flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Άνοιγμα σχολείων: Προς Φλεβάρη η επιστροφή στα θρανία για Γυμνάσια και Λύκεια – Στον «πάγο» η εστίαση

Τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας παραμένουν στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων ως προς την επιστροφή στην κανονικότητα το επόμενο διάστημα, επιβεβαίωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης.

Ο τελευταίος δεν θέλησε να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του, αλλά παρέπεμψε στο μοντέλο λήψης αποφάσεων που έχει θεσπίσει η κυβέρνηση, το οποίο εδράζεται στην εκτίμηση των κάθε φορά επιδημιολογικών δεδομένων και στην εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών.

Το μοντέλο «άμυνα»

Κάνοντας λόγο για μοντέλο που βασίζεται στην «άμυνα», ο κ. Ταραντίλης εξήγησε πως «συνεχίζεται η παρακολούθηση των επιδημιολογικών δεδομένων και προχωρούμε -ύστερα από εισηγήσεις της Επιτροπής των Ειδικών- με μικρά και πολύ προσεκτικά βήματα προς μια μερική κανονικότητα. Εφαρμόζεται το κυλιόμενο σχέδιο σύμφωνα με το οποίο τα επιδημιολογικά δεδομένα των 7 προηγούμενων ημερών θα καθορίζουν τις επόμενες αποφάσεις. Αυτές, θα ανακοινώνονται κάθε Παρασκευή από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κ. Ν. Χαρδαλιά».

Υπό αυτό το πρίσμα, ένα ενδιάμεσο διάστημα για την περαιτέρω συλλογή και επεξεργασία επιδημιολογικών δεδομένων φαίνεται να ζητούν τις τελευταίες ώρες από πλευράς τους οι επιστήμονες, προκειμένου να αποτιμήσουν το ακριβές επιδημιολογικό αποτύπωμα από το άνοιγμα της αγοράς, αλλά και να εξασφαλίσουν ένα επίπεδο αποκλιμάκωσης, πριν οποιαδήποτε νέα χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων. Στο πλαίσιο αυτό, ο Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος περιέγραψε πως «τα επιδημιολογικά δεδομένα επηρεάζονται από την κινητικότητα», ενώ προειδοποίησε πως «οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θέλουν μεγάλη προσοχή».

Ο αυριανός φάκελος

Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα, ωστόσο, ως προς την αυριανή συνεδρίαση της Επιτροπής των ειδικών, τη δική της ατζέντα προς συζήτηση προετοίμασε το υπουργείο Ανάπτυξης, προκειμένου να γνωμοδοτήσουν επ’ αυτών τα μέλη της Επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο «φάκελος» του υπουργείου περιλαμβάνει:

· το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων πιθανά την 1η ή στις 8 Φλεβάρη

· τις μετακινήσεις από νομό σε νομό (που φαίνεται να αργούν ακόμη)

· το κυνήγι και το ψάρεμα

· την επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων

· το άνοιγμα των πρακτορείων ΟΠΑΠ πιθανά τη Δευτέρα 25 Ιανουαρίου

Μακριά η εστίαση

Στον αντίποδα, απουσιάζει αυτήν την ώρα κάθε σχετική συζήτηση για την επαναλειτουργία της εστίασης με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη να επισημαίνει για τους επιχειρηματίες του κλάδου πως «δεν βιάζονται να ανοίξουν. Δεν θέλουν να ανοίξουν με λίγα τετραγωνικά, γιατί αυτό θα καταστήσει την λειτουργία τους ζημιογόνα. Θέλουν όταν ανοίξουν να είναι βέβαιοι ότι θα ανοίξουν και δεν θα ξανά κλείσουν. Η επίσημη άποψη από τον κλάδο αυτή ήταν».

