Γιατί το άγχος προκαλεί αίσθημα καρδιακών παλμών και σωματικά συμπτώματα;

    Ημερομηνία:

    Το άγχος αποτελεί μέρος της αντίδρασης του σώματός σας στο στρες και μπορεί να προκαλέσει αίσθημα παλμών της καρδιάς σε ορισμένους ανθρώπους. Το άγχος μπορεί να είναι μια παροδική αντίδραση σε στρεσογόνες καταστάσεις ή μπορεί να επιμένει επί μακρόν. Το διαρκές άγχος μπορεί να σας επιβαρύνει σωματικά.

    Αίσθημα παλμών της καρδιάς από το άγχος: Η κύρια αιτία

    nakas

    Το οξύ (βραχυπρόθεσμο) στρες και το άγχος μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό σας ρυθμό και να οδηγήσουν σε αίσθημα παλμών της καρδιάς. Η καρδιά σας παρέχει το αίμα και το οξυγόνο που χρειάζεται το σώμα σας για κάθε περίσταση. Όταν το σώμα σας δίνει σήμα στον εγκέφαλο ότι κάτι δεν πάει καλά, η καρδιά σας ανταποκρίνεται ανάλογα.

    Οι καρδιαγγειακές αντιδράσεις στο αντανακλαστικό μάχης ή φυγής είναι φυσιολογικές και πραγματοποιούνται όταν το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες για να εξισορροπήσει αυτό που καθορίζει ως στρεσογόνο κατάσταση. Το άγχος από μόνο του μπορεί να πυροδοτήσει αυτή την αντίδραση, αλλά το αίσθημα παλμών που προκύπτει μόλις ενεργοποιηθεί η αντίδραση μάχης ή φυγής μπορεί επίσης να αυξήσει με τη σειρά του την ανησυχία και το άγχος.

    Τι είναι το άγχος;

    Το άγχος είναι ένα αίσθημα ανησυχίας ή φόβου. Το συναίσθημα αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός συγκεκριμένου ερεθίσματος ή να εμφανίζεται χωρίς σαφή λόγο. Το άγχος είναι ένα φυσιολογικό κομμάτι της ζωής, αλλά για ορισμένους ανθρώπους, τα συναισθήματα άγχους είναι τόσο έντονα ή επίμονα ώστε να μην είναι σε θέση να εκτελούν τις φυσιολογικές καθημερινές τους λειτουργίες. Όταν το άγχος είναι τόσο επίμονο ώστε να επηρεάζει αρνητικά τη ζωή σας, τότε θεωρείται αγχώδης διαταραχή.

    Τα συμπτώματα των αγχωδών διαταραχών μπορεί να περιλαμβάνουν καταστάσεις όπως αίσθημα παλμών της καρδιάς, καθώς και:

    Ανησυχία
    Δυσκολία στον ύπνο
    Ευερεθιστότητα
    Ανεξήγητο πόνο
    Δυσκολία συγκέντρωσης
    Κόπωση

    Η ψυχολογία πίσω από το άγχος και το αίσθημα καρδιακών παλμών

    Η καρδιά και το μυαλό σας συνδέονται, ιδίως όσον αφορά την αντίδραση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου σας και ορισμένες χημικές ουσίες (ορμόνες) που αυτός απελευθερώνει συμβάλλουν στην επιβολή της φυσικής αντίδρασης του σώματός σας.

    Όταν το σώμα ή το μυαλό σας αισθάνεται κίνδυνο, απελευθερώνει μια πλειάδα ορμονών που σας θέτουν σε κατάσταση επιβίωσης. Η καρδιά σας χτυπά πιο γρήγορα και πιο δυνατά και το σώμα σας προετοιμάζεται για το όποιο καθήκον πρέπει να επιτελέσει για να σας κρατήσει ασφαλείς.

    Αυτό το σύστημα είναι προηγμένο και διαισθητικό, αλλά έχει ελαττώματα. Το χρόνιο άγχος μπορεί να δημιουργήσει συνεχή ανησυχία και άγχος που θέτουν το σώμα σας σε μια διαρκή κατάσταση ετοιμότητας και έκτακτης ανάγκης. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ενεργός κατάσταση μπορεί να επιβαρύνει τον οργανισμό σας.

    Άγχος, αίσθημα καρδιακών παλμών και καρδιακές παθήσεις

    Το χρόνια υψηλό στρες και το άγχος δεν κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς σας. Το άγχος δεν συνδέεται μόνο με καρδιαγγειακές βλάβες, αλλά αυξάνει επίσης τον κίνδυνο να επιδίδεστε σε διάφορες ανθυγιεινές συμπεριφορές.

