Το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και συγκεκριμένα για την ισότητα στον πολιτικό γάμο «πέρασε» με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών», ωστόσο άφησε ρωγμές στα κόμματα.
Συνολικά ψήφισαν 254 βουλευτές, απουσίασαν 46, με όλα σχεδόν τα κόμματα που επισήμως το στήριξαν (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Νέα Αριστερά) να μετρούν τις δικές τους απώλειες, εκτός της Πλεύσης Ελευθερίας που και οι έξι της ΚΟ το υπερψήφισαν.
Την ίδια ώρα η σκληρή ομιλία του Αντώνη Σαμαρά ήταν κάτι που δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο, παρά το γεγονός πως το Μαξίμου απάντησε με ένα λακωνικό «ουδέν σχόλιον». Ωστόσο στην κυβέρνηση είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις, κάποιους μήνες πριν που έλεγαν πως η μισή ΚΟ θα απόσχει, όχι μόνο δεν επιβεβαιώθηκαν, αλλά στην τελική ευθεία αρκετοί βουλευτές της ΝΔ άλλαξαν την αρχική τους πρόθεση και μετακινήθηκαν είτε από το «κατά» στην αποχή, ακόμη και από την αποχή στο υπέρ. Η αλλαγή στάσης προήλθε από την κινητοποίηση του Μαξίμου την τελευταία εβδομάδα, με τον Γιάννη Μπρατάκο να έχει καθοριστικό ρόλο και σε αρκετές περιπτώσεις να σηκώνει το τηλέφωνο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Κυβερνητικές πηγές επισήμαναν στην εφημερίδα «Καθημερινή» την ικανοποίησή τους για τρεις λόγους. Πρώτον, τελικά όσοι επέλεξαν την αποχή ήταν περισσότεροι από εκείνους που επέλεξαν την καταψήφιση, που σημαίνει ότι η προτροπή του Κυριάκου Μητσοτάκη να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση βρήκε ευήκοα ώτα στην ΚΟ. Δεύτερον, ο αριθμός των βουλευτών που πήραν τον λόγο για να επιχειρηματολογήσουν κατά του νομοσχεδίου ήταν μικρός, με αποτέλεσμα να μην εκπεμφθεί μια εικόνα που δεν θα ήταν καθόλου κολακευτική για την κυβερνητική παράταξη. Τρίτον, σε πολιτικό επίπεδο το κέρδος για τη ΝΔ είναι πως έφερε ένα νομοσχέδιο που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία, δίνοντας επικοινωνιακούς πόντους στην κυβέρνηση που φάνηκε να επιβάλει την ατζέντα που ήθελε.
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ κανείς δεν καταψήφισε, με τα «ναι» να είναι 21 και οι αποχές 11. Πηγές του ΠΑΣΟΚ μετά το αποτέλεσμα έλεγαν πως «η πλειοψηφία των βουλευτών μας στοιχήθηκε κάτω από την κεντρική επιλογή του κόμματος προσθέτοντας πως «δεν μπαίνουμε σε λογική αριθμών, ούτε σε σύγκριση με άλλα κόμματα όπως κάνει η κυβέρνηση».
Σε ό, τι αφορά τη Nέα Αριστερά, είχαμε 9 θετικές ψήφους από τους βουλευτές και 2 αποχές από τους μειονοτικούς βουλευτές, ενώ οι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας που υπερψήφισαν ήταν 6 και ήταν όλοι παρόντες.
Για τους ανεξάρτητους βουλευτές, σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι τρεις στους τέσσερις βουλευτές καταψήφισαν και το ένα από τα δύο «παρών» προέρχεται από τον Μιχάλη Χουρδάκη, τον ανεξάρτητο βουλευτή προερχόμενο από την Πλεύση Ελευθερίας.
Oι βουλευτές που καταψήφισαν και οι απόντες
Είκοσι βουλευτές της συμπολίτευσης δήλωσαν «όχι» στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο. Πρόκειται για τους κ.κ. Χαράλαμπο Αθανασίου, Φωτεινή Αραμπατζή, Βασίλη Γιόγακα, Στέφανο Γκίκα, Κώστα Γκιουλέκα, Αθανάσιο Δαβάκη, Αναστάσιο Δημοσχάκη, Κωνσταντίνο Καραγκούνη, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρο Καράογλου, Ανδρέα Κατσανιώτη, Δημήτριο Κυριαζίδη, Θεόφιλο Λεονταρίδη, Φώντα Μπαραλιάκο, Ιωάννη Πασχαλίδη, Μάριο Σαλμά, Αντώνη Σαμαρά, Ευριπίδη Στυλιανίδη, Μάξιμο Χαρακόπουλο, Μίλτο Χρυσομάλλη.
