασμένης Τρίτης. Η Κλαούντια γεννήθηκε στη Λάρισα, όπου πήρε την ελληνική υπηκοότητα ενώ οι γονείς της διατηρούν στην πόλη κρεοπωλείο. Άριστη μαθήτρια στο σχολείο, εισήλθε στο Ιατρικό Τμήμα της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων και φοιτούσε στην Ιατρική Σχολή του ΑΠΘ. Η νεαρή φοιτήτρια επέστρεφε στη Θεσσαλονίκη μετά από ένα τριήμερο στην Πάτρα και ανυπομονούσε να γυρίσει στη σχολή της. Οι γονείς της που ζουν σε χωριό της Λάρισας της είπαν «κάνε μία στάση να σε δούμε». Ωστόσο αυτή αρνήθηκε, για να φτάσει πιο γρήγορα στη Θεσσαλονίκη. Όπως τους εξήγησε, ήθελε να ξεκουραστεί λίγες ώρες παραπάνω, για να αρχίσει το διάβασμα. Όμως η τύχη είχε άλλα σχέδια. Η Κλαούντια είχε δύο αδέλφια, την Τζένη και τον Έλβις.
Περί της αιτίας…
Εδώ και μέρες, αναζητούμε την αιτία της τραγωδίας! Αρκετοί τα έχουν βάλει με τον σταθμάρχη ο οποίος αναμφισβήτητα έκανε εγκληματικό λάθος. Τέτοια λάθη όμως γίνονται καθημερινά από ανθρώπους, σε μικρότερη ή και μεγαλύτερη κλίμακα! Από ένα τροχαίο στην «καρμανιόλα» της Πατρών Πύργου μέχρι ένα πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα. Σε όλες τις περιπτώσεις ο ανθρώπινος παράγοντας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο! Όμως ο άνθρωπος με την βοήθεια της τεχνολογίας και των έργων… περιορίζει σημαντικά τα ανθρώπινα λάθη. Κάποτε στην Πάτρα μιλούσαμε για την Παναγοπούλα, πλέον με την Ολυμπία Οδό την ξεχάσαμε! Και τότε… ανθρώπινα λάθη στερούσαν ζωές; Σε λίγα χρόνια θα ξεχάσουμε και την καρμανιόλα της Πατρών Πύργου που κάθε χρόνο καταστρέφει όσες οικογένειες κατέστρεψε μέσα σε δέκατα του δευτερολέπτου, η σύγκρουση των δύο τρένων. Αν δηλαδή υπήρχε η τηλεματική, αν το έργο είχε γίνει από το 2014 οπότε και εκκρεμεί, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Στην Ισπανία και την Γαλλία, το σύστημα ακινητοποιεί δύο τρένα που κινούνται σε αντίθετη κατεύθυνση πάνω στην ίδια γραμμή. Μάλιστα δεν επιτρέπει σε ανθρώπινο χέρι να κάνει «δολιοφθορά» δηλάδή να παρέμβει και να άρει την «ακινητοποίηση»! Παράλληλα ηχητικά συστήματα ειδοποιούν ταυτόχρονα σταθμάρχες και μηχανοδηγούς ότι… κάτι δεν πάει καλά! Και φυσικά η πορεία των τρένων καταγράφεται με φωτεινά σήματα στον ηλεκτρονικό χάρτη κάθε σταθμού. Στην Ελλάδα έχουμε να διαχειριστούμε μία γραμμή αλλά δυστυχώς… τα κάναμε σαλάτα.
Γιώργος Κουτσούμπας
Δημήτρης Μασσαλής
Κλαούντια Λάττα
Ελπίζα Χούπα
- ναστασία Παπαγγελή