    Τα άτομα με άγχος είναι πιο πιθανό να κάνουν επικίνδυνες επιλογές στη ζωή τους, να έχουν κακή διατροφή ή να ακολουθούν καθιστική ζωή. Το άγχος μπορεί να επιδεινώσει ή να συμβάλει σε επιπλέον προβλήματα υγείας που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις.

    Εάν πάσχετε από καρδιακή νόσο, η διαχείριση του άγχους και οι υγιεινές επιλογές διαβίωσης αποτελούν πιθανότατα ένα ήδη υφιστάμενο μέρος του συνολικού σχεδίου θεραπείας σας. Ο γιατρός σας θα συζητήσει τη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας και τυχόν συναισθηματικούς παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς σας. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει αίσθημα παλμών, αλλά μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα υπάρχοντα καρδιακά προβλήματα και να δημιουργήσει νέα.

    Θεραπεία για την αντιμετώπιση των καρδιακών παλμών που προκαλούνται από το άγχος

    Εάν το άγχος σας προκαλεί ταχυπαλμίες και γνωρίζετε ότι δεν αντιμετωπίζετε κάποια φυσική καρδιακή πάθηση, ο γιατρός θα σας συστήσει να ξεκινήσετε με τη διαχείριση του στρες και του άγχους σας.

    Στην περίπτωση ορισμένων ανθρώπων βοηθούν οι ολιστικές μέθοδοι ή η συμπληρωματική και εναλλακτική ιατρική:

    Επαρκής ύπνος

    Αλλαγές στη διατροφή
    Άσκηση
    Μασάζ
    Φαρμακευτική αγωγή
    Γιόγκα

    Μιλήστε σε έναν σύμβουλο ή θεραπευτή αν έχετε δοκιμάσει αυτές τις μεθόδους χωρίς αποτέλεσμα. Η γνωστική συμπεριφορική θεραπεία είναι μια μορφή θεραπείας που χρησιμοποιείται για να σας βοηθήσει να εντοπίσετε τους εκλυτικούς παράγοντες και να αναπτύξετε στρατηγικές αντιμετώπισης για τη διαχείριση του άγχους σας.

    Εάν τα αισθήματα άγχους επιμένουν, επισκεφθείτε έναν γιατρό, ο οποίος μπορεί να σας συνταγογραφήσει το κατάλληλο φάρμακο για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος σας. Ο γιατρός σας θα σας παρακολουθεί κατά τη λήψη αυτών των φαρμάκων και θα λάβει μέτρα για να διασφαλίσει ότι τα συμπτώματα, όπως το αίσθημα καρδιακών παλμών, δεν προέρχονται από μια διαφορετική, σωματική πηγή.

    Πότε πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό

    Το άγχος είναι κομμάτι της καθημερινής μας ζωής, αλλά μέχρι ενός ορισμένου βαθμού. Υπάρχουν διάφοροι τύποι και επίπεδα άγχους και αν διαπιστώσετε ότι η ανησυχία ή ο φόβος καταλαμβάνει τις σκέψεις σας ή εμφανίζετε σωματικά συμπτώματα λόγω της ανησυχίας σας, μιλήστε με έναν γιατρό.

    Το άγχος και το στρες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο σώμα σας και να δυσκολέψουν την καθημερινή σας ζωή.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ζάκυνθος- Ο εφιάλτης του 15χρονου: Ανήλικοι τον απειλούσαν και τον έκλεβαν για 7 μήνες – Η μαρτυρία του

    Υπέστη βασανιστήρια και ξυλοδαρμούς για 7 μήνες στα χέρια τριών ανήλικων...

    Πάτρα Ενωμένη: Ερωτήματα για το έργο της αποχέτευσης λυμάτων

    Ερώτηση στην Δημοτική Αρχή απευθύνει ο επικεφαλής της μείζονος...

    Ρέθυμνο: Αποτυχημένος “σασμός” οδήγησε στην απόπειρα δολοφονίας του 69χρονου κτηνοτρόφου

    Ένας «σασμός» που τελικά δεν έγινε ποτέ, φαίνεται πως...

    Ο Γιώργος Παπαδάκης και η εκπομπή του «Καλημέρα Ελλάδα» επιστρέφουν στους τηλεοπτικούς δέκτες

    Ο Γιώργος Παπαδάκης και η εκπομπή του «Καλημέρα Ελλάδα» επιστρέφουν στους...
    Best Shop