Γιατί επιμένει τόσο πολύ ο βήχας;

    Ημερομηνία:

    Υπομονή για λίγες ημέρες και εφόσον ο βήχας δεν υποχωρήσει, επίσκεψη στον γιατρό για αξιολόγηση. Αυτό συνιστούν οι ειδικοί πνευμονολόγοι στους πολλούς πολίτες που ταλαιπωρούνται αυτή την περίοδο από βήχα που επιμένει για μέρες αφότου έχουν εκδηλώσει κάποια λοίμωξη του αναπνευστικού από τις εποχικές ιώσεις και αφού έχουν υποχωρήσει όλα τα άλλα συμπτώματα.

    Ο εμμένων βήχας έπειτα από λοίμωξη του αναπνευστικού είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, το οποίο εφέτος εμφανίζεται εξαιρετικά συχνά πιθανόν ως αποτέλεσμα και της μεγάλης έξαρσης των εποχικών λοιμώξεων. Ειδικά, δε, στις μικρές ηλικίες, όπως σημειώνουν οι παιδίατροι, η μία λοίμωξη διαδέχεται την άλλη, με αποτέλεσμα τα συμπτώματα στην ουσία ποτέ να μην υποχωρούν.

    «Πάντοτε στις ιώσεις του αναπνευστικού συστήματος υπήρχε βήχας ως εμμένον σύμπτωμα», σημειώνει στην «Κ» ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, γιατρός στο νοσοκομείο «Αττικόν» και πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης. Οπως σημειώνει ο ίδιος, στις περισσότερες περιπτώσεις ο βήχας οφείλεται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα και στην οπισθορρινική καταρροή λόγω κρυολογήματος ή συναχιού, η οποία ερεθίζει τον λαιμό. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο βήχας είναι συνήθως πιο έντονος το βράδυ και υπάρχει και η αίσθηση του γαργαλητού στον λαιμό.

    Ο κ. Λουκίδης τονίζει ότι «αυτό που δυστυχώς βλέπουμε ιδιαίτερα φέτος είναι μια υπερκατανάλωση φαρμάκων από πλευράς ασθενών για την αντιμετώπιση του βήχα που επιμένει. Ερχονται ασθενείς στα επείγοντα του “Αττικόν” και έχουν ήδη λάβει πολλά φάρμακα εισπνεόμενα ή ακόμα και αντιβιοτικά. Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο βήχας δεν είναι νόσος. Είναι σύμπτωμα. Αυτό που εμείς συνιστούμε είναι τα άτομα με βήχα που επιμένει έπειτα από μια ίωση να κάνουν υπομονή, και εφόσον περάσουν δύο εβδομάδες και το σύμπτωμα αυτό δεν έχει υποχωρήσει, να επισκεφθούν έναν γιατρό για αξιολόγηση της κατάστασής τους και διερεύνηση της αιτιολογίας του βήχα».

    «Τα αντιβηχικά φάρμακα δεν κάνουν για κάθε είδους βήχα», επισημαίνουν οι ειδικοί και μιλούν για έξαρση ιώσεων, καθώς και για πολλά περιστατικά λαρυγγίτιδας.

    Για τα παιδιά

    O παιδίατρος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων Κωνσταντίνος Νταλούκας σημειώνει ότι «εφέτος ειδικά είδαμε πολλά περιστατικά με επίμονο βήχα, ο οποίος διαρκεί πάνω από δύο εβδομάδες και σε κάποιες περιπτώσεις δεν υποχωρεί με φαρμακευτική αγωγή. Στα περισσότερα παιδιά που εξετάζουμε δεν υπάρχει κλινικό εύρημα. Αναγκαζόμαστε λόγω κυρίως της ανησυχίας των γονιών να δώσουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή, όπως αντιισταμινικά, ακόμα και εάν δεν έχουμε προσδοκίες ότι θα φέρουν αποτελέσματα. Μια πιθανή εξήγηση για τα πολλά περιστατικά βήχα που επιμένει είναι η μεγάλη έξαρση ιώσεων που είχαμε φέτος και η οποία ήταν μεγαλύτερη από χρονιές πριν από την πανδημία. Είδαμε πολλά περιστατικά λαρυγγίτιδας –που συχνά ευθύνονται για βήχα που επιμένει–, γρίπης, RSV, αδενοϊών και COVID-19, ενώ συχνά η μία ίωση διαδέχεται την άλλη. Πριν από λίγο μιλούσα με μια μητέρα εφήβου που μου έλεγε ότι το παιδί της από τον Οκτώβριο είναι συνέχεια άρρωστο».