Τριάντα ένας βουλευτές της συμπολίτευσης δεν πήραν μέρος στην ψηφοφορία. Πρόκειται για τους κ.κ. Διονύση Ακτύπη, Γιάννη Ανδριανό, Λάκη Βασιλειάδη, Κώστα Βλάσση, Γιώργο Βλάχο, Μάκη Βορίδη, Γιώργο Γεωργαντά, Γιάννη Γιάτσιο, Ανδρέα Ζαμπίλη, Θανάση Καββαδά, Γιάννη Καλιάνο, Δημ. Καλογερόπουλο, Μάρκο Καφούρο, Στ. Κελέτση, Μαρία Κεφάλα, Μάνο Κόνσολα, Γιώργο Κοτρωνιά, Δημήτρη Κούβελα, Σπύρο Κουλκουδίνα, Γιάννη Λαμπρόπουλο, Περικλή Μαντά, Νότη Μηταράκη, Κατερίνα Μονογυιού, Γιάννη Μπούγα, Χρήστο Μπουκώρο, Γιάννη Οικονόμου, Γιώργο Παπασωτηρίου, Στέλιο Πέτσα, Θάνο Πλεύρη, Χριστόδουλο Στεφανάδη, Άγγελο Συρίγο.
Από τους υπουργούς απουσίαζαν οι κ.κ. Μάκης Βορίδης, Ιωάννης Μπούγας, Μαρία Κεφάλα και Στ. Κελέτσης.
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, απουσίαζαν οι κ.κ. Παύλος Πολάκης και Όθων Ηλιόπουλος. Η κ. Νίνα Κασιμάτη δήλωσε «παρών».
Από το ΠΑΣΟΚ απουσίαζαν Ευ. Λιακούλη, Εμ. Χνάρης, Αικ. Καζάνη, Αν. Πουλάς, Στ. Μιχαηλίδης, Παν. Παρασκευαϊδης, Χρ. Στάρακα, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Μπ. Μπαράν, Απ. Πάνας, Αν. Νικολαϊδης.
Από τη Νέα Αριστερά, απουσίαζαν οι κ.κ. Οζγκιούρ Φερχάτ και Χουσεϊν Ζεϊμπέκ.
Από τους ανεξάρτητους οι βουλευτές Χ. Κατσιβαρδάς, Κ. Φλώρος, Αρετή Παπαϊωάννου δήλωσαν «όχι» και «παρών» ο Μιχάλης Χουρδάκης.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας
Το άρθρο 1 (σκοπός του νομοσχεδίου) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 2 (αντικείμενο) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 3 (Σύναψη γάμου από πρόσωπα του ίδιου φύλου – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 1350 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 παρών
Το άρθρο 4 ( Απάλειψη διάκρισης λόγω φύλου κατά τον νομοθετικό ορισμό του επωνύμου των τέκνων σε περίπτωση μη επιλογής εκ μέρους των γονέων – Τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 1505 Αστικού Κώδικα) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 5 (Καθορισμός υπόχρεων προς δήλωση των γεννήσεων – Αντικατάσταση άρθρου 21 ν. 344/1976) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 6 (Επέκταση παροχών και προνομίων σε ομόφυλους συζύγους και γονείς – Προσθήκη άρθρου 228 Α, παρ. 4 στο άρθρο 220 και παρ. 3 στο άρθρο 226 Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου, παρ. 3Α στο άρθρο 151 ν. 5078/2023) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 77 «όχι» και κανένα «παρών»
Το άρθρο 7 (Προστασία από την απόλυση των ομόφυλων γονέων – Προσθήκη παρ. 4 στο άρθρο 281 του Κώδικα Ατομικού Εργατικού Δικαίου) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 56 «όχι» και 21 «παρών»
Το άρθρο 8 ( Εφαρμογή άλλων διατάξεων περί αξιώσεων, παροχών και προνομίων των συζύγων και γονέων) ψηφίστηκε με 198 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»
Το άρθρο 9 ( Εφαρμογή της αρχής της ίσης μεταχείρισης στους τομείς της κοινωνικής προστασίας, της εκπαίδευσης και της πρόσβασης στη διάθεση και παροχή αγαθών και υπηρεσιών – Τροποποίηση άρθρου 1 και παρ. 2 και 4 άρθρου 3 ν. 4443/2016) ψηφίστηκε με 199 «ναι», 55 «όχι» και κανένα «παρών»
Το άρθρο 10 ( Ρυθμίσεις περιπτώσεων προϋφιστάμενου γάμου προσώπων ίδιου φύλου που τελέστηκε στο εξωτερικό ) ψηφίστηκε με 175 «ναι», 78 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 11 ( Γονεϊκή σχέση που έχει δημιουργηθεί στο εξωτερικό) ψηφίστηκε με 172 «ναι», 81 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 12 (Εξουσιοδοτικές διατάξεις ) ψηφίστηκε με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών»
Το άρθρο 13 (Αναδρομική ισχύς γάμου σε περίπτωση προηγούμενης σύναψης συμφώνου συμβίωσης) ψηφίστηκε 176 «ναι», 77 «όχι» και 1 «παρών»
Το άρθρο 14 (Καταργούμενες διατάξεις – Κατάργηση παρ. 3 άρθρου 3 ν. 4491/2017) ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»
Το ακροτελεύτειο άρθρο ψηφίστηκε με 177 «ναι», 76 «όχι» και 1 «παρών»
Η πρώτη ανάρτηση Μητσοτάκη
«Η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του μετά την υπερψήφιση.