Ως προς την επαναλειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων, ο κ. Γεωργιάδης δεν έκρυψε ότι του έκανε «αρνητική εντύπωση η διάσταση που πήρε το ζήτημα στον Τύπο» και συνέχισε: «Τι να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους (σ.σ. όσους απασχολούνται στον χειμερινό τουρισμό) να πάνε να πνιγούνε, να πεθάνουν, να μείνουνε άνεργοι; Έχουμε έναν κλάδο, τον χειμερινό τουρισμό, ο οποίος είναι ο μοναδικός κλάδος που δεν μπορεί να δουλέψει άλλη εποχή», μιλώντας σήμερα στο Mega.

Λίστα προτεραιοτήτων

Σε κάθε περίπτωση, «η προτεραιοποίηση γίνεται από την κυβέρνηση» αναφορικά με τους κλάδους που επίκειται να ανοίξουν περιέγραψε ο υπουργός και τόνισε ότι «προσπαθούμε να κρατήσουμε βιώσιμους τους κλάδους που πλήττονται». Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το άνοιγμα του λιανεμπορίου, σημειώνοντας πως «ο τζίρος είναι πολύ υψηλός και τα μέτρα ασφαλείας τηρούνται. Έκανα αρκετούς περιπάτους σε διάφορες περιοχές να δω αν τηρούνται τα μέτρα. Άπαντες φοράνε μάσκα. Είναι πολύ εντυπωσιακό. Είμαστε μια χώρα που η εφαρμογή της μάσκας ξεπερνάει το 90%. Και οι επιχειρηματίες τηρούν τα μέτρα».

Παρά την τήρηση των μέτρων στη συντριπτική τους πλειοψηφία από τις επιχειρήσεις, ζητούμενο για τους επιστήμονες, πριν αποφασίσουν αύριο, είναι να περιοριστεί και το ιικό φορτίο ανά την επικράτεια, περιορίζοντας το σχετικό κίνδυνο κατάρρευσης του ΕΣΥ.

Κλειστές επαφές

Από πλευράς της, η πνευμονολόγος και διευθύντρια της 7ης κλινικής του νοσοκομείου Σωτηρία, Μίνα Γκάγκα τόνισε ότι «τα κρούσματα δεν αυξάνονται αλλά είναι ακόμη νωρίς, ο περισσότερος κόσμος κρατάει πάντως τα μέτρα. Είναι αισιόδοξο αυτό», ενώ σχολίασε πως υπάρχει μια δυσκολία για την επαναλειτουργία της εστίασης, διότι είναι κλειστοί οι περισσότεροι χώροι και οι άνθρωποι βρίσκονται χωρίς μάσκα. Πάντως, η κ. Γκάγκα χαρακτήρισε «απαραίτητο να διατηρούμε τον κύκλο των κοινωνικών επαφών κλειστό, επισημαίνοντας ότι αν βγαίνουμε κάθε μέρα με διαφορετικά πρόσωπα, είναι επικίνδυνο».

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ως προσωπική προτεραιότητα έθεσε το άνοιγμα γυμνάσιων – λυκείων και ο Καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, υπογραμμίζοντας πως «έπρεπε να ανοίξει κάτι οπωσδήποτε όμως πρέπει να γίνει με σειρά προτεραιοτήτων». «Με απογοητεύει ότι άνοιξαν άλλες δραστηριότητες όπως η εκκλησία πριν από τα σχολεία» σχολίασε σχετικά ο κ. Δερμιτζάκης και εκτίμησε ότι είναι τραγικό λάθος να μιλάμε για σκι αντί για σχολεία.

Ανασταλτικός παράγοντας, ωστόσο, για την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων αποτελεί και ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, που διαμορφώθηκαν ως εξής χθες:

– Κεντρικού Τομέα Αθηνών: 69

– Βόρειου Τομέα Αθηνών: 36

 Δυτικής Αττικής: 17

– Δυτικού Τομέα Αθηνών: 22

 Θεσσαλονίκης: 43

– Νότιου Τομέα Αθηνών: 27

 Πειραιώς: 24