    Γιατί επιμένει τόσο πολύ ο βήχας;-1
    Φωτ. Shutterstock

    Οπως τονίζει ο κ. Νταλούκας, «εάν δεν υπάρχει κλινικό εύρημα, ο βήχας που επιμείνει δεν είναι ένα σοβαρό πρόβλημα. Αλλά για όσο διαρκεί είναι δυσεπίλυτο και ταλαιπωρεί το παιδί και όλη την οικογένεια, φέρνει ανησυχία και εκνευρισμό». Σύμφωνα με τον ίδιο, το ασφαλές είναι πριν χορηγηθεί οποιαδήποτε αγωγή να δει το παιδί ο παιδίατρος. «Τα αντιβηχικά φάρμακα, εισπνεόμενα ή σιρόπια με φαρμακευτική ουσία, δεν κάνουν για κάθε είδους βήχα», σημειώνει.

    Λιγότερα περιστατικά

    Την τρέχουσα εβδομάδα οι ειδικοί παρατηρούν μια σχετική τάση υποχώρησης των λοιμώξεων του αναπνευστικού. Οπως αναφέρει ο κ. Λουκίδης, «αν και εξακολουθεί να υπάρχει έξαρση των ιώσεων, η εικόνα που έχουμε και από τις προσελεύσεις ασθενών στις εφημερίες σε σχέση με αυτήν που είχαμε πριν από 15 ημέρες δεν είναι ίδια. Παρατηρείται σαφώς μια αισθητή μείωση των περιστατικών COVID-19 και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και στις αιτήσεις για χορήγηση αντιιικών φαρμάκων. Είναι ενδεικτικό ότι τη Δευτέρα στην αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας υποβλήθηκαν 242 αιτήσεις, όταν πριν από δύο Δευτέρες είχαν υποβληθεί 650», τονίζει ο καθηγητής.

    Συμβουλές προς τους γονείς

    Πρακτικές που μπορεί να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του βήχα συνιστά ο παιδίατρος Κωνσταντίνος Νταλούκας. «Θα πρέπει να διασφαλίζεται μια καθαρή και ευχάριστη ατμόσφαιρα στο σπίτι, χωρίς καπνό, με σωστή υγρασία και θερμοκρασία. Ούτε πολλή ζέστη ούτε πολύ κρύο. Τα παιδιά δεν θα πρέπει να ντύνονται βαριά, γιατί αυτό τους ανεβάζει τη θερμοκρασία και προκαλεί εκνευρισμό, ο οποίος επίσης μπορεί να οδηγήσει σε βήχα. Δεν θα πρέπει οι γονείς να δίνουν στο παιδί ζεστό γάλα το βράδυ, γιατί μαλακώνει τις βλέννες στη μύτη και επιτείνει το πρόβλημα. Αντί αυτού, τα παιδιά μπορούν να πίνουν γάλα το απόγευμα και το βράδυ να καταναλώνουν στερεά τροφή. Σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν η θέση του ύπνου και η τοποθέτηση του μαξιλαριού με τρόπο ώστε να είναι βολικό για το παιδί. Τέλος, οι γονείς θα πρέπει να καθαρίζουν τη μύτη του παιδιού πριν πέσει για ύπνο. «Χρειάζεται υπομονή, ειδικά εάν τα παιδιά είναι μικρά. Εάν ο βήχας επιμείνει θα πρέπει να ξαναπάνε στον γιατρό», καταλήγει.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Κατερίνα Γκαγκάκη: Η Μαλέσκου έχει αδικηθεί, η ζωή και η τηλεόραση της χρωστάνε επαγγελματικά

    Η Κατερίνα Γκαγκάκη μίλησε για τη σάτιρα, τον Ανδρέα Μικρούτσικο που...

    Το 2024 το πιο ζεστό καλοκαίρι για τις ελληνικές θάλασσες τα τελευταία 40 χρόνια – Η μελέτη τριών ελληνικών πανεπιστημίων

    Θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές θάλασσες καθιστώντας το, το...

    Η απάντηση των γιατρών στον αστυνομικό όταν ρώτησε γιατί άργησε έναν χρόνο η βιοψία

    Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη η είδηση με...

    ΠΑΤΡΑ – ΡΟΪΤΙΚΑ: Καλύφθηκε ο δρόμος με λάσπη και πέτρες – ΦΩΤΟ

    Οι ισχυροί άνεμοι που επικρατούν σήμερα σχεδόν σε όλη...
    Best